„Звън (Дъгата на косата)“ от Нийл Шустърман

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Звън/ The Toll
  • автор: Нийл Шустърман
  • преведена от: Гергана Минкова
  • дизайн на корицата: Живко Петров
  • страници: 704
  • жанр: YA / фентъзи/ антиутопия
  • издателство: Orange Books
  • издадена през: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 13.08.2020

Финалната книга на поредицата „Дъгата на косата“ ще ни потопи за последен път в света, в който няма смърт, но не липсват злодеи.

В очаквания с нетърпение финал на трилогията бестселър на „Ню Йорк Таймс“ се надигат диктатори, пророци и напрежение. В свят, който е победил смъртта, ще бъде ли човечеството разкъсано надве от безсмъртните същества, които е създало?

Цитра и Роуан са изчезнали. Островът Ендура го няма вече. Изглежда, че нищо не може да спре Косач Годар по пътя му към абсолютна власт над света. Бурята е млъкнала, а отзвукът от Великия резонанс все още разтърсва Земята из основи.

Остава въпросът: „Останал ли е някой, който да го спре?“.

Отговорът е в Тон, Звън и Гръм.

Книгомани, не мога да повярвам, че още една любима поредица приключи и то не каква и да е поредица, а „Дъгата на косата“, която е една от най-интересните фентъзи поредици, които съм чела. Не съм сигурна дали третата част „Звън“ ми хареса повече от другите две, но май „Бурята“ ми остана най-любима от трите, но пък мога да ви кажа, че в третата част на „Дъгата на косата“ Нийл Шустърман разкрива много тайни, за които само се загатваше в първите две части.

СПОЙЛЕРИ! Ако не сте чели първата и втората част, най-добре спрете да четете ревюто дотук, защото ще има спойлери за първите две части. Може да прочетете ревютата ми за първите две книги:

1. „Косачи“

2. „Бурята“

Втората част свърши с потъването на остров Ендура и смъртта на повечето косачи, освен разбира се Цитра и Роуан, които са спасени от косач Кюри като ги затваря херметически в сейф, който потъва заедно с целия остров.

Косач Фарадей, заедно с помощницата си Мюнира, поема по следите на старата приказка, че първите косачи са измислили спасителен план за човечестото. Те намират това сляпо и забулено място за Бурята, което е като един скрит рай от човечеството, рай, който играе доста голяма роля в историята.

Косач Годар, който се появява в края на втората част, се провъзгласява за Свещено острие на Средмерика след като потопява Ендура и с това убива по-голямата част от косачите, както и Върховните косачи. Но целта на Годар не стига дотам да бъде Свещено острие, той иска да промени света изцяло. Първото нещо, което прави е да махне косаческите квоти и позволява на всеки косач да прибира, колкото хора сметне за добре. Но той не спира дотам и затова различни части от двете Америки се присъединяват към неговото ново движение или пък се изолират напълно, което води до още по-голямо разделение и отпреди.

Следващит главен герой в тази част е Звън, който тониситете приемат като свой лидер, връзката между тях и Тон. Великата троица Звън, Тон и Гръм, която ми напомня особено много на Светата троица – Бог, Сина и Светия Дух. Звън е един от най-ключовите герои в тази част, защото той е избран да бъде посредника между тонистите и Тон, той е техния лидер и ги обединява в едно, а по-важното е, че ги и контролира, защото измежду тях има много фанатици, които леко по леко поемат по един много мрачен път.

Разбира се стигаме до сюжетната линия на Цитра и Роуан. Както споменах вече, те са затворени в сейф на дъното на океана и след известно време са спасени и съживени, но съдбата ги разделя отново и те тръгват по различни пътища. Цитра е приета от хората като възкръснал ангел, който обединява косачите от старата школа, както и обикновените хорасрещу косач Годар и разкрива стари тайни, които човечестовто отдавна е забравило.

Роуан отново няма късмет и всъщност е преследван от повечето косачи, защото косач Годар го е обвинил в потапянето на свещения остров Ендура и целия свят вини Роуан за смъртта на всички косачи.

Много ми хареса промнята, която настъпва в Бурята, от потъването на Ендура тя прави всички хора на света неприемвливи и така настъпва дългото мълчение на Бурята. По този начин тя наказва целия човешки народ заради потъването на острова.

Бурята обаче има доста по-големи планове в третата част, тя всъщност все още вярва в човечеството и все още търси начин да помогне на хората. Тези планове се разкриват чак в края на книгата и ми харесаха много.

Краят на книга също ме удивли много. Харесва ми, че авторът е решил да приключи историята по този начин, с малка шепичка загадъчност и въпроси… Край, който всеки читател може да приеме по различен начин.

Като цяло, както казах вече, поредицата ми стана една от любимите. Може да се води като жанр YA, но според мен книгите са подходящи, както за тийнейджъри, така и за възрастни, защото пресенасят читателя в една различна реалност.

Leave a Reply