„Среднощната библиотека“ от Мат Хейг

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Среднощната библиотека/ The Midnight Library“
  • автор: Мат Хейг
  • страници: 352
  • жанр: научна фантастика
  • издателство: „Intense“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 03.09.2020

Някъде там далече отвъд ръба на вселената има библиотека, която съдържа безброй книги, всяка от тях – история на друга реалност. Една разказва историята на живота ви какъвто е, заедно с друга книга за другия живот, който сте можели да живеете, ако бяхте направили различен избор в някакъв друг етап. Макар всички да се чудим какъв е можел да бъде животът ни, какво бихте направили, ако имахте шанса да попаднете в библиотеката и лично да разберете? Дали някой от онези животи наистина би бил по-добър?

В пленителния нов роман на Мат Хейг Нора Сийд се оказва изправена пред това решение. Изправена пред възможността да замени живота си за нов, да прави друга кариера, да отмени старите „скъсвания”, да осъществи мечтата си да стане специалист по ледниците; тя трябва да се разрови в душата си, докато пътува из Среднощната библиотека, за да реши какво е истински удовлетворяващо в живота и преди всичко кое е това, заради което се заслужава този живот да се живее.

Книгомани, днес ще ви разкажа за една странна, но и много интересна книга. Книгата е съвсем нова и все още набира популярност и се радвам, че попаднах точно на нея, защото наистина си заслужава.

Вярвате ли в идеята за паралелните вселени? Вярвате ли, че по това време някъде другаде, друго ваше аз живее съвсем различен живот или пък близък до вашия, но с малки разлики? Имали ли сте разкаяния за направени избори в живота си или пък за пропуснати такива? Вярвате ли, че съществува място, на което всичките тези разкаяния водят до съвсем различни реалности? Реалности, в които сте вие, но не съвсем,. Разликите може да са минимални, но може и да са големи, като например разлика в професията, семейното положение, здравословното ви състоятние и още много други различни аспекти от живота ви.

“Regrets don’t leave. They weren’t mosquitoe bites. They itch forever.”

В този роман се разказва за една жена на средна възраст, която е напълно отчаяна от живота. Съдбата ѝ е раздала доста лоши карти и нещастията ѝ се случват едно след друго и я сломяват тотално. В един даден момент тя просто се предава и решава да умре.

Чудили ли сте се някога какво има след смъртта? И дали изобщо има нещо след нея? Някои хора вярват в рая и ада, някои хора вярват, че няма нищо след смъртта просто дълбок сън или пък пълна тъмнина, но в тази книга шепа хора се озовават на едно доста по-различно място. Озовават се в библиотека, но не каква и да е библиотека, а вълшебна библиотека, която дава на тези избрани хора да видят как е могъл да се развие живота им, ако са взели някое друго решение в миналото.

Всяка една книга в тази библиотека представлява живот, който са могли да имат, защото всяко едно решение, независимо дали е било малко или голямо, променя линията на живота ни. И тази нова линия създава нова реалност, нова вселена. Независимо дали изборът е бил важен, като това дали да избереш професия в музиката или професия в градинарството или пък маловажно решение, като дали днес да отидете да си вземете чай или кафе, дали да разходите кучето или не.

Нора се озовава точно на това място. В библиотеката, която ѝ дава възможността да изживее някои от тези реалности. Представяте ли си да имате възможността да бъдете каквито пожелаете? Защото точно това е същината на тази среднощна библиотека, милиони дори безброй възможни животи, в които може да сме съвсем различна версия на себе си.

Както вече споменах, Нора е депресирана и приключва живота си и се озовава в тази библиотека, където я очаква старата ѝ библиотекарка от училище и представя на Нора тези безкрайни възможности. Възможни реалности, в които тя е много различни версии на себе си, в някои може да е олимпийски плувец, в друга да е известна рок звезда, а в трета да е всеотдайна майка.

Нора изживява буквално хиляди животи докато е в тази среднощна библиотека, в това пространство, където времето е спряло. Тя преживява тези хиляди животи в рамките на една реална минута.

В много от тях тя е щастлива, богата и успешна, има добра кариера, семейство, някой път има и деца, но все пак на Нора ѝ е трудно да намери онова място, онзи перфектен живот, в който да е напълно щастлива и удовлетворена от живота си наистина.

„The Midnight Library“ определено подтиква читателя да се замисли над смисъла на живота, над това кое ни прави щастливи наистина. Роман, който не просто се чете, но и трябва да се осмисли. Роман, който ни учи да вярваме в себе си и да вярваме в живота, защото колкото и лоши дни да имаме, винаги има за какво да бъдем благодарни и винаги трябва да помним, че сме достатъчно силни, за да постигнем всичките си мечти и точно това осъзнава и Нора бидейки във всички тези различни животи.

“We only need to be one person.
We only need to feel one existence.
We don’t have to do everything in order to be everything, because we are already infinite. While we are alive we always contain a future of multifarious possibility.”

Тя разбира, че е достатъчно човек да си постави цел в живота и е нужно само постоянство и желание, за да постигне тази цел, тази своя мечта и всичко зависи единствено от нагласата на мислене. Нора осъзнава, че трябва да спре да мисли за мнението на останалите и че не трябва да се живее според нагласите на семейството си, приятелите или пък на общестовто. Тя разбира, че първо трябва да опознае наистина себе си, за да бъде най-добрата версия на собственото си аз и след това да мисли каква е за всички останали.

“If you aim to be something you are not, you will always fail. Aim to be you. Aim to look and act and think like you. Aim to be the truest version of you. Embrace that you-ness. Endorse it. Love it. Work hard at it. And don’t give a second thought when people mock it or ridicule it. Most gossip is envy in disguise.”

Авторът много умело е изрисувал тази съкровена част от човешката душа, която крием дълбоко в нас. Частта от нас, която се съмнява за всяко едно решение, което сме взели в даден момент в миналото. Дали това решение е било правилното или грешното, до какво ни е довело или пък какво сме пропуснали заради това решение. Всеки има съжаления свързани с миналото, всеки човек съжалява за някои от изборите, които е взел или е пропуснал, но всъщност най-важният урок, който тази книга дава е, че живеем един живот и трябва да го изживеем, както ние намерим за добре, без разкаяния за миналото, трябва винаги да гледаме напред, независимо от грешките, които сме допуснали. Разбира се това не пречи да се развиваме и да си взимаме поуки от минали грешки, но все пак да се научим да гледаме напред, да се развиваме като хора и най-вече да се научим да бъдем щастливи.

“And that sadness is intrinsically part of the fabric of happiness. You can’t have one without the other. Of course, they come in different degrees and quantities. But there is no life where you can be in a state of sheer happiness for ever. And imagining there is just breeds more unhappiness in the life you’re in.”

Leave a Reply