„Разбити сърца“ от Колийн Хувър

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Разбити сърца/ Heart Bones“
  • автор: Колийн Хувър
  • превод от: Диана Кутева
  • страници: 276
  • жанр: романтична
  • издателство: „Ибис“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 5/5
  • дата: 13.09.2020

„Можеш да запълниш живота си с хубави неща, но хубавите неща не запълват дупките в душата ти.“

Eдинствените неща, които родителите на Бея Грим са ѝ дали, са живот и мрачна фамилия. След като сама си е проправяла път в живота досега, тя е готова да поеме към по-добро бъдеще, постъпвайки в колеж. Само два месеца я делят от новото ѝ начало и миналото, което отчаяно иска да загърби.

Но неочакваната смърт на майка ѝ я оставя без подслон и тя е принудена да прекара лятото на полуостров в Тексас, с баща си, когото почти не познава. Бея планира да остане незабележима и просто да изчака летните месеци да отминат. Но новият ѝ съсед, Самсон, се оказва препятствие в плана ѝ.

На пръв поглед Бея и Самсон нямат нищо общо. Тя е живяла в бедност, той е от богато семейство с привилегии. Но връзката, която се заражда помежду им, е почти мигновена и твърде дълбока, за да могат да я отричат. Бея и Самсон се съгласяват отношенията им да не стават по-сериозни от обикновена лятна авантюра и да останат на плиткото. Но се задава течение, което ще завлече сърцето на Бея в океана…

Книгомани, днес с огромно удоволствие ще ви разкажа за най-новата книга на моята любимка Колийн Хувър. За пореден път Хувър е написала една трогателна и много истинска история. История, която не само ти хваща вниманието, но най-вече се настанява в сърцето ти и бавно ти влиза под кожата.

„Разбити сърца“ е роман разказващ за несправедливостта, неравенството, бедността и самотата, която носят те, изобразени чрез главните герои Бея и Самсон.

Бея е от онези деца, които не са имали късмет да се родят в добро семейство. Тя е плод на единична свалка и се е озовала в свят, в който няма традиционното семейство, което повечето деца имат. Бея се ражда в семейство на наркозависима майка и нехаен баща, който живее в друг щат. През цялото си детство Бея е работила със зъби и нокти за всеки един залък. Непрестанна борба, която я кара да върши много неща, за които съжалява по-късно. Дете, за което никой не се грижи и не се интересува. А най-доброто нещо, което майка ѝ прави за нея е може би да умре. Когато Бея намира майка си мъртва след поредната доза, тя чувства тъга, но и облекчение, че най-после е свободна от този живот, че вече не е нужно да бъде опора за наркозависимата си майка. Чак тогава Бея получава възможността за един по-нормален живот заедно с баща си и новото му семейство в Тексас.

„It’s the luck of the draw, I guess. Most kids get the kind of parents that’ll be missed after they die. The rest of us get the kind of parents who make better parents after they’re dead. The nicest thing my mother has ever done for me is die.“

В Тексас Бея се запознава с идеалния си съсед, който е красив, богат и най-интересното за нея – мистериозен. Момче, което малко по малко влиза под кожата ѝ, защото двамата споделят една и съща тъга и онзи дистанциран и тъжен поглед, който може да се разпознае само от хора, които са изпитали истински трудности. Самсон обаче е много потаен и Бея си поставя за цел да изкопчи повече информация за него, но малко по малко излизат наяве тайни от миналото му, които Самсон обещава да обясни чак в края на лятото.

„Damaged people recognize other damaged people. It’s like a club you don’t want a membership to.“

Но когато сключват тази сделка и двамата нямат представа колко ще се променят нещата до края на лятото…

„Разбити сърца“ стана третата ми най-любима книга от Колийн Хувър. Още веднъж авторката е успяла да разкаже една разтърсваща история въз основа на много истини. История само за две от иначе многото деца по света, които се раждат без късмет и се озовават в долната част на колелото. За всички онези хора, които са успяли в живота въпреки трудностите, които са срещнали през детството си. Хувър ни показва света през тяхната призма и напомня на читателите си, че е важно да оценяваме абсолютно всичко, което имаме.

Препоръчвам горещо книгата на всички фенове на Колийн Хувър и романтичните книги, определено е една от най-въздействащите книги, които прочетох през тази година.

Leave a Reply