„Бьорнстад“ от Фредрик Бакман

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: Бьорнстад/ Björnstad
  • автор: Фредрик Бакман
  • превод от шведски: Любомир Гиздов
  • художник на корицата: Дамян Дамянов
  • страници: 464
  • жанр: художествена проза/ драма
  • издателство: „Сиела“
  • издадена: 2016
  • оценка: 5/5
  • дата: 20.09.2020

Какво означава един отбор за малък град насред гората? Какво означава спортът за едно семейство? Какво означава един-единствен мач за хора, които се борят за оцеляването си?

Всичко.

Означава чисто и просто всичко.

„Бьорнстад“ е първата част от поредица книги за едно малко място с големи мечти. В романа се разказва за безсмъртното приятелство на петнайсетгодишни момичета и за седемнайсетгодишни момчета, които играят хокей и носят цял един град на раменете си, както и за ужасните неща, които правим понякога, за да успеем.
Разказва се също за Петер, който се връща у дома след края на кариерата си като професионален хокеист, за да изгради един модерен клуб, и за Мира, която жертва адвокатската си кариера, за да заживее в гората с мъж и деца. Това е сага за спорта и семейството и за това докъде сме готови да стигнем, за да предпазим децата си.

Ах, този Бакман… Как успява с всяка една книга да привлече вниманието на читателя толкова много, че да го накара не само да заобича героите, но и да се радва и плаче с тях. Единственото ми съжаление свързано с тази книга е, че не я прочетох по-рано. Историята в „Бьорнстад“ главно се върти около хокея. Бьорнстад е хокейно градче насред студената и тъмна гора. Град, който живее само за спорта и за всичко, което се върти около него, защото вярват, че спорта е това, което ще изкара от калта малкото им градче и ще бъде промянта, за която всички копнеят.

„Защо хората се вълнуват от спорт?

Защото спортът разказва истории.“

Първият път, когато посегнах към книгата не я допрочетох, именно заради толкова многото детайли около спорта. По принцип изобщо не съм спортна натура, не харесвам нито един спорт. Но колкото повече Бакман разказваше за хокея и героите в Бьорнстад, толкова повече заобичах спорта и най-вече започнах да разбирам защо всъщност хората го харесват и какво им носи той.

„Още дори не бяха научили таблицата за умножение, но знаеха, че един отбор е нищо, ако играчите не могат да разчитат едни на други. Това е нещо както малко, така и голямо. Да знаеш, че има хора, които никога няма да те изоставят.“

Но всички, които са чели поне една книга от Фредрик Бакман знаят, че най-главното нещо, за което се разказва в неговите книги всъщност изобщо не е най-главното, не е онова нещо, което дава истинския смисъл на книгата. Романът може да се върти около хокея, който всички обичат в Бьорнстад, но всъщност най-важното, което дава хокея на всичките тези хора е сплотеност и обща цел.

„Спортът ни дава единствено мигове. Но какво е животът, ако не просто един миг.“

Всъщност в най-скритите глъбини на книгата се разказва за мечтите, целите, загубите, обществения натиск, семействата и тайните, които всички тийнейджъри в Бьорнстад споделят. Всички те се борят за нещо, всеки един от тях е преживял много и си има своите дълбоки рани и тайни и чрез тях Бакман показва какво се случва, когато всичко това ги притиска на тези години, какво преминава през главите на младежите, колко се различава възпитанието и държанието им от това как са отгледани…

„Никога повече няма да намериш такива приятели, каквито имаш на петнайсет.“

В „Бьорнстад“ едновременно всичко е за хокей, но и не е. Книгата разказва за младия изгряващ талант Кевин, който навън е щастлив, но вкъщи не особено, за Бобо, който на повърхността е поредния побойник, но всъщност не е, за Бени – най-добрият приятел, когото някой може да има, за Мая и Ана, които са толкова странни сами по себе си, че се чудят как да се впишат и за момчето с най-голямото сърце – Амат. Всеки един от тях обича хокея и всеки един от тях е правил жертви в името на играта, но когато един от хокеистите прави една от най-жестоките и големи грешки в живота си, някои от тях обръщат гръб на спорта в името на справедливостта и точно в този момент се отличават хората с големите сърца в Бьорнстад, хората, които избират правилната страна, въпреки че знаят колко много неща ще се променят…

„Бьорнстад“ е от онези книги, които читателите трябва да прочетат и преживят по свой начин, защото за пореден път Бакман засяга много важни теми от ежедневния живот на обикновените хора. Разказва за борбата в тях, когато трябва да се изправят пред това да застанат на страната на това, което вярват или на това, което им се иска да вярват. Книга за много повече от спорт, книга за борба, оцеляване, цели, мечти, любов, семейство, живот….

Leave a Reply