„Ние срещу всички“ от Фредрик Бакман

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Ние срещу всички/ Vi mot er“
  • автор: Фредрик Бакман
  • превод от: Любомир Гиздов
  • художник на корицата: Дамян Дамянов
  • страници: 496
  • жанр: художествена проза/ драма
  • издателство: „Сиела“
  • издадена през: 2018
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 28.09.2020

Виждали ли сте как пада някой град? Нашият го направи. Ще казваме, че през това лято насилието се настани в Бьорнстад, но това ще бъде лъжа. Насилието вече си беше тук. Защото понякога е толкова лесно да накараш хората да се мразят, че направо е непонятно как изобщо ни остава време за нещо друго.

Това е история за спортни зали и за всички сърца, които туптят около тях, за хора и спорт и за това как понякога те се редуват да се спасяват. За нас, които мечтаем и се борим. Някои ще се влюбят, други ще бъдат съкрушени, ще изживеем най-добрите и най-лошите си дни. Този град ще ликува, но и ще пламне. Ще се чуе ужасяващ тътен.

Някои момичета ще ни накарат да се почувстваме горди, някои момчета ще ни накарат да се почувстваме големи. Млади мъже, облечени в различни цветове, ще се бият на живот и смърт в една тъмна гора. Една кола ще се движи твърде бързо в нощта. Ще кажем, че е било злополука, но злополуките стават случайно, а ние ще знаем, че сме можели да предотвратим катастрофата. Някой ще бъде виновен. Хора, които обичаме, ще умрат. Ще погребем децата си под нашите най-красиви дървета. 

Книгомани, ако не сте чели първата книга „Бьорнстад“ ви съветвам да не четете надолу, тъй като ще има спойлери за нея.

Ревюто за „Бьорнстад“ можете да прочетете ТУК

От няколко дни се опитвам да напиша ревю на „Ние срещу всички“, но не мисля, че тази книга може да се опише с думи. Колкото и каквото да напиша, чувствам, че ще бъде малко.

„Бьорнстад“ свърши много интригуващо. Бакман остави историята някак завършена, но не съвсем. В края на книгата целия град беше разединен, едните взеха страната на изнасилвача само защото така беше по-удобно, а другите се осмелиха да вземат правилната страна – тази на изстрадалото момиче. Много приятелства приключиха, но пък започнаха нови. Но най-интересното от всичко беше, че бъдещето на отбора по хокей остана неизяснено.

В „Ние срещу всички“ вече това разделение между хората е още по-явно, защото по-голямата част от „Бьорнстад Хокей“ се прехвърля в „Хед Хокей“, а с тях и много от феновете. В тази втора част нещата започват да стават все по-сериозни. Вече определено хокея не е просто една игра, вече е част от политиката..

В този тежък момент за Бьорнстад един политик решава, че това е идеалният момент да използва разединението и трагедията, за да се изкачи по-нагоре по стълбицата на властта. Разбира се, след неговата намеса, положението ескалира още повече между жителите на Бьорнстад и Хед. Вече нищо не е толкова просто. Превръща се в повече от спорт, желание за победа, желание за отмъщение и доказване кой е най-добрият, но най-вече се превръща в нещо опасно…

Всъщност в „Ние срещу всички“ вече историята не е просто за хокей, за поредния невинен мач между два съседни града. В края на книгата нещата толкова много се объркват, че се стига до смъртта на един от тях и всички останали се чудят как се е стигнало дотам. Как един спорт се превръща в толкова повече?

„Зашо хората така обичат отборните спортове? Защо искат да бъдат част от група? За накои отговорът е просто, че отборът е семейство. В случай, че никога не си имал такова или ако имаш нужда от второ.“

Не искам да издавам повече за сюжета, само ще кажа, че „Ние срещу всички“ е едно достойно продължение, което още веднъж пренася читателите сред улиците на Низината и Възвишението, между дърветата до замръзналото езеро в Бьорнстад и в залата, когато двата отбора отново се срещат…

Нямам търпение да излезе третата част, за да видя какво става по-нататък в историята на Бьорнстад. Препоръчвам горещо и двете книги, защото Фредрик Бакман е като един писател с вълшебна пръчица, който изгражда толкова реалистични образи и истории, че просто книгите му заживяват в сърцата на читателите.

Leave a Reply