„Град от месинг“ от С.А.Чакраборти

на

Rating: 4.5 out of 5.
 • заглавие: „Град от месинг/ The City of Brass
 • автор: С. А. Чакраборти
 • превод от: Вера Паунова
 • дизайн на корицата: Кремена Петрова
 • графично оформление: Владислав Кирилов
 • страници: 480
 • жанр: фентъзи
 • издателство: „Ибис“
 • издадена през: 2019
 • оценка: 4,5/ 5
 • прочетена на: 03.11.2020

Пристъпете в „Град от месинг“, където съдбата на едно вълшебно близкоизточно царство зависи от умна и дръзка измамница с чудотворна лечителска дарба.

Нахри е ненадмината измамница, която никога не е вярвала в магии. И по-добре от всеки друг знае, че това, с което си изкарва прехраната из улиците на Кайро – гледане на ръка, гонене на зли духове, изцеляване – са просто трикове, номера, с които да прибира парите на османските благородници.
Ала когато по време на едно от шарлатанствата си, без да иска, призовава Дара – загадъчен джин воин, Нахри е принудена да приеме, че магическият свят, за който винаги е смятала, че съществува единствено в приказките, е истински.
Защото джинът ѝ разказва забулена в тайни история: отвъд горещи, брулени от вятъра пясъци и отвъд руините на някога великолепни човешки градове се намира Девабад – легендарният Град от месинг. В него, зад позлатените му стени, зад шестте порти на шестте племена на джиновете, тлеят прастари вражди.
И когато решава да навлезе в този свят, Нахри научава, че истинското могъщество е свирепо и жестоко. Че магията не може да я предпази от опасните мрежи на дворцовите интриги. Че дори най-хитрите кроежи може да имат смъртоносни последствия.
Все пак неслучайно казват, че трябва да внимаваш какво си пожелаваш…

Привет, книгомани! Срещата ми с „Град от месинг“ беше доста странна и интересна. За първи път ми се случва толкова трудно да свикна със света на дадена книга. Първите 200 страници бяха доста объркващи и на моменти леко мудни. Имаше доста обяснения за магическия свят Девабад, които в началото бяха сякаш нахвърляни накуп и това направи историята леко объркваща. В началото също така се разказва за човешкия свят, който е представен през призмата на Нахри, както и за магическия свят и Девабад, който пък е представен от гледната точка на Али.

Към средата книгата става много интересна. Действието става по-динамично. Тогава вече се бях запознала с героите напълно, с копнежите им и семейни линии, както и с историята им и лично за мен книгата започна от средата. Следващите 200 страници ги прочетох почти на един дъх.

Девабад е град изпълнен с разбирателство и привиден мир между племената, но всъщност е изтъкан от лъжи, интриги, тайни и мрачни планове. И точно това малко ми напомня за историята от трилогията ‘Вълшебният народ“, където също има много кралски интриги, завист и борба за властта.

В средата на всичко това се озовава Нахри, която познава само човешкия свят и изведнъж се намира на най-магическото място, заобиколена от деви, джинове, и ифрити и още куп други магически същества. В Градът от месинг Нахри най-после разбира истината за корените си. Тя е шафит или иначе казано смесица от човек и дева.

Другите е главни герои са – Дара и Али. Дара е древен воин, който помага на Нахри да открие Девабад. Той е наперен, силен, горделив, храбър и много мрази джиновете. Али пък е вторият син на краля на Девабад, а също така го подготвят цял живот да стане ръководител на кралските войски. Той също е силен и храбър,но и много състрадателен и добър. От повечето читателски отзиви видях, че любимецът на повечето от читателите е мрачният и страховит Дара, но за мен Али е по-интересният герой.

Книгата ме изненада много приятно. Защото определено не очаквах толкова заплетен и интересен магически свят. Краят на първата част завърши по много интересен начин и нямам търпение да си взема втората част и да се потопя отново в света на Девабад и да видя как ще се развият съдбите на Нахри, Али и Дара.

Препоръчвам романа на всички, които обичат да четат за вълшебни създания кралски интриги и покрити столетни тайни…

Leave a Reply