книги

„Холандската къща“ от Ан Патчет

Rating: 4.5 out of 5.
  • заглавие: „Холандската къща/ The Dutch House“
  • автор: Ан Патчет
  • превод от: Яна Парашикова – Аролска
  • оформление на корицата: Ноа Сейтърсторм
  • страници: 320
  • жанр: съвременна проза/ историческа
  • издателство: „Софтпрес'“
  • издадена през: 2020
  • оценка:4,5/5
  • прочетена на: 03.12.2020

Финалист за наградата „Пулицър” u бестселър на New York Times „Холандската къща” е история за изгубения рай, поръсена с щипка приказна истина. Дълбоко емоционален разказ за миналото, което променя и днешния, и утрешния ден.

Дани и Мейв Конрой израстват в Холандската къща. Баща им купува величествената сграда дълго след славните дни, в които семейство Ван Хубейк са я построили, но всичко в този необикновен дом остава такова, каквото е било – от мебелите, през холандските книги в библиотеката до портретите на първите собственици в голямата зала. Уви, макар в къщата никога нищо да не се променя, животът на брата и сестрата се превръща в пътуване със скоростно влакче, в което падането надолу изглежда безкрайно. Първо губят майка си, която не понася живота в огромния дом от стъкло, след това губят самата къща, изгонени от втората съпруга на баща си. Губят всичко. Но онова, което им остава, е повече – защото имат себе си и историята си дотук. Двамата правят всяка крачка напред с поглед, прикован към спомените – понякога с гняв, понякога със смях. Но когато хората от спомените отново пристъпват в живота им, Дани и Мейв трябва да направят избор – да скъсат нишката с миналото или да изложат на риск собственото си бъдеще.

Книгомани, днес ще ви разкажа за една много необикновена книга. Срещали ли сте истории, в които мястото, в което се развива действието е толкова важно, колкото останалите герои? „Холандската къща“ ракрива историята на едно семейство, което е с много заплетени и сложни взаимоотношения, в контраст на това – къщата пък е самото изящество на архитектурата. Дали точно тази красота на необятната и старинна къща прави семейството толкова нещастно?

Холандската къща с цялата си помпозност и величие е символ на различни неща за всеки един от героите. Като започнем още с покойната госпожа Ван Хубейк, която приема къщата като един вид затвор, защото накрая на дните си остава сама, защото гледа как един след друг близките ѝ си отиват. За Сирил Конрой къщата е символ на професионалното му издигане и властта, която притежава. За Елна Конрой пък е символ на излишното богатство, което е прекалено на фона на всички бедни хора по света, които нямат дори къс хляб. А за децата Конрой тя е символ на много неща – самота, минало, тишина, но също така и на любов и семеен дух. За Андреа, тяхнаща мащеха, къщата е поредното „бижу“, което трябва да добави в колекцията си.

Цялата история е разказана от гледната точка на Дани – второто дете в семейството. Дете, което от ранна възраст израства без майка и това определено оформя характера му. Независимо, че по-голямата му сестра Мейв се грижи за него и го подкрепя за всичко, Дани израства като една много егоистична и егоцентрична личност, която слага винаги себе си най-напред и не усеща кой наранява по пътя си.

Мейв със сигурност ми хареса повече. Жена със силен характер. Жена, която отстоява на всичките трудности, с които я среща живота. Мейв, която се грижи за брат си още от малка, защото помни какво е да имаш майчината закрила и подкрепа, както и това да ти ги отнемат. Главната цел в живота на Мейв сякаш през цялото време е да компенсира липсата на майка в живота на Дани.

Много е интересно как миналото определя до някаква степен настоящето. Миналото е това, което придърпва Дани и Мейв постоянно към старата къща, към болката и тъгата… Минало, което не им позволява да изживеят настоящето напълно…

Книгата не случайно е номинирана за награда „Пулицър“, нямаше нещо, което да е излишно или да не ми е харесало. Обстановката и сюжетът бяха интересни, героите също, дори Дани, който в началото не харесвах, към края успя да ме спечели. Но най-много ми хареса братската любов между Мейв и Дани. Тази съкровенна връзка, която споделят е просто уникална. Дори Дани, който е егоист почти през целия си живот, когато трябва слага сестра си на първо място, защото знае, че тя е човекът, който го е подкрепял цял живот и е бил до него за всичко.

„Холандската къща“ е една трогателна история, която Ан Патчет разказва толкова умело. Роман за семейството, връзката между брат и сестра, тайни и спомени които оформят всеки един човешки живот, с неговото минало, настояще и бъдеще и авторката точно по човешки е написала тази история за две деца, които никога не успяват да избягат от миналото.

Книги за месец август

Здравейте, книгохолици! Знам, че вече е 4 август и може би много от вас вече са преполовили някоя и друга книга, но този месец всичко тръгва със закъснение точно по отпускарски. Но пък ви обещавам свежи и интересни ревюта през идните дни. Ето и какво ще чета през месец август:

Какво прочетох през месец юли 2021

Привет, книголюбици! Юли месец беше изпълнен напълно с книги. Отдадох се на дълга почивка с най-разнообразни четива, но предимно по-летни, които ме разтовариха и ме пренесоха на други прекрасни места. Изпълнени точки от Книжно предизвикателство за 2021 Този месец няма изпълнени точки от Книжното предизвикателство. Прочетени книги за този месец: Любима книга за месеца: „Верига от… Продължете да четете Какво прочетох през месец юли 2021

„Месец под вишневия цвят“ от Луси Дикинс

заглавие: „Месец под вишневия цвят/ The Broken Hearts Honeymoon“ автор: Луси Дикинс превод от: Емилия Карастойчева дизайн на корицата: Фиделия Косева страници: 223 жанр: романтична издателство: „Ера“ издадена през: 2021 оценка: 4/5 прочетена на: 19.07.2021 Шарлот се готви за перфектната сватба и още по-перфектния меден месец. Но когато годеникът й споделя, че има съмнения за… Продължете да четете „Месец под вишневия цвят“ от Луси Дикинс

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s