книги

„Холандската къща“ от Ан Патчет

Rating: 4.5 out of 5.
  • заглавие: „Холандската къща/ The Dutch House“
  • автор: Ан Патчет
  • превод от: Яна Парашикова – Аролска
  • оформление на корицата: Ноа Сейтърсторм
  • страници: 320
  • жанр: съвременна проза/ историческа
  • издателство: „Софтпрес'“
  • издадена през: 2020
  • оценка:4,5/5
  • прочетена на: 03.12.2020

Финалист за наградата „Пулицър” u бестселър на New York Times „Холандската къща” е история за изгубения рай, поръсена с щипка приказна истина. Дълбоко емоционален разказ за миналото, което променя и днешния, и утрешния ден.

Дани и Мейв Конрой израстват в Холандската къща. Баща им купува величествената сграда дълго след славните дни, в които семейство Ван Хубейк са я построили, но всичко в този необикновен дом остава такова, каквото е било – от мебелите, през холандските книги в библиотеката до портретите на първите собственици в голямата зала. Уви, макар в къщата никога нищо да не се променя, животът на брата и сестрата се превръща в пътуване със скоростно влакче, в което падането надолу изглежда безкрайно. Първо губят майка си, която не понася живота в огромния дом от стъкло, след това губят самата къща, изгонени от втората съпруга на баща си. Губят всичко. Но онова, което им остава, е повече – защото имат себе си и историята си дотук. Двамата правят всяка крачка напред с поглед, прикован към спомените – понякога с гняв, понякога със смях. Но когато хората от спомените отново пристъпват в живота им, Дани и Мейв трябва да направят избор – да скъсат нишката с миналото или да изложат на риск собственото си бъдеще.

Книгомани, днес ще ви разкажа за една много необикновена книга. Срещали ли сте истории, в които мястото, в което се развива действието е толкова важно, колкото останалите герои? „Холандската къща“ ракрива историята на едно семейство, което е с много заплетени и сложни взаимоотношения, в контраст на това – къщата пък е самото изящество на архитектурата. Дали точно тази красота на необятната и старинна къща прави семейството толкова нещастно?

Холандската къща с цялата си помпозност и величие е символ на различни неща за всеки един от героите. Като започнем още с покойната госпожа Ван Хубейк, която приема къщата като един вид затвор, защото накрая на дните си остава сама, защото гледа как един след друг близките ѝ си отиват. За Сирил Конрой къщата е символ на професионалното му издигане и властта, която притежава. За Елна Конрой пък е символ на излишното богатство, което е прекалено на фона на всички бедни хора по света, които нямат дори къс хляб. А за децата Конрой тя е символ на много неща – самота, минало, тишина, но също така и на любов и семеен дух. За Андреа, тяхнаща мащеха, къщата е поредното „бижу“, което трябва да добави в колекцията си.

Цялата история е разказана от гледната точка на Дани – второто дете в семейството. Дете, което от ранна възраст израства без майка и това определено оформя характера му. Независимо, че по-голямата му сестра Мейв се грижи за него и го подкрепя за всичко, Дани израства като една много егоистична и егоцентрична личност, която слага винаги себе си най-напред и не усеща кой наранява по пътя си.

Мейв със сигурност ми хареса повече. Жена със силен характер. Жена, която отстоява на всичките трудности, с които я среща живота. Мейв, която се грижи за брат си още от малка, защото помни какво е да имаш майчината закрила и подкрепа, както и това да ти ги отнемат. Главната цел в живота на Мейв сякаш през цялото време е да компенсира липсата на майка в живота на Дани.

Много е интересно как миналото определя до някаква степен настоящето. Миналото е това, което придърпва Дани и Мейв постоянно към старата къща, към болката и тъгата… Минало, което не им позволява да изживеят настоящето напълно…

Книгата не случайно е номинирана за награда „Пулицър“, нямаше нещо, което да е излишно или да не ми е харесало. Обстановката и сюжетът бяха интересни, героите също, дори Дани, който в началото не харесвах, към края успя да ме спечели. Но най-много ми хареса братската любов между Мейв и Дани. Тази съкровенна връзка, която споделят е просто уникална. Дори Дани, който е егоист почти през целия си живот, когато трябва слага сестра си на първо място, защото знае, че тя е човекът, който го е подкрепял цял живот и е бил до него за всичко.

„Холандската къща“ е една трогателна история, която Ан Патчет разказва толкова умело. Роман за семейството, връзката между брат и сестра, тайни и спомени които оформят всеки един човешки живот, с неговото минало, настояще и бъдеще и авторката точно по човешки е написала тази история за две деца, които никога не успяват да избягат от миналото.

Какво прочетох през месец ноември 2021?

Здравейте, книгомани! Този месец съм изключително доволна от себе си. Успях да прочета цели осем книги и мисля, че тази година не съм правила този рекорд през изминалите месеци. А още по-хубавото беше, че всички книги бяха изключително интересни и се четяха супер бързо и леко. Прочетени книги през този месец: Любима книга за ноември:… Продължете да четете Какво прочетох през месец ноември 2021?

„Книжарката от Кентъки“ от Ким Мишел Ричардсън

заглавие: „Книжарката от Кентъки/ The Book Woman of Troublesome Creek“ автор: Ким Мишел Ричардсън превод от: Богдан Русев дизайн на корицата: Фиделия Косева страници: 380 жанр: исторически роман издателство: „Сиела“ издадена през: 2021 оценка: 4,5/5 прочетена на: 24.11.2021 Животът в малкото градче Трабълсъм Крийк, Кентъки, е труден. Голямата депресия е в разгара си, отчаянието се… Продължете да четете „Книжарката от Кентъки“ от Ким Мишел Ричардсън

„Магазинчето за прежда и чудеса“ (Валери Лейн) от Мануела Инуса

заглавие: „Магазинчето за прежда и чудеса/ Das Wunderbare Wollparadies“ автор: Мануела Инуса превод от: Мария Аргирова Спасов дизайн на корицата: Johannes Wiebel страници: 256 жанр: романтична поредица „Валери Лейн“, книга четвърта издателство: „Хермес“ издадена през: 2020 оценка: 4/5 прочетена на: 27.11.2021 Четвърта книга от поредицата за „Валери Лейн“ идва, за да направи светът ни уютен… Продължете да четете „Магазинчето за прежда и чудеса“ (Валери Лейн) от Мануела Инуса

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s