„Един живот не стига“ от Стефана Белковска

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: „Един живот не стига“
  • автор: Стефана Белковска
  • страници: 280
  • жанр: романтична/ фентъзи
  • издателство: „Фабрика за книги“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 4/5
  • прочетена през: 08.12.2020

Шотландия. Земя, пропита от митове и легенди.
Магии. Но коя е най-могъщата от всички на света?

Пет години преди Елинор Кастър и лорд Едуард Блеърмаунт да се срещнат, тя загубва паметта си по мистериозен начин, а той претърпява тежка катастрофа. Две съдби, разделени от хиляди километри, ще се съберат, за да тръгнат заедно по един опасен път назад във времето, предначертан от съдбата, която не могат да избегнат.

Едно заклинание, направено преди стотици години, една вещица, подтикната от ревност, една магия, която не може да бъде развалена, думи, закодирани в каменните стени на „Блеърмаунт касъл“, шепоти, скрити в клоните на вечните дървета, параклис, погребал тайни, които никога не бива да бъдат разкривани.
Една подранила есен, опитваща се да върне времето назад.
Една любов, устояла на времето и разстоянията, само за да докаже, че никога не е била изгубвана.

Понякога един живот не стига да обичаш някого.
Понякога един живот е само началото на вечността.

Привет, книгохолици!

Днес се пренасяме в света на магията с историята на Стефана Белковска.

Това е първата българска книга, която чета в този жанр и ми хареса особено много. Стилът на писане на авторката дава на читателя усещането, че се носи през страниците. Книгата се чете наистина леко и неусетно. Няма излишни неща, които да затормозяват читателя и това ми хареса най-много.

Историята разказва за Елинор, която се събужда в болница след инцидент и не си спомня нищо от преди това. Така тя започва живота си начисто, става известен автор, но когато трябва да напише поредния си роман изпитва писателкски блокаж и така се озовава в красивата и необятна Шотландия. Когато пристига в замъка „Блеърмаунт“ започват да се случват много странни неща. Ел започва да чува гласове, да усеща неща, които не би трябвало да усеща, но тя все пак не иска да си тръгне от замъка, защото чувства някакво силно привличане към мястото, както и към хората в замъка.

Постепенно Ел опознава мистериозния лорд на замъка Едуард, който има също много трагична история. Между тях малко по малко се заражда привличане, но не просто привличане, а позната любов, която те кара да се чувстваш като у дома си, любов, която същестува само между две души, които вече са свързани…

Ел и Едуард постепенно започват да разкриват загадката, която витае в замъка от стотици години. Много тайни изплуват на повърхността, които подтикват Ел и Едуард да приемат истинската си съдба и най-вече голямата си и необятна любов.

„… тя намаше да спре да го търси.

В нито едно време.

В нито един живот.

Оттук до края на времето.

Оттук до края на света.“

Другото нещо, което много ме изненада бяха детайлните обяснения за магията. Наистина ми беше интересно да науча за съвременното магическо движение уика, за всичките им традиции и празници, както и за обичаите, за които Стефана Белковска разказва много подробно и пренася читателите си в един съвременен магически свят, но междувременно ги потапя в мистични и столетни истории за магията и вещиците.

Ако искате и вие да се потопите в света на магията и любовта, която устоява на всички трудности, то „Един живот не стига“ е перфектната книга за вас.

Leave a Reply