„Променлива реалност“ от Блейк Крауч

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: „Променлива реалност/ Recursion“
  • автор: Блейк Крауч
  • превод от: Мария Димитрова
  • дизайн на корицата: Живко Петров
  • страници: 364
  • жанр: трилър/ начуна фантастика/ мистерия
  • издателство: „Ибис“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 4/5
  • прочетена на: 26. 11. 2020

Спомените създават реалността. Това разбира ченгето от Полицейското управление на Ню Йорк, Бари Сътън, докато разследва ужасяващия феномен, който медиите са нарекли Синдром на фалшивите спомени – мистериозна болест, при която засегнатите са изпълнени със спомени за животи, които никога не са живели.
Невроложката Хелена Смит се е посветила на това да създаде технология, която ще позволи да запазваме най-скъпите си спомени. Ако успее, всеки ще може да преживее отново първата си целувка, раждането на дете, последните моменти с умиращ родител.

Докато Бари търси истината, той се изправя лице в лице с противник, който е по-ужасяващ от всяка болест – сила, която напада не само нашите умове, но и самата тъкан на миналото. И когато действието ѝ започва да разрушава света, такъв какъвто го познаваме, само той и Хелена, работейки заедно, имат шанс да я победят.

Но как могат да го направят, когато самата реалност непрекъснато се изменя и разпада около тях…

Привет, книголюбители!

За жалост покрай публикациите за Книжния Декември малко оставих назад ревютата и особено това за „Променлива реалност“. Но сега съм готова да ви разкажа за този необикновен роман с идеи, които изпреварват времето, в което живеем.

„Променлива реалност“ раказва за една действителност, която е едновременно толкова близо и далеч от нас. Представете си да имате възможността да се върнете към всеки даден спомен, който пожелаете. Колко ли хубаво би било да се видим още един път с някой починал близък, или да предотвратим някоя трагедия, или пък да изживеем още веднъж някой страхотен минал миг от живота ни? Но какво друго крие тази сложна игра на времето и разбирането ни за него?

Понякога му се струва, че времето е река, която преминава през него. Друг път има чувството, че се плъзга по повърхността ѝ. Има случаи, когато си мисли, че всичко това вече се е случило и той просто преживява събитията на откъслечни парчета, от миг до миг, а съзнанието му е просто игла върху грамофонна плоча, която вече същестува и която се състои от начало, среда и край.“

Идеята на книгата е много интересна и подтиква читателите да се замислят над много неща, сред които – дали наистина можем да разберем понятието време, как схващаме идеята за смъртта, както и концепцията за настоящето, миналото и бъдещето. Въпроси, на които отговорите са страшни и необятни за нас.

„Че съзнанието е резултат от заобикалящата ни среда. Нашите познания – представата ни за действителността – се оформят от това, което можем да възприемем, от ограниченията на сетивата ни. „

Историята главно се върти около двамата герои – Бари, който е детектив и Хелена, която е невролог. Хелена е посветила живота си изцяло на това да изобрети техниха, която да запазва спомените на хората, за да помага на пациенти с Алцхаймер. Болест, с която самата ѝ майка се бори.

В един момент Хелена бива открита и ѝ предлагат работата на живота ѝ. Собственикът на новата компания спонсорита Хелена с абсолютно всичко и тя надминава очакванията на всички и създава нещо много повече от изобретение за спомени и точно в този момент Хелена осъзнава колко опасно е нейното изобретение за света…

Бари пък е полицай, който след поредния случай започва да разследва така наречената болест – синдром на фалшивите спомени. Този синдром е толкова сериозен, че има голям ръст на сомоубийствта. Хората започват да си спомнят други случки от живота си, които не знаят реално дали са се случили или не. Никой не знае точно какво предизвиква това състояние и Бари тръгва по следите, които обаче го водят до още повече въпроси…

Блейк Крауч разказва историята в две различни времеви линии – тази на Бари и тази на Хелена, които в крайна сметка се пресичат в даден момент.

„Променлива реалност“ е роман изпълнен с обрати, които толкова много объркват читателя, че съм почти сигурна, че няма да отгатнете отговора до почти самия край. Роман, който за една глава се обръща на 360 градуса и сякаш историята започва от самото начало. Определено дава много нови теми за обмисляне – как приемаме света около нас, какво приемаме за най-важно и какво всъщност има най-голямо значение на тази земя.

„Променлива реалност“ е една от най-заплетените книги за 2020 и е подходяща за читатели с голямо въображение и търпение, както и за тези, които обичат мистериите, защото накрая наистина ще сте изумени от всичките отговори на безкрайните въпроси, които Блейк Крауч поставя по време на целия роман.

Leave a Reply