„Лейла“ от Колийн Хувър

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Лейла/Layla“
  • автор: Колийн Хувър
  • превод от: Диана Кутева
  • страници: 296
  • жанр: паранормален трилър/ романтична
  • издателство: „Ибис“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 11.12.2020

Здравейте, книгомани!

За поред път Колийн Хувър разбива книжните ми представи. „Лейла“ е просто на друго литературно ниво, роман, който е изпълнен с ужасно много любов и въображение. Това е първият паранормален роман на авторката, но това не личи по нищо. Романът е написан толкова добре, сякаш смразяващите истории са били винаги в кръвта ѝ.

„Лейла“ разказва необикновената история на една необуздана и много силна любов между Лейла и приятелят ѝ Лийдс. Двамата се срещат на сватбата на сестрата на Лейла и се влюбват от пръв поглед. Но щастието им не продължава много дълго, в един съвсем нормален ден, Лийдс и Лейла претърпяват ужасен инцидент, след който връзката им претърпява огромна промяна. Но Лийдс решава, че е длъжен да пробва да възстанови взаимоотношенията им като води Лейла на мястото, където са се запознали. Мястото вече не е къща за гости, а се дава под наем и така двамата остават за няколко седмици с мисълта да възстановят изгубената тръпка във връзката си.

Но още от първата вечер стават необясними неща. Лейла не забелязва нищо от това, тъй като все още се възстановява от инцидента и е постоянно уморена и вглъбена в здравословното си състояние, но Лийдс постепенно започва да забелязва все повече особености в къщата и точно тогава се запознава с Уилоу, която също е гост на хотела и му разказва всичко.

Малко по малко Лийдс започва да се привързва към Уилоу и предпочита нейната компания пред тази на Лейла, която въпреки смяната на обстановка, все още не е на себе си и Лийдс е отчаян до краен предел, че връзката им няма как да се възстанови след този трагичен инцидент.

„Perhaps what we desire can sometimes be so strong it overpowers our fate.“

Няма да издавам повече за сюжета на книгата, защото заслужавате да преживеете историята от първо лице, да ви изуми и леко да ви стресне (при мен изобщо не беше леко :D). „Лейла“ е роман, който е изпълнен с обрати и тайни и през цялата книга трябва да четете между редовете, за да разберете какво наистина се случва.

„It’s interesting how much a person’s belief system can be changed by things in this world that can’t be explained. Hell, not just my belief system, but my morals. My values. My focus.“

Едно обаче е сигурно и това е, че не съм мразила толкова много герой, колкото Лийдс, който всъщност разказва цялата история през неговата призма. През цялото време докато четях ме вбесяваше. Но пък от друга страна беше много интересно да чета любовна книга от мъжката гледна точка. Мисля, че Колийн Хувър се е справила повече от добре с това, защото показва колко по-различно възприемат мъжете целия свят.

Тази книга е нещо различно. Нещо, което след това ви преследва в мислите и в сънищата ви.

Leave a Reply