Кратко описание за живота и творчеството на Мат Хейг

на

Мат Хейг е английски писател и журналист. Автор както на художествената, така и на нехудожествена литература за деца и за възрастни.

Роден е на 3 юли 1975г. в Шефийлд. Учи английски език и история в университета в Кингстън ъпон Хъл. Хейг е женен за Андреа Семпъл, с която имат две деца. Живеят в Брайтън, Съсекс. Обучава децата си вкъщи и е атеист.

Най-успешната творба на Хейг е книгата „Причините да останеш жив“, която е нехудожествена литература. Неговият детски бестселър „Дядо Коледа и аз“ в момента се адаптира за филм.

Книгата „Причините да останеш жив“ е първото му нехудожествено произведение и в него за първи път разказва открито за болестта си. Книгата разказва за това как да се възползваш максимално от времето си на земята, написана въз основа на опита на писателя от собствения му живот. Самият той страда от тежка депресия, когато е едва на 24 години. В книгата обяснява как се възстановява и се научава да живее с болестта. Произведението превежда читателите през собствения опит на Мат Хейг да живее с тежка депресия и панически разстройства и как ден за ден е успял да преодолее болестта.

Неговите романи често са странни и мрачни разказващи за семейния живот. Общо е написал 7 романа за възрастни, 11 детски книги и 6 нехудожествени творби. Някои, от които са преведени и на български като – „Момче на име Коледа“, „Как да спрем времето“, „Момичето, което спаси Коледа“, „Среднощната библиотека“, „Дядо Коледа и аз“, „Причините да останеш жив“, „Призрачната гора“ и „Кланът Радли“.

През 2015 е номиниран за наградата „Waterstones Book of the Year“.

Най-новата му книга „Среднощната библиотека“ скоро излезе и на българския пазар. Романът пожъна много голям успех и е избран за най-добър роман в Goodreads за 2020 година.

„Среднощната библиотека“ от Мат Хейг

Leave a Reply