„Хари Потър и Стаята на тайните“ от Дж.К.Роулинг

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Хари Потър и Стаята на тайните/ Harry Potter and the Chamber of Secrets“
  • автор: Дж. К. Роулинг
  • дизайн на корицата и илюстрациите в книгата: Леви Пинфолд
  • страници: 384
  • жанр: фентъзи/ YA
  • издателство: „Bloomsbury“
  • първоначално издадена през: 1998
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 04.02.2021

През втората учебна година в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ умът и силата на духа на Хари са подложени на върховни изпитания. Патилата му започват още при пристигането с летяща кола вместо с училищния влак. Сред учениците се разгарят опасни противоречия – между тях има и деца на не-магьосници, така наречените мъгъли, които са застрашени от отмъщението на Наследника на Слидерин. Хари започва да чува зловещ шепот из коридорите, а по-късно попада на смайващ самопишещ дневник. За втори път момчето се среща със злия Волдемор, който този път се е съюзил с уникално зловещо чудовище.

Здравейте, читатели!

Ревю за „Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг.

Днес ще си говорим за втората част от любимата на много поредица „Хари Потър“. Втората част винаги ми е била любимата. Някак действията вече стават с една идея по-сериозни, Хари Потър все повече навлиза в света на магията и научава за тайните, които сякаш се крият в стените на Хогуортс.

Още, когато за първи път гледах филма по втората книга сякаш историята за Том Ридъл ме плени, както и древния Базилиск. По принцип един от любимите ми герои от поредицата е самият Волдеморт и ми беше интересно в тази част да науча за някои късчета от миналото му. Откъде е тръгнал, какъв е бил в училище и сякаш исках да разбера точно кога е решил да използва гениалността си за лоши дела, а не за добри.

Другото нещо, което ми харесва в „Хари Потър и Стаята на тайните“ е, че великото трио (Хари, Рон и Хармаяни) вече са напълно сплотени и според мен са идеала за истинско приятелство. Три смели деца, които се подкрепят във всичките си луди идеи.

Колкото повече чета от историята за Хари Потър, толкова повече се убеждавам колко брилянтно е написана книгата. Дж. К. Роулинг сякаш омайва читателя с думите си и наистина те прехвърля в магичния свят на Хогуортс. Сякаш сгушва читателя отвсякъде с топлота, магия и вълшебство. Гледала съм филмите толкова много пъти, че вече определено ги знам наизуст, но дори да знам какво ще стане, книгите са ми ужасно много интересни. Просто се поглъщат на един дъх.

А колкото до дизайна, пак е невероятно красиво направена. Корицата е брилянтна с тъмно синьото на Рейвънклоу, а вътре в книгата отново има истории за самия дом, както и допълнителен тест и илюстрации.

Leave a Reply