„Причините да останеш жив“ от Мат Хейг

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Причините да останеш жив/ Reasons To Stay Alive“
  • автор: Мат Хейг
  • превод от: Антония Иванова
  • библиотечено оформление: Емил Марков
  • страници: 184
  • жанр: биография/ самопомощ/ приложна психология
  • издателство: „Intense“ (Локус Пъблишинг)
  • издадена през: 2018
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 07.02.2021

Какво означава да се чувстваш истински жив?

На всеки петима души един страда от депресия. Мат Хейг разказва как е преживял житейската криза, нелеко, но триумфиращо е преодолял болестта, която едва не го унищожава, и как се е научил да живее наново. Твърдо вярва, че най-старото клише е и най-вярното: има светлина в края на тунела. Хейг ни учи и насърчава да празнуваме малките радости и миговете на душевна хармония; напомня ни, че винаги има причини да останем живи.

Вълнуваща, забавна и ведра книга, която ни показва как да живеем по-добре, да обичаме по-добре, да се чувстваме по-добре.

Днес ще си говорим за книгата, с която Мат Хейг всъщност е станал известен. Мисля, че темата на книгата е много актуална, защото изобразява проблеми, с които се сблъскват много от хората в последните месеци. От миналата година откакто пандемията с Ковид 19 се разпространи, много хора по целия свят изпитват душевни проблеми поради множество причини. Сред които са безработицата, страхът от болестта, страхът за близките ни и най-вече подтискащото чувство, което си прави дом в душата ни, когато сме ограничени. Това малко или много влияе на всеки човек на тази планета. Хората сме устроени така, че да сме свободни, да сме владетели на съдбата си, да правим това, което желаем и тези ограничения в момента се отразяват на всички. Ограничението от близките и от природата оказва едно много неблагоприятно влияние на организмите ни и най-вече на психиката ни. Все повече хора изпитват панически атаки, депресивни ситуации и други душевни и псхихични проблеми.

В „Причните да останеш жив“ Мат Хейг разказва от първо лице за сблъсъка на човекът срещу депресията и тревожността, до какви степени се развиват и до какво води всичко това. Въпреки, че книгата е написана преди времето на Ковид 19, темата все още е актуална и мисля, че може да помогне на много хора, които страдат от подобни заболявания, както и на обкръжаващите ги близки, които не могат да разберат напълно през какво преминава човекът до тях.

Мат Хейг разказва за силната депресия, която почти го е погубила и за това как да се изкачиш от „дъното“ на депресията и да продължиш живота си нормално, поне доколкото е възможно това, тъй като депресията и тревожността никога не могат да се излекуват напълно, но поне могат да се контролират, за да се води един по-нормален и спокоен начин на живот.

Авторът ни учи на много важни уроци, които е научил от собствени преживявания, докато се е борил с депресията дълги години. Дава много съвети, които могат да помогнат на доста хора в подобни ситуации.

А дори и да нямате някакви психични проблеми книгата дава общи съвети за по-добър и спокоен начин на живот, които могат да заинтригуват всеки.

„Причините да останеш жив“ е книга, която вдъхва нов живот, вдъхва кураж и надежда за това, че нещата винаги се подобряват. Подсеща читателите, че както пълното щастие не е безкрайно дълго, така и нещастието също. Всичко има своя край и колкото и банално да звучи, „винаги има светлина в тунела“. Мат Хейг поставя на фокус важните неща в живота, тези неща и същества, заради които си заслужава да се събудиш всяка сутрин и да продължиш да се бориш с живота.

Това е книга, която определено дава една нова перспектива и ти припомня какво всъщност означава да се чувстваш истински жив и как да го постигнеш.

Leave a Reply