“Ема“ от Джейн Остин

на

Rating: 3 out of 5.
  • заглавие: „Ема/ Emma“
  • автор: Джейн Остин
  • дизайн на книгата: Хю Томсън
  • страници: 592
  • жанр: класика/ романтична
  • издателство: Macmillan Collector’s Library (през 2016)
  • първоначално издадена през: 1815
  • оценка: 3/5
  • прочетена на: 05.03.2021

Ема Удхаус е красива, умна и богата, притежава изискан дом и жизнерадостен характер. Единственият и проблем е, че смята себе си за по-висша от другите, и се забавлява, като се опитва да режисира живота им. Резултатите, за съжаление, не винаги са по вкуса й.

„Ема“ е може би най-добрият роман на Джейн Остин. Описвайки немирните планове и последвалото ги отрезвяване на мис Удхаус, знаменитата английска писателка не пропуска случай да отправи иронични стрели към обществото и нравите.

Макар че самата тя скромно описва работата си като „малко парченце слонова кост, не по-голямо от няколко сантиметра, което обработвам с толкова нежна четка, че въпреки огромните ми усилия, резултатът е почти незабележим“, в книгата й, като в изящен калейдоскоп, се отразяват всички страни от живота на английската аристокрация през XX век.

Привет, книголюбители!

Днес ще ви разкажа накратко за впечатленията ми от втората книга, която чета от Джейн Остин, а именно „Ема“. Избрах точно тази книга да е част от предизвикателството ми за класическите книги, защото първоначално започнах да чета романа, когато бях студентка и го правех по задължение. Тогава изобщо не ми хареса книгата и реших да ѝ дам втори шанс сега, с мисълта, че тогава просто не ѝ е било времето.

За съжаление, книгата и този път не ми допадна особено много. Това е книга за едно малко градче и едно малко, но сплотено общество. Книга разказваща за аристокрацията, за имения, балове, приятелства и нови запознанства.

Както повечето от вас знаят, книгата главно се върти около Ема, която е заможна, млада дама. Тя е интелигентна, красива, мила, но в същото време и несъобразителна, инатлива и леко дразнеща. Ема е дама от едно от по-богатите семейства в Хайбъри и това я кара да си мисли, че има правото да се бърка в работите на всички останали и да им дава съветите си, които в повечето време са ненужни и дори объркват всички още повече. Джейн Остин определено е изградила един много комплексен и объркан герой в лицето на Ема, тя е младо момиче, което в началото мисли, че има всичко, което иска, но в последствие осъзнава колко много неща липсват в живота ѝ и че всъщност е била съсредоточена прекалено много върху себе си.

Когато обаче гувернатката ѝ и нейна приятелка мисис Уестън се омъжва и заживява на друго място, Ема решава, че е време за „нов проект’ и този проект е именно младата Хариет. Тя е сираче, без заможно семейство зад гърба си, не е много умна, но пък е безкрайно мила и приятна. И така Ема решава, че трябва да намери перфектния съпруг за новата си приятелка, това естествено многократно се обърква, тъй като Ема не вижда това, което е под носа ѝ.

Но нека ви спомена и за най-приятния герой от книгата, поне за мен беше, а именно мистър Найтли. Той е единственият човек, който казва на Ема това, което наистина мисли и я поправя, когато е в грешка. Мистър Найтли е перфектният кавалер, галантен и красив и ухажващ, по своя си малко прикрит начин, младата Ема, но тя е толкова опиянена от собствената си особа, че изобщо не го и забелязва.

Най-големият минус за мен беше главната героиня. Наистина не ми допадна Ема и през цялата книга леко ме дразнеше. Също така очаквах повече романтика, която всъщност дойде чак към края на романа. Определено първият роман, който четох от авторката („Гордост и предразсъдъци“) ми хареса повече.

Но, ако харесвате да четете за изминалите епохи и по-точно за Джорджианската епоха в Англия и аристокрацията ѝ, мисля че тази книга би ви допаднала.

„Така е с всички ни, татко, едната половина от света не може да проумее удоволствията на другата.“

Leave a Reply