„Absolvo te“ от Георги Бърдаров

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Absolvo te“
  • автор: Георги Бърдаров
  • дизайн на корицата: Онник Каранфилян
  • страници: 280
  • жанр: исторически роман
  • издателство: „Мусагена“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 14.03.2021

Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя?

Можеше ли да простиш на друг, това което не би простил на себе си?

Отговорът е… Absolvo te!

Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но са свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

В новата си книга Георги Бърдоров се опитва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа, там където се раждат злото и доброто. Тримата главни герои са едновременно много различни един от друг като произход, вяра и съдба, но в същото време са свързани помежду си от невидимите нишки на грехопадението.

Историите и съдбите на героите са така преплетени, че всеки един от тях трябва да прости на другия непростими непростими в този живот неща, за да може самият той да намери покой и да продължи пътя си. Всичко това може да се обобщи с едно единствено изречение казано от Исус: „Нека, който е безгрешен, пръв да хвърли камъка“.

Привет, книголюбители!

Има ли по-подходящ ден да говорим за романа „Absolvo te“, ако не на деня за прошка. Все пак цялата идея на романа е изградена около прошката и за това колко трудна за преглъщане е тя.

Романът обхваща четири сюжетни линии, които на първи поглед не са свързани по никакъв начин. Първата разказва за живота преди войната, включва историите на някои от героите от другите сюжетни линии, както на бъдещетите жервти, така и на техните изтезатели.

Втората обхваща мрачното и ужасно време на Втората световна война и главният персонаж е Макс Шевченко, който попада в Аушвиц през 1944.

„От тук нататък Макс Шевченко вече не беше човешко същество. Беше номер 11 051.“

По време на войната авторът ни запознава и с оберщурмбанфюрер Ханс Щайнер. Още в тази сюжетна линия, авторът съпоставя двете страни, насилника и жертвата. Какъв е бил животът им преди това и какво ги е довело до концентрационни лагери.

Третата сюжетна линия се развива в началото на 70-те години на миналия век и разказва за живота на арабския учител Набил Назер, който е изпълнен с огорчение и омраза към света и най-вече към евреите, както и за младия евреин Ейляф, на който твърде рано му се налага да носи целия семеен товар на плещите си. Бащата на Ейляф ги изоставя внезапно преди години без никаква следа и последна дума и така младото момче е принудено да работи на една доста мизерна работа само за да носи пари вкъщи за майка си и неговото братче.

Набил има една мечта и тя е неговата съпруга Себиха да е добре и да е винаги до него. Ейляф пък мечтае да вземе заплатата си, за да зарадва майка си с подарък, който да озари лицето ѝ, след това да подари подарък и на брат си Рони, за да му дари още няколко безгрижни, детски дни и да даде нещо малко, но от сърце на любимата си Мизра. Но в този ден всичко се обърква и за двамата….

Четвъртата и финална сюжетна линия се развива през 80-те години на миналия век и разказва отново за учителя Набил Назер, но и за прочутия доктор Теодор Спенглер, който се опитва да помири арабите и евреите в Палестина.

Георги Бърдаров описва тънката граница между доброто и злото в хората. Колко малко е нужно на човека да отключи онази част от себе си, която се крие дълбоко. Частта, която ни подтиква да правим всичко възможно, за да оцелеем.

През целия роман, ролите на жертвата и насилника се сменят. Всеки един от героите в даден момент е жертва, а след това се превръща в насилник и после пак ролите се разменят…. Точно това е най-интересната част от целия роман, това изследване на човешката душа, как омразата ни кара да правим невъобразими неща. Разказва още за това, че човек почти винаги търси отмъщение след като е бил жертва в дадена ситуация и почти никога не дава прошка.

Бърдаров разказва за този безкраен кръговрат, в който човечеството се върти от векове. Първо едни са жертви, а други насилници, но след това ролите се разменят отново. Едно безкрайно отмъщение, което може да приключи веднъж завинаги единствено с опрощение.

Роман основан на истински истории, които трябва да се помнят и да се припомнят задължително. Книга засягаща не само добротата в човекшката душа, а и страха и злобата, които отключват лошата страна.

Leave a Reply