Кратко описание за живота и творчеството на Никълъс Спаркс

на

– писател

Никълъс Спаркс е американски писател, сценарист и филантроп. Той е публикувал двадесет и един романа и две нехудожествени книги, всички от които са бестселъри на Ню Йорк Таймс, с над 115 милиона копия, продадени в цял свят и преведени на повече от 50 езика.

Никълъс Спаркс е роден на 31 декември 1965 г. в Омаха, Небраска.

Спаркс започва да пише по предложение на майка си. През 1985 г., докато е у дома през лятото след първата си година в „Нотр Дам“, Спаркс пише първия си роман „The Passing“, който никога не е публикуван. А през 1989 г. пише друга творба „The Royal Murders“, която също остава непубликувана.

През 1994 г., докато работи в сферата на фармацевтичните продажби, Спаркс започва да пише романа „Тетрадката“ в свободното си време. През 1995 г. той е открит от литературния агент Тереза Парк, която харесва романа и му предлага да стане негов агент. Публикуван през октомври 1996 г., романът влиза в списъка на Ню Йорк Таймс като един от най-продаваните романи през първата седмица на излизането му и в крайна сметка остава на това място цели петдесет и шест седмици.

Петнадесет от романите на Спаркс, включително „Тетрадката“ са номер 1 бестселъри в Ню Йорк Таймс. А единадесет от тях са адаптирани във филми: „Писмо в бутилка“, „Незабравимата“, „Тетрадката“, „Нощи в Роданте“, „С дъх на канела‘, „Последната песен“, „Късметлията“, „Пристан за двама“, „Най-доброто в мен“, „Изборът“ и „Най-дългото пътуване“.

Книги от автора:

Спаркс и тогавашната му съпруга Кати живеят заедно в Ню Берн, Северна Каролина, с тримата си синове и дъщери близнаци до 2014 г. На 6 януари 2015 г. Спаркс обявява, че той и Кати са се разделили приятелски. Впоследствие те се развеждат. Семейството все още живее в Ню Берн.

Ревюта на книги от Никълъс Спаркс

Leave a Reply