„Мексиканска готика“ от Силвия Морено – Гарсия

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Мексиканска готика/ Mexican Gothic“
  • автор: Силвия Морено – Гарсия
  • превод от: Емилия Л. Масларова
  • дизайн на корицата: Faceout Studio/ Tim Green
  • страници: 280
  • жанр: ужаси/ мистерия/ трилър
  • издателство: „Лабиринт“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 04.05.2021

Откъсната от света величествена къща високо в планината. Обеднял млад аристократ с убийствен неустоим чар. Храбро момиче, решило да разбули тайните, които преследват обитателите на къщата вече поколения наред и застрашават да погубят и тях, и него.

Ноеми е харесвана от всички млада жена, която тъкмо се е включила в светския живот на мексиканската столица, радва се на вниманието на мъжете и мечтае да следва антропология. Но когато получава от братовчедка си Каталина, която се е омъжила наскоро, писмо със странното твърдение, че съпругът ѝ се опитва да я отрови, Ноеми не се колебае и се отправя към дома ѝ в дълбоката провинция на Мексико, където се сблъсква с мрачното минало на новото ѝ семейство, англичани, притежавали навремето рудници за сребро, несметни богатства и влияние.
Ще устои ли Ноеми на магнетичното обаяние на младия господар, на домогванията на грохналия му баща, на притегателната сила на самата къща, която нахлува в сънищата ѝ с видения за кръв, насилие и обреченост и която, както много скоро ще се разбере, младата жена няма сили дори да напусне?
Сякаш някаква свръхестествена сила ни кара да разлистваме страниците на тази толкова увлекателна книга за любов, магия и власт, която ни държи до края в напрежение и ни потапя в атмосферата на петдесетте години на миналия век.

Романът е избран за най-добра книга на 2020 г. в категория „Ужаси“ от читателите на най-големия сайт за литература в света „Гудрийдс“ с близо 90 милиона членове.

За всички, които обичат Лъвкрафт, сестрите Бронте и Дафни дю Морие.

Здравейте, четящи!

„Мексиканска готика“ е сред книгите, които добавих в книжния си списък още, когато видях, че е сред номинираните най-добри книги за 2020 в Goodreads. Всяка година гласувам на конкурсите за най-добра книга във всеки жанр и миналата година не направи изключение.

По принцип в жанра ужаси рядко се случва да съм чела някоя от номинираните книги, но видях, че сред тях беше „Ако има кръв“ от Стивън Кинг, която прочетох през 2020 и мислех, че тя ще вземе първо място.

Естествено разгледах и другите книги в жанра и тогава открих „Мексиканска готика“, която ме привлече моментално със странната си и леко мрачна и загадъчна корица. Прочетох след това анотацията и видях, че е доста интересна и разбира се си я добавих към книжния списък. Другото нещо, което още повече ме изненада беше, че в последния „рунд“ тя надмина краля на ужасите Стивън Кинг и тогава още повече исках да се докосна до историята сътворена от Силвия Гарсия.

Когато видях, че издателство „Лабиринт“ ще я издадат на български бях на седмото небе, защото изобщо не исках да я чета в електронен вариант. Исках наистина да се докосна до тази книга и да усетя атмосферата ѝ.

Няма да крия, че имах доста големи очаквания за тази книга, тъй като взе първо място за най-добра книга в жанра ужаси и за щастие тя напълно оправда очакванията ми. „Мексиканска готика“ е сякаш едно мрачно и мистично кълбо, което те примамва в самото си ядро и те обръща с тъмнина, ужас и чиста лудост.

Романът разказва за младата мексиканка Ноеми Табоада, която получава възможно най-странното писмо от наскоро омъжената ѝ братовчедка, която след това се е преместила да живее на друго място заедно с новия си съпруг. Тя обаче пише на Ноеми да отиде да я спаси, защото чувства, че някой я преследва в къщата и че там има призраци и стените ѝ говорят. Естествено Ноеми веднага заминава, за да види какво става с братовчедка ѝ, убедена, че Каталина е съвсем добре, но драматизира, както винаги.

Но още, когато Ноемви зърва Високото място, къщата в която живее Каталина, съпргугът ѝ Върджил и неговото семейство, я побиват тръпки. Имението се намира на самотен хълм, заобиколен от огромно и злокобно семейно гробище и необятна гора. А къщата е мрачна, стара, неприветлива и страшна.

Естествено всеки, който е чел някоя и друга книга в този жанр или е гледал филм на ужасите, ще си помисли, че е поредната история за къща обитава от духове. Е, не познахте. 😀

„Мексиканска готика“ е толкова повече. Изведнъж историята се разлиства пред очите ти и сюжетът става все по-интересен с всяка изминала страница и не ти дава мира докато не стигнеш до последната, за да видиш какво всъщност се крие във Високото място.

Атмосферата на книгата е толкова жива, че сякаш те обгръща с тъмните си пипала, докато мислено обикаляш влажните и зловещи коридори на имението. По някое време дори започват да ти се причуват и гласовете от стените…

Силвия Морено – Гарсия определено се е справила със задачата да изгради един наистина страховит и тайнствен свят на ужасите.

Другото нещо, което много ми хареса беше главната героиня. Жена, която през петдесетте години на миналия век, се опитва да направи нещо повече с живота си от това да се омъжи за мъж, който ще е „удобен“ за семейния бизнес. Жена, която се бори и с това да бъде съдена само заради цвета на кожата ѝ. Затова Ноеми е упорита, целеустремена, интелигентна и леко дяволита. Само ще кажа, че в средата на целия ужас има и зрънце любовна нишка, която авторката е вкарала много добре.

Това е книга, която съчетава бързо развиващ се сюжет, който подтиква читателя да чете още и още, с детайлни и красиво написани обяснения на атмосферата в книгата. „Мексиканска готика“ слива в себе си ужас, мистерия, романтика, бруталност, лудост и зловещи тръпки. Комбинация, която приковава вниманието на читателя моментално. Мисля, че това е едно от съкровищата за тази година. Определено е нещо различно и си заслужава да се прочете.

Leave a Reply