„Смъртоносна академия“ от Наоми Новик

на

Rating: 3.5 out of 5.
  • заглавие: „Смъртоносна академия/ A Deadly Education“
  • автор: Наоми Новик
  • превод от: Надя Баева
  • дизайн на корицата: Фиделия Косева
  • страници: 344
  • жанр: фентъзи/ YA
  • издателство: „Сиела“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 3.5/5
  • прочетена на: 08.05.2021

Да си в гимназията не е лесно. Да си в Магьосническата академия – още по-малко. В Академията няма учители. Забавно, нали? Ще запеете друга песен, когато домашното ви се опита да ви изяде главата… буквално.

Стига да завършиш, целият свят е в ръката ти. Ако оцелееш до завършването, разбира се, без да попаднеш в стомаха на някой зловреден. А те са навсякъде – от лабораториите до столовата, дебнат зад книжните лавици и се промъкват в стаята ти нощем. И това ако не е мотивация да си учиш уроците.

Ел, или Галадриел, както е имала неблагоразумието да я кръсти майка й, е решена да завърши и да не си губи времето с разсейващи неща като приятели. Тъмната сила, която крие в себе си, би й позволила да покорява империи, да срива градове и да унищожи всяко нещастно зловредно, застанало на пътя й.

Само че има един малък проблем. Освен враговете Ел може неволно да изпепели и останалите ученици и може би цялата Академия.

Но без паника. Ел трябва само да си заучава заклинанията, да си пази гърба и да се опитва да не се забърка в някоя беля. С малко повече късмет може дори да успее да се дипломира цяла.

Привет, книжни приятели!

Днес ще ви разкажа за „Смъртоносна академия“ от Наоми Новик. Тази фентъзи поредица разказва за едно магическо училище, но не си представяйте училище като Хогуортс. Съвсем не е такова.

Смъртоносната академия е противоположното на Хогуортс. Там учениците не се чувстват никога спокойни и защитени, там и стените могат да ти навредят. Навсякъде дебнат зловредни, които само чакат да се нахранят с теб. Няма учители, учениците трябва винаги да са на групи, защото съвсем случайно може да загубиш главата си по време на обяд или в библиотеката…

Академията е дом за различни видове вещици и вещери. Различни деца с разнообразни дарби. В тази академия обаче магията не е много „традиционна“. Не става със завъртане на пръчка, а с заклинания, които се засилват със сила.

Тази сила от своя страна се зарежда по няколко начина. Лошите магьосници зареждат силите си като жертват живи души, някои от добрите пък се съюзяват и черпят сила един от друг, но случаят на главната ни героиня е различен.

Ел спада към третия вариант. Още от самото ѝ раждане става ясно, че Ел е тъмна магьосница. Тя не може да се съюзи с никого, защото няма връзки. Но не иска и да жертва никого само за да спечели магически сили. Затова го прави по всевъзможни други начини, като прави гимнастика или плете пуловери. Ел е необикновена и малко лоша, но точно това привлича към нея най-големия герой в училището – Орион.

Авторката се е справила много добре с изграждането на магическия свят. Много ми допадна това, че е доста мрачно и зловещо. Има и щипка лек, тийнейджърски романс, който ме заинтригува.

Единственото нещо, което не ми хареса и поради тази причина и рейтингът е по-нисък, е стилът на писане на Наоми Новик. В „Смъртоносна академия“ има един постоянен вътрешен монолог на Ел и почти никакъв диалог. Това много ми дотягаше на моменти и леко разваляше удоволствието от четенето на книгата.

Но като цяло е много готина и свежа книга. „Смъртоносна академия“ е пълен тийн комплект от добре изградени герои и свят, любовна закачка и магия.

Определено ще чакам с нетърпение да излезе и втората част на български, за да я прочета. Книгата е подходяща за всички, които искат да усетят една по-тъмна и зловеща магическа история примесена с тийнейжърски трепети.

Leave a Reply