Кратко описание за живота и творчеството на Дж.К.Роулинг

на

Джоан Роулинг е британска писателка и автор на поредицата „Хари Потър“. Родена е на 31 юли 1965 г. в Йейт, Глостършър.

От 1991 до края на 1993 г. живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто и имат една дъщеря – Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра ѝ.

През този период Роулинг среща много трудности, защото отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство Блумсбъри ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата.

Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г. Има 3 деца, две от този брак и една дъщеря (Джесика) от предишния краткотраен брак.

Творби:

Интересни факти за Дж.К.Роулинг

  • Буквата „K“ в J.K. е инициалът на името на баба й – Катлийн. Роулинг няма презиме. Приятелите и семейство ѝ я наричат „Джо“.
  • Роулинг споделя, че е основала героя на Хърмаяни Грейнджър на 11-годишното си аз.
  • В края на 20-те си години Роулинг преминава през период на клинична депресия. Нейният опит с това по-късно вдъхновява описанията й за дементорите, които взимат душата и красотата от хората в третата част на „Хари Потър“.
  • Само един герой от поредицата „Хари Потър“ е кръстен на истински човек – Натали Макдоналд. Тя е била младо канадско момиче, което пишело на Роулинг малко преди да умре от рак.
  • Разбирате, че сте станали известни, когато гостувате в „Симпсън“. Роулинг беше анимирана в дългогодишния комедиен сериал през 2003 г., в епизод, в който семейството посещава Великобритания.
  • Поради популярността на книгите, куидичът се превърна в истински спорт с отбори в много университети и има собствени турнири.

Leave a Reply