„Хари Потър и Огненият бокал“ от Дж. К. Роулинг

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: „Harry Potter and the Goblet of Fire“
  • автор: Дж. К. Роулинг
  • дизайн на корицата и илюстрациите: Леви Пинфолд
  • страници: 628
  • жанр: фентъзи/ YA
  • издателство: „Bloomsbury“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 4/5
  • прочетена на: 29.05.2021

Краят на ваканцията наближава и скоро Хари Потър, вече четиринайсетгодишен, ще се отправи за четвърти път към училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ и към своето четвърто приключение в света на вълшебниците. Но преди експрес „Хогуортс“ да потегли към величествения замък, предстои краят на едно вълнуващо състезание. Пред очите на сто хиляди магьосници от цял свят ще се състои финалът на Световното първенство по куидич – Ирландия срещу… България! Хари и най-добрите му приятели – Хърмаяни и Рон, ще съпреживеят схватката за световната титла. Безброй ръце ще ръкопляскат на българския търсач Виктор Крум, който е сред най-популярните състезатели по куидич в света. Фантастичните вийли – талисмани на българския национален отбор, ще се носят в луд танц. Как ли ще завърши този шеметен мач? А след края на двубоя всички ще видят в небето огромен череп. Писъци на ужасени магьосници ще огласят нощта. Някой е очертал Черния знак – знака на Лорд Волдемор…

През четвъртата учебна година на Хари в „Хогуортс“ ще се проведе Тримагически турнир – древно състезание между три световноизвестни училища по магия, което не се е състояло повече от сто години. В замъка ще пристигнат ученици от други две училища, където се обучават вълшебници, и сред гостите ще бъде… самият Виктор Крум. Българският търсач ще играе важна роля във всичко, което предстои да се случи в „Хогуортс“.

Три изпитания очакват трима млади магьосници от трите училища, устремени към победата в Тримагическия турнир. Тримата участници ще бъдат посочени от Огнения бокал – вълшебен предмет с огромна магическа сила. Над хиляда сърца ще бият учестено, докато Огненият бокал прави своя избор и синьо-белите му пламъци избухват в червен огън. Верни приятели и нови съюзници, вълшебни създания и чудновати предмети ще помагат на героите да преодоляват неочаквани препятствия, да търсят у себе си неподозирани сили, да разкриват тайни връзки между събития и хора. Както споделя Дж. К. Роулинг, за Хари четвъртото приключение е „краят на една ера“. В четвъртата книга всичко е много по-дълбоко, по-вълнуващо, по-драматично. Храбрият Хари ще се сблъска със сериозни опасности, ще разкрие изключително важни неща за света около себе си и за собствената си личност, ще се изправи очи в очи срещу най-страшния си враг. А когато се появи лицето на Злото, две магически пръчки ще се вдигнат една срещу друга. Златиста нишка ще свърже двата края. Някой ще се стреми да не се прекъсне връзката… Дали това ще бъде краят на четвъртото приключение или началото на една нова ера… 

Привет, книжни магьосници!

Дългото четене на четвъртата част от поредицата „Хари Потър“ най-после приключи. Прочитането на тази книга ме изненада много. Доста се разминават впечатленията ми от филмите и книгите. В поредицата филми „Хари Потър“, четвъртата част е една от любимите ми, но тук нещата не стоят по същия начин.

Първите три книги ми харесаха много повече от „Хари Потър и Огненият бокал“. Започнах я с голямо нетърпение, но още в началото тази част не ми се струваше толкова добре написана, колкото предните три.

Направих една малка пауза, за да видя дали пък просто не съм била в настроение за „Хари Потър“, уви и след това не успя да ме грабне и да ме накара да се потопя в света на магията.

Всички, които са чели поредицата, знаят че Дж. К. Роулинг в началото на всяка част прави крако резюме на миналата част, за да въведе читателите отново в историята. В „Хари Потър и Огненият бокал“ обаче, това нещо ми беше малко в повече и дори ми бе досадно.

Изобщо през цялото време книгата ми вървеше доста мудно и дори някои глави ги слушах вместо да ги чета само за да върви по-бързо и да видя дали пък по-натам ще ми стане по-интересно. За жалост това не се случи. Имаше отделни моменти, които ми бяха интересни, най-вече такива, които във филма са пропуснати. Но като цяло не успях да „почувствам“ магията отново.

Най-вероятно по-голямата част от вас са чели поредицата, но за тези, които не са ще разкажа накратко какво става в четвъртата част от поредицата „Хари Потър’.

Хари вече е малко по-голям и по-уверен. Атмосферата не е толкова детска. Усещат се някакви любовни трепети, но и много по-голяма опасност и мистерия, които сякаш обгръщат „Хогуортс“.

В „Хари Потър и Огненият бокал“ има доста нови герои от българското магическо училище „Дурмщранг“ и френската академия „Бобатон“. Те са гости на „Хогуортс“ за Тримагическия турнир, в който Хари е включен от някой друг и няма друг избор освен да участва в страховитите игри.

Надявам се с петата част да се „разберем“ по-добре. 😀 И все пак ви препоръчвам да прочетете и тази книга, ако все още не се. Никога не е твърде късно да прочетете „Хари Потър“. Тази част може да не ми бе толкова интересна, колкото миналите, но все пак е много по-добра от повечето книги. „Хари Потър“ е класика и трябва да се прочете поне веднъж, за да изживеете онзи вълшебен трепет, който пърха вътре в нас при всяко разлистване на страниците.

Leave a Reply