„Верига от злато“ (Последните часове) от Касандра Клеър

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Верига от злато/ Chain of Gold“
  • автор: Касандра Клеър
  • превод от: Вера Паунова
  • дизайн на корицата: Владислав Кирилов
  • страници: 572
  • жанр: YA фентъзи
  • издателство: „Ибис“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 04.07.2021

Потопете се в новата завладяваща история от света на ловците на сенки, в която злото е по-силно от всякога, а любовта ранява по-дълбоко от всяко острие….

Kорделия Карстерс е ловец на сенки, обучавана от ранна възраст да се бие с демони. Когато баща ѝ е обвинен в ужасно престъпление, тя и брат ѝ заминават за Лондон с надеждата да предотвратят семейното опозоряване. Корделия е решена да бъде герой, а не булка, въпреки намеренията на майка ѝ да я омъжи.

Kорделия Карстерс – ловецът на сенки среща приятелите си от детинство – Джеймс и Люси Херондейл, и e въвлечена в техния свят на бляскави балове, тайни любовни срещи и свръхестествени салони, където се събират вампири, магьосници и русалки. Междувременно ѝ се налага да крие тайната си любов към Джеймс, който е дал обет да се ожени за друга.

Но новият живот на Корделия е пометен, когато серия от ужасни демонски атаки разтърсват Анклава. Тези чудовища не са като другите, с които ловците на сенки са се били преди. Те излизат на дневна светлина и покосяват жертвите си със смъртоносна отрова, а изглежда и че не може да бъдат убити. Лондон е поставен под карантина. Уловени в града, Корделия и нейните приятели откриват връзка към мрачно наследство, което ги е дарило с невероятни сили. Те са изправени пред тежък избор, който ще разкрие жестоката цена на това да бъдеш герой…

ИЗДАНИЕТО ВКЛЮЧВА НОВ, НЕПУБЛИКУВАН ДОСЕГА РАЗКАЗ ЗА ТЕСА И УИЛ.

Здравейте, книголюбители!

Отдавна се каня да прочета нещо от известната Касандра Клеър и ето, че първата ѝ творба, която прочетох беше „Верига от злато“. Книгата ме развълнува много. Определено ми хареса и ме пренесе във вълнуващия свят на ловците на сенки.

Ловците на сенки в Лондонския институт са имали мирни 10 години, през които почти не е имало инциденти със зли същества. По-младото поколение, върху което е съсредоточена историята, е израснало в мирно време, изпълнено с любов и със значително малко трудности в сравнение с това на родителите им. По някаква странна причина за всички, демоните избягват Лондон. Но това започва да се променя постепенно, когато семействата Блекторн и Карстерс се преместват в града.

Малко по малко започват демонични атаки, след които много от младите ловци на сенки са повалени от мистична отрова и така малко след това Лондон остава заключен – никой не може да влиза в града, но и никой не може да го напусне.

Корделия Карстерс много бързо се приобщава към малката група на приятелката ѝ Луси Херондейл и нейният брат Джеймс. Те решават, че сами трябва да се справят с демоничните атаки. „Верига от злато“ е комбинация от динамичен сюжет, интриги, лъжи, любов, предателство и още много.

Сюжетът не бе толкова заплетен, колкото очаквах, самият фентъзи свят не е толкова обширен като например световете в „Песен за огън и лед“ или пък „Вълшебния народ“. Но пък за сметка на това, стилът на писане на Касандра Клеър е много завлядяващ и пренася наистина читателите в приключенията.

Героите ми впечатлиха също. Корделия със сигурност ми бе любимката, но и Анна, Матю и Джеймс също много ми харесаха. Тази първа книга свърши по много заплетен с интриги край и очаквм във втората част, сюжетът да стане още по-динамичен. Нямам търпение за издаването ѝ! Препоръчвам на всеки, който обича да комбинира фентъзито с лекия романс и интриги.

Leave a Reply