„Хари Потър и Орденът на феникса“ от Дж. К. Роулинг

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Хари Потър и Орденът на феникса/ Harry Potter and the Order of the Phoenix“
  • автор: Дж. К. Роулинг
  • дизайн и илюстрации на книгата:
  • страници: 816
  • жанр: YA/ фентъзи
  • издателство: „Bloomsbury“
  • първоначално издадена през: 2003
  • издадена през: 2020
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 30.08.2021

Хари Потър е вече петнайсетгодишен… От началото на ваканцията той няма никакви вести за случващото се сред магьосниците. В самотата си на улица „Привит Драйв“ номер четири Хари се чувства като пленник в клетка. Измъчва го не вечната враждебност на семейство Дърсли, у които живее, а кошмарният спомен за гибелта на съученика му от “Хогуортс” Седрик, натрапчивият злокобен сън с дълъг коридор без изход и парещият въпрос: какво ще се случи сега, когато Лорд Волдемор, най-злият магьосник в света, е възвърнал своите сили и пълната си мощ.

Действието в “Хари Потър и Орденът на феникса” започва в една задушна лятна привечер. Тя ще бъде прорязана от цял низ събития, които ще срутят стената, разделяща вълшебния свят от този на мъгълите. Всичко около Хари се завърта шеметно… Сблъсък с чудовищни създания, който води до ужасяващи последствия. Нашествие от сови, носещи загадъчни послания. Мистериозен спасителен отряд и пожълтял пергамент, изписан със ситен почерк. Вихрен полет към щаба на Ордена на феникса и стремглаво спускане сред потайностите на Министерството на магията. Завръщането на Хари в “Хогуортс” за началото на петата му учебна година е предшествано от неочаквани преживелици и е белязано от страховити събития. И това е само началото! Защото на Хари му предстои да разкрие неподозирани тайни, да се срещне лице в лице с Вие-знаете-кого и неговите смъртожадни, да загуби скъп, любим човек, да узнае много за приятелството и любовта.

Здравейте, книжни магьосници!

Петата част определено е любимата ми за момента от поредицата, а пък петата година в Хогуортс за Хари е най-тежката. В „Хари Потър и Орденът на феникса“ вече виждаме още по-голямо развитие на любимите ни главни герои, а борбата с Волдемор става все по-сериозна и опасна.

Тази част е изпълнена с действия и обрати, с тайни и първи любовни трепети. В четвъртата част Хари отново се връща на Привет Драйв малко след трагичния край на Тримагическия турнир, в който Седрик бива убит от Лорд Волдемор.

В началото на петата част Хари все още е там, разкъсан от вина и неведение. Ежедневно чете магическите вестници и чака новини за новата поява на Волдемор, но такива така и не идват. Министърът не вярва за появата му, а най-добрите приятели на Хари също премълчават истината за това какво става в магьосническия свят в писмата си.

Положението се влошава още повече след като заминава за поредна пета година в училището за магьосници, където министерството вече се намесва в управлението.

Най-голямата намеса е лицето на Професор Долорес Ъмбридж, която е може би най-омразният ми герой не само в Хари Потър, а от всички художествени геори. Манипулативна, безкрупулна и заслепена от власт и омраза тя нарушава магията и красотата на Хогуортс с всичките си сурови и ненужни правила и наказания.

В „Хари Потър и Орденът на феникса“ авторката въвлича героите и читателите си в множество приключения. Хари е разкъсан между ученическия си жиовт и този извън Хогуортс. Може би точно в тази част се вижда най-ясно израстването на героя, точно посредата между първите любовни трепети и ученически занимания и желанието му да се бие рамо до рамо с възрастните от Ордена на феникса срещу Волдемор.

Единственото нещо, което винаги ме е дразнело супер много е, че авторката така и не развива достатъчно героя на Сириус Блек. Определено очаквах, че и той ще бъде един от героите на първа линия в бората срещу Волдемор и в следващите книги, след всичките му приключения от миналите…

Но като цяло петата част е доста комплексна и интересна и въпреки че знам цялата история наизуст, нямам търпение за шестата част.

Leave a Reply