„Тайната на разказвачката на истории“ от Седжал Бадани

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Тайната на разказвачката на истории/ The Storyteller’s Secret“
  • автор: Седжал Бадани
  • превод от: Евелина Пенева
  • дизайн на корицата: Фиделия Косева
  • страници: 436
  • жанр: исторически роман/ романтчина
  • издателство: „Сиела“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 03.09.2021

Ако някой я пита, Джая ще каже, че е американка – родителите ѝ са напуснали Индия отдавна и никога не са се връщали там. Но когато бракът ѝ се разпада, тя усеща нужда да потърси корените си и да преоткрие себе си. Озовала се в красивия и вълнуващ свят, от който произхожда, но към който не принадлежи, Джая скоро започва да опознава и тъмната му страна.

С помощта на Рави, стария и предан слуга на баба ѝ Амиша, Джая се потапя сред екзотиката на индийската култура и противоречивата история на страната през XX век. Пред нея се възправя образът на гордата и независима Амиша, талантлива разказвачка на истории, която отказва да играе подчинената роля, която съпругът и обществото ѝ налагат. Джая открива страстта ѝ към думите, будния ѝ ум, богатата душевност, човечността ѝ и най-смайващото: любовта ѝ към Стивън – британски войник, попаднал не по своя воля в Индия по време на Втората световна война и в периода, в който Индия се бори за своята независимост.

Една обречена любов, която пронизва времето и носи на Джая утехата, от която има такава нужда.

Седжал Бадани рисува богати и сложни образи, чиито житейски съдби и провали учат на човечност и разбиране към другия, към чуждите мечти, към желанието да обичаш и да бъдеш пълноценна личност дори някой да ти налага ограничения.

Привет, книжни читатели!

„Тайната на разказвачката на истории“ попадна при мен съвсем случайно, не съм планирала да я чета, но майка ми ми я препоръча силно, затова реших да я прочета и съм страшно благодарна за което. Това е един от малкото романи, които ми направиха много добро впечатление при прочитането. Определено е една от любимите ми прочетени книги за 2021 година.

Историята на Амиша е една от най-сърцераздирателните, за които съм чела. Докосва всяко кътче от душата и сърцето на читателите. Действието се развива в две сюжетни линии, едната през 30-те и 40-те години на XX век. През този период авторката разказва историята на Амиша. Другата сюжетна линия се разказва за внучката ѝ Джая през началото на 2000 година. Животът на баба и внучка се преплита и усуква в едно с помощта на историите. Две независими и уникални жени, които така и не са имали възможността да се запознаят, защото смъртта, тайните и нормите им попречват твърде рано.

Джая е млада жена, която е загубила всичко сякаш изведнъж и не знае как да събере парчетата и да продължи живота си напред. Точно тогава сякаш някой е чул молитвите ѝ, идва писмото за лошото състояние на дядо ѝ, когото не познава и не знае нищо за семейството на майка си в Индия. В писмото молят близките му да отидат, за да се сбогуват с него. Майката на Джая никога не е разказвала нищо за семейството си в Индия и сега също не иска да се прибере, за да види умиращия си баща, но Джая гледа на това като възможност да се измъкне поне за малко от Америка, тревогите и проблемите си и така заминава за цветната и красива Индия.

Когато пристига, обаче разбира, че дядо ѝ вече е починал и единственият човек, който я чака е верният слуга на баба ѝ Рави. Така започва дългата история за разказвачката на истории Амиша…

Рави разказва историята на Джая от до, защото има прекалено много скрити тайни, които са му тежали през целия живот. След смъртта на дядото на Джая, Рави смята, че е време всичко да бъде разказано.

Така историята му ни прехвърля в началото на 20-ти век в Индия по времето, когато е била колония на Великобритания. На първи поглед Амиша е поредното младо момиче, което е покорно на семейството си, съпруга си, традициите и обичаите. На петнадесет години родителите ѝ я предават на семейството на съпруга ѝ и Амиша е принудена да порастне бързо. От нея се очаква да бъде добра съпруга – да поддържа дома на съпруга си, да бъде покорна на семейството му и да му роди бъдещи наследници. Като цяло това са били задълженията на всяка една жена по онова време в Индия, без никакво право да бъде това, което тя иска и да прави това, което смята тя за добре.

Но Амиша не е само това, тя е младо момиче искащо повече от живота. Любознателно и талантливо, пишещо уникални разкази, които я вдъхновяват един ден да попита съпруга си Дийпак дали може да започне да се обучава в новото британско училище в селото. Тя иска да има възможността да пише, както на хинди, така и на английски. С много преговори и трудности Амиша не само започва обучение в училището, но става и учителка там.

Британският лейтенант Стивън решава да сключи сделка с Амиша, да преподава на малките за писането и историите, а той да ѝ дава уроци по английски. Колкото повече време прекарва Амиша в училището със Стивън тя вижда и друга страна от живота и осъзнава, че с този почти непознат мъж може да говори на всякакви теми и да бъде наистина изслушвана и оценена. С времето тя осъзнава, че чувства този непознат по-близък отколкото собствения си съпруг, с когото дели едно легло, един живот и три деца. Дийпак не я уважава като човек с мнение наравно с това на останалите, за него тя е просто съпргугата му, която е длъжна да бъде вярна и послушна, без мнение по други въпроси, освен тези за домакинството и децата. Амиша не веднъж се опитва да му разкаже за исотриите си, но за него те са незначителни и смешни.

Приятелството на Амиша и Стивън постепенно прераства в нещо много повече и целият ѝ живот се преобръща. Изправена е пред редица трудности и препятствия. Дали любовта обаче е по-силна от дълга и традициите?

Историята на Амиша е сърцераздирателна, защото авторката ни представя Индия по онова време – бедността, момичетата без избор, предавани като неодушевени предмети от майчиния си дом в чужд, архаичните норми, които не са позволявали жените да са нещо повече. Амиша през цялото време мечтае и се опитва да бъде нещо по-различно, да създаде един по-добър свят за бъдещата си дъщеря, тя е като един ангел, който иска да помогне на всички. Жена, с множество способности и с неповторима дарба, която знае, че не може да направи нищо и ще бъде цял живот това, което другите са определили тя да бъде…

Ако харесвате индийските обичаи и традиции, искате нещо трагино, но и романтично, прочетете „Тайната на разказвачката на истории“, защото ще намерите всичко това и дори още.

Leave a Reply