„Да се срещнем във Венеция“ от Барбара Ханей

на

Rating: 3.5 out of 5.
  • заглавие: „Да се срещнем във Венеция/ Meet Me in Venice“
  • автор: Барбара Ханей
  • превод от: Пепа Стоилова Стоилова
  • дизайн на корицата: Инна Любомирова Николова
  • жанр: романтична
  • страници: 328
  • издателство: „Хермес“
  • издадена през:2020
  • оценка: 3,5/5
  • прочетена на: 10.10.2021

Една година след трагичната загуба на съпруга си Дейзи кани трите им пораснали деца на почивка във Венеция. Ще бъде отново както преди – всички заедно в родния град на баща им, Лео.

Обаче… Бракът на Марк се разпада. И за да не провали жадуваното от майка му събиране, той убеждава съпругата си да се преструват, че всичко е наред. Анна пък крие провала на актьорската си кариера. А Ели е твърдо решена да отбягва разговорите за постъпване в университет.

Сред очарованието на тесните калдъръмени улички, мостчетата и романтичните канали на Венеция нервите на всички са опънати до краен предел. А шокираща тайна от миналото на Лео ги кара да преосмислят представите си за семейството, любовта и щастието.

Ще успеят ли Дейзи и децата й да приемат промените, които са настъпили с всички тях? Под лъчите на адриатическото слънце те се изправят пред съдбовен избор, който ще преобърне живота им.

Здравейте, книжковци!

В последните дни имаме повече слънчеви лъчи и е време за виртуална разходка в слънчевата и прекрасна Венеция.

Книгата се развива предимно във Венеция, когато цялото семейство заминава на почивка там. Дейзи е жена на средна възраст, която внезапно загубва любовта на живота си. Затова една година след смъртта му, тя се сеща за обещанието, което ѝ е дал. А именно като се пенсионират да я заведе до родното му място Венеция.

Така Дейзи решава, че има нужда да отиде там, но не сама, а с цялото си семейство. Разбира се, тя знае, че това е леко налудничева идея, защото трите ѝ деца вече са пораснали, а две от тях живеят на други континенти и знае, че задачата, която е намислила ще е трудна за изпълнение. Но тя също така усеща, че семейството не е така сплотено, както е било преди и това я подтиква да докара докрай тази шантава идея.

Най-голямото ѝ дете Марк се предполага, че е сбъднал американската мечта и живее прекрасен живот, който всеки би искал. Много добре платена работа, уютен и голям дом и прекрасна съпруга. Когато Дейзи му се обажда обаче, се оказва, че животът на Марк изобщо не е толкова розов, колкото всички мислят.

Анна, второто дете, е в Лондон и цялото ѝ семейство ѝ е натрапило с непосилния товар да достигне очакванията на всички. Анна от малка има влечение към изкуствата и затова всички са с впечатлението, че в Лондон вече е изгряваща звезда, но всъщност тя работи в едно кафене и лъже цялото си семейство за „успехите“ си.

Най-малкото дете Ели е малка бунтарка, която единствено е била до майка си през тази последна година, откакто е починал баща ѝ. Тя е малкото дете, което по-големите постоянно тормозят с техните виждания за живота. След завършванването на гимназията Ели решава да си вземе свободна година, а не да тръгва по път, който не мисли, че е нейният. През тази година Ели работи, колкото да си изкарва джобни, мечтае и кара сърф с най-добрия си приятел в Австралия. Но когато Дейзи ѝ казва за почивката, Ели смята, че не е готова да замине, защото знае, че ще ѝ задават един и същи въпрос постоянно. Най-страшният от всички, а именно това какво ще прави с живота си, защото свободната година е към края си и тя трябва да вземе някакво решение.

Както подразбирате вече, всяко едно от децата на Дейзи крие тайни за личния си живот от останалите, но в крайна сметка решават да заминат и да поддръжат театъра пред останалите. А на всичко отгоре ще излязат и тъмни тайни от миналото на баща им, които никой не очаква. Дали семейството ще преодолее дистанцията помежду си и ще бъдат както преди, ще разберете като прочетете книгата.

„Да се срещнем във Венеция“ е завладяваща, защото атмосферата, която авторката рисува във Венеция е много добре поднесена и разучена. Определено ме накара да се размечтая за почивка в Италия. 🙂

Leave a Reply