„Магазинчето за прежда и чудеса“ (Валери Лейн) от Мануела Инуса

на

Rating: 4 out of 5.
 • заглавие: „Магазинчето за прежда и чудеса/ Das Wunderbare Wollparadies“
 • автор: Мануела Инуса
 • превод от: Мария Аргирова Спасов
 • дизайн на корицата: Johannes Wiebel
 • страници: 256
 • жанр: романтична
 • поредица „Валери Лейн“, книга четвърта
 • издателство: „Хермес“
 • издадена през: 2020
 • оценка: 4/5
 • прочетена на: 27.11.2021

Четвърта книга от поредицата за „Валери Лейн“ идва, за да направи светът ни уютен и пълен с чудеса!

Сюзън обожава Коледа! За нея това е най-вълшебното време от годината. И как да е иначе, когато любимата й уличка „Валери Лейн“ се преобразява в място, излязло от приказките. Магазинчетата са украсени, хората избират подаръци за близките си, а тя и приятелките й се грижат за празничното настроение. В „Раят на преждата“ Сюзън плете ли плете шалове, шапки и ръкавици за тези, които са останали без дом.

Тази година обаче самотата в сърцето на Сюзън тежи повече от обикновено. Въпреки че се е зарекла никога вече да не се довери на мъж, тя тайно си пожелава едно-единствено нещо за празника. Но когато съдбата преплита нишката на живота й с тази на Стюарт, тя трябва да загърби миналото си, за да даде шанс на бъдещето. 

Здравейте, книжни читатели!

В този дъждовен ден искам да ви поканя на едно пътешествие, та макар и само мислено, до най-красивата уличка Валери Лейн. „Магазинчето за прежда и чудеса“ разказва историята на най-потайната от петте жени, а именно Сюзън.

През трите предишни книги, авторката само загатва за трудностите и болките, през които Сюзън е преминала като по-млада. Приятелките ѝ винаги се чудят защо собственичката на магазинчето за прежди няма приятел и най-вече защо се е отказала от мъжете.

Е, в тази част най-после разбираме защо единственият мъж в живота на Сюзън е прекрасното ѝ куче Тери. Тя е преживяла нещо ужасно, което е променило не само миналото ѝ, но и бъдещето. Сюзън е толкова дълбоко наранена от загубата, която е изпитала не веднъж, а два пъти, че тя просто вече не вярва не само в любовта и мъжете, но не вярва и в себе си.

Няма да ви разказвам повече за тайните на Сюзън, защото мисля, че историята ѝ е толкова трогателна, че трябва да прочетете за нея сами.

Книгата определено заразява с коледен дух. Коледа е любимото време от годината на Сюзън, която при всеки свободен момент иска да помогне на някой. Петте приятелки отново украсяват уличката по повод коледните празници и авторката ни превежда по тази красива и омайна уличка, където хората са щастливи и мили. Мануела Инуса ни представя отново една сплотена общност, която си помага и подкрепя в трудните моменти. Сплотеността и обичта са най-силните емоции, които носи тази книга. Показва на читателя как би трябвало да се държим на Коледа, показва ни че не трябва да гледаме само за нашето благо, а и за това на ближния.

„Магазинчето за прежда и чудеса“ разказва за трудната и тежка история на Сюзън, но и за светлото и мило бъдеще, което ѝ предстои, когато решава отново да повярва в себе си. Нямам търпение за следващата част от поредицата. 🙂

Leave a Reply