Библиотеката – вселената на книгите

на

Привет, четящи!

Днес ще си говорим предимно за едно от най-вълшебните места на света, а именно библиотеката.

Предполагам, че много от вас за забелязали, че през втората половина на 2021 година четях книги предимно взети от библиoтеката и сега ще ви обясня защо взех това решение.

Като всеки книгоман, така и аз обичам да чета много и в един прекрасен момент в началото на лятото си направих една груба равносметка на това колко книги купувам всяка година. В последните години, на месец са поне по три и тъй като с приятеля ми ни предстои сватба следващата година, реших, че мога да спестявам известно време от книги като си ги взимам от библиотеката.

Библиотеките са голямо предимство, особено тези в по-големите градове. Тази година се преместих в София и едно от първите неща, които направих е да отида да си извадя карта за библиотеката на площад „Славейков“. Още с влизането в сградата останах очарована, защото всичко е някак антично и придава един прекрасен уют. Още повече се учудих, когато видях колко добре е заредена библиотеката. Имат книги, които са издадени преди броени месеци, което в по-малките градове почти не се случва. А и библиотекарите са страшно мили, системата също е измислена много добре.

С една лесна и бърза регистрация на сайта им, можете да търсите избраните заглавия и да си ги резервирате директно за сградата, от която искате да ги вземете. От сайта също така може да презапишете книгите, което в тези забързани времена е доста полезно.

Така за тази година взех 19 заглавия от Столична библиотека и спестих 275лв., за което съм им супер признателна. Естествено не спрях напълно да си купувам книги, защото не устоях на някои от новите заглавия, а пък и според мен е правилно да стимулираме българските издателства с покупки, ако искаме да продължават да издават интересни и качествени книги. Но съвсем спокойно може да комбинирате двете. Аз вече правя следното – купувам само книги, които знам на сто процента, че ще ми харесат и че искам да останат в библиотеката ми, книги, които ще отворя не само за един прочит, а и в бъдеще – другите ги заемам от библиотеката.

Според мен това е доста удачен вариант, ако не искате да харчите много пари за книги или пък нямате вече къде да ги съхранявате.

Другото нещо, което също правех преди е – купувах всякакви книги и ги разделях на две категории. Първата бяха книги, които не бих чела втори път, а втората книги, които винаги искам да са ми на разположение за следващ прочит.Тези от втората категория запазвах в библиотеката си, а от първата ги препродавах в интернет. Така с изкараните парички си купувах нови. 😀

Това са съветите за днес книгомани. По какъвто и да е начин набавянето на книги, важното е да не спирате да четете. Книгите са хляб за душата! Очаквайте утре следващата публикация от Книжен декември 2021.

Leave a Reply