„Желанието“ от Никълъс Спаркс

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Желанието/ The Wish“
  • автор: Никълъс Спаркс
  • жанр: романтична/ коледна
  • страници: 400
  • издателство: „Grand General Publishing“
  • издадено в България от: „Ера“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 24.11.2021

Не забравяй, че любовта е винаги по-силна от страха. Любовта ме спаси и знам, че ще спаси и теб.

Когато Маги Доус е изпратена да живее при почти непознатата си леля в малко градче в Северна Каролина, тя страда от силна носталгия по дома и приятелите си. Красив и мил, Брайс Трикет е нейното спасение от скуката. Постепенно той й показва красотата на Окракоук и я запознава с фотографията – страст, която ще формира живота й занапред.

Години по-късно Маги е свободен дух, страстен пътешественик и световно известен фотограф. Тя ръководи успешна галерия в Ню Йорк и пътува по целия свят в търсене на перфектния кадър. Сега обаче й се налага да остане в града. И всичко я тласка към спомените за една любов, която оставя ярки следи и променя съдбата й.

Сърдечна и оптимистична, „Желанието“ е история за любовта, страстта и отдадеността, които правят живота пълноценен.

Здравейте, книжковци!

Никълъс Спаркс за мен е много специален автор, тъй като с негов друг роман се „запалих“ отново по литературата. Много от феновете му харесват най-много всеизвестната му книга „Тетрадката“, по която има и филм. Аз лично харесвам много филма, но не бих казала, че това е любимата ми книга от автора. Докато не прочетох „Желанието“, „Двама за двама“ бе любимата ми книга от Спаркс, но това се промени скоро.

Честно казано доста дни отлагах да публикувам това ревю, защото сядах да пиша няколко пъти и всеки път не бях доволна от написаното, тъй като не мисля, че имам достатъчния речников запас, за да опиша тази невероятна книга.

„Желанието“ е не просто трогателна история, а сърцераздирателна, докосва всяка частица от душата на читателя. Още от първите няколко страници разбрах, че тази книга ще остане дълго след това с мен.

Маги е млада жена, която има свободен дух и обича приключенията. Може би не е изпълнила мечтите на родителите си да създаде семейство и да работи нещо според тях „престижно“, но всъщност тя е много успял фотограф.

В действителност Маги е голяма късметлийка, защото е превърнала тийнейджърското си хоби в доходоносна професия. Още след завършването си на училище започва да пътува до различни дестинации по света, обиколила е и е хванала точните моменти във фотографиите си. До този момент Маги е водила забързан и интересен живот, без да се спира да мисли кой знае колко за бъдещето, защото знае, че животът е пред нея. Докато в един момент не получава ужасна диагноза, за която вече е твърде късо и няма лечение.

Така Маги започва да размишлява за живота си, за грешките и за хубавите моменти, замисля се защо така и не е създала семейство. Припомня си за една паметна зима, която прекарва при леля си в едно затънтено градче в Северна Каролина. Тогава младото момиче е нагърбено с много големи проблеми и не осъзнава колко хубаво е там всъщност, но сега връщайки се назад във времето, осъзнава, че това са били едни от най-хубавите мигове в живота ѝ.

„Желанието“ малко ми прилича на „Тетрадката“. Не говоря за прилики в сюжета, а по-скоро до начина на разказване на самата история. В другата книга, главният герой разказва на съпругата си, когато вече са възрастни, цялата тяхна история всеки ден, за да ѝ припомни миналото.

Тук отново го има това преразказване на един цял изминал живот и връщане на героите в по-ранна сюжетна линия, но разликата е, че Маги разказва историята си на колегата си Марк, за да се примири със съдбата си, да се помири с диагнозата и да си припомни хубавите времена от живота си.

Книгата е изпълнена с много големи обрати точно там, където не ги очакваш. Тъй като съм чела много книги от автора, знам че творбите му никога не са от онези захорасани истории, в които няма тъга и загуба и затова чаках да има и тук такива моменти. Въпреки че ги очаквах, останах много изненадана, та дори шокирана от развоя на събитията.

Историята на Маги е толкова сърцераздирателна, че няма как да не заплачеш и да изстрадаш всичко това с нея. Аз плаках, смях се и се влюбих в историята и героите. Определено е една от най-добрите книги за тази година и ви препоръчвам да я прочетете.

Leave a Reply