Как да си изберем само една книга, когато сме в книжарницата?

на

Привет, книжни приятели!

Много често чувам приятелите ми да се оплакват, че са отишли до книжарницата уж, за да разгледат само, а в последствие си тръгват с една камара книги. Признавам си, че и аз съм го правила този номер и то не веднъж, но намерих начин как да се ограничавам, когато се налага. Все пак не може при всяко ходене до книжарниците, да харчим по 50-100лв. Или поне аз не мога. 😀 Ето ги и някои от правилата за „правилно пазаруване“ от физическа книжарница.

1. Не влизайте спонтанно в книжарници

Това е много важно правило, защото ако влезем без да сме планирали преди това, то със сигурност ще си тръгнем с повече от 1 книга. 😀 Избягавайте да го правите, освен ако наистина не се налага.

2. Планирайте

Планирайте предварително кога ще ходите до дадена книжарница. По този начин можете предварително да разгледате книгите, които тя предлага и да отсеете книгите, които не ви харесват, от тези, които ви допадат. Когато направите и това, най-вероятно ще имате налице поне пет книги, от които трябва да изберете една.

3. Проверка

Когато сведете книгите до пет, влезте например в сайта Goodreads и проверете рейтинга ѝ, както и мненията за книгата. Аз от доста време го правя този номер и реших да си взимам книги с рейтинг над 3,9 в Goodreads. В повечето случаи, когато съм чела книги с по-нисък рейтинг, наистина съм съжалявах, защото не бяха достатъчно добри. Другият вариант е да влезете в читателските групи във Фейсбук и да гледате там за мнения за дадените книги. А третият вариант е да откриете някой книгоман, който има почти същите читателски вкусове като вас и да следите блога му. 😀

4. Посещение на книжарницата

След като изберете една от петте избрани книги идва времето да отидете до самата книжарница. Там трябва да сте много смели и строги със себе си :D, защото красивите корици лесно могат да ви подлъжат да си вземете още някоя и друга книжка, все пак всичко е маркетинг. Бъдете силни, отидете, вземете си избраната книга и си я платете.

Ако спазвате тези „правила“ мисля че ще успеете да се ограничавате с по една книга на купуване. При мен поне се получава. Няма как да ви кажа, че няма да имате някоя и друга спънка, защото на всеки се случва да се отпусне, но през другото време ще можете да се ограничавате само с една книжка.

Leave a Reply