„Десет слепи срещи“ от Ашли Елстън

на

Rating: 5 out of 5.
 • заглавие: „Десет слепи срещи/ 10 Blind Dates“
 • автор: Ашли Елстън
 • превод от: Боряна Даракчиева
 • дизайн на корицата: Кремена Петрова
 • графично оформление: Владислав Кирилов
 • страници: 272
 • жанр: романтична/ коледна
 • издателство: „Ибис“
 • издадена през: 2020
 • оценка: 5/5
 • прочетена на: 30.11.2021

Времето по Коледа е само за горещ шоколад и за любимите хора. Но какво се случва, когато лудото ти семейство решава да излекува разбитото ти сърце, изпращайки те на десет слепи срещи?

Софи няма търпение да прекара повече време насаме с приятеля си Грифин. Но когато разбира, че той иска малко почивка и свобода от връзката им, тя търси утеха в къщата на баба си и дядо си, където останалата част от голямото им семейство са се събрали за празника. Тогава баба ѝ измисля блестящ (или може би не) план – през следващите десет дни София ще отиде на десет слепи срещи с различни кандидати, избрани от нейните роднини. Сладката ѝ братовчедка Сара ще я изпрати на среща с атрактивен колежанин. Леля ѝ Патрис ще я запише за водеща роля в пиеса за Рождество Христово, а кавалерът ѝ едва ще стига до рамото ѝ. И ще има истинско ревящо бебе.
Когато Грифин се появява неочаквано и моли за втори шанс, Софи се чувства по-объркана от всякога. Защото може би тя е започнала да изпитва чувства към някой друг.
Изглежда, това ще са най-лошите коледни празници. Или пък не?

Здравейте, книгомани!

Мога да кажа съвсем откровено, че това е книгата за тази година, която най-много ме разсмя. Историята на Софи е сладка, невинна, нежна и на моменти доста забавна. Определено е една от по-приятните романтични книги, които четох през 2021 година, както и коледна.

Семейството на Софи е просто уникално. Много ми хареса, че авторката е измислила такова огромно и сплотено семейство, което се събира задължително за коледните празници при баба и дядо. Точно там се озовава и Софи след като родителите ѝ заминават при нейната сестра, която очаква бебе.

Софи планира да прекара ваканцията с нейния приятел, да ходят по купони и общо взето да бъдат тийнейджъри, когато родителите ѝ ги няма. Всичко това, обаче се сгромолясва, когато Софи чува със собствените си уши как половинката ѝ Грифин разказва на приятелите си, че вече не е сигурен дали иска да бъде с нея.

Така Софи с разбито сърце заминава за коледните празници в съседния град при баба си и дядо си. В най-уютната къща, която събира цялата фамилия. И като казвам фамилия, определено са – бабата на Софи е родила около 10 деца, които имат собствени деца и в къщата е пълен цирк. 😀

Когато баба ѝ вижда колко страда по раздялата с Грифин тя измисля една наистина налудничева идея, а именно семейството да организира десет слепи срещи за Софи, за да се разведри и да намери нов приятел.

Първончално на Софи изобщо не ѝ допада идеята и дори се страхува как ще преминат всички тези слепи срещи. Определено има основание, защото някои от тях се оказват катастрофални, но и забавни. Други пък са сладки и запомнящи, но независимо от развоя на срещите, важното е, че Софи започва постепенно да лекува разбитото си сърце.

През тази ваканция милата Софи дори подновява старото си приятелство с братовчедите си и съседското момче Уил, с които са били неразделни като по-малки.

В края на краищата, планът на страхотната ѝ баба дава резултати и Софи намира любовта точно там където не е очаквала…

Книгата според мен е предназначена за по-млада аудитория, по-скоро за тийнейджъри, но бих я препоръчала на всеки, който харесва сладки и забавни романчета. Определено те кара да се смееш и да се заредиш с коледен и семеен дух. 🙂

Leave a Reply