„Коледа под боровинковия залез“ от Холи Мартин

на

Rating: 3.5 out of 5.
  • заглавие: „Коледа под боровинковия залез/ Christmas Under a Cranberry Sky“
  • автор: Холи Мартин
  • превод от: Емилия Карастойчева
  • дизайн на корицата: Фиделия Косева
  • страници: 280
  • жанр: романтична/ коледна
  • издателство: „Ера“
  • издадена през: 2020
  • оценка: 3,5/5
  • прочетена на: 04.12.2021

Пайпър Честърфийлд има работа, за която всеки мечтае. Тя обикаля света и пише отзиви за най-добрите хотели. Свикнала да е винаги сама, Пайпър знае, че най-добрият начин да защитиш сърцето си е да не го отваряш за никого.

Следващата цел на Пайпър е новооткрит хотел на малък северен остров. Сякаш попаднала в зимна приказка, тя е очарована от коледния дух и празничната атмосфера. Докато не среща Гейб – мъжът, разбил сърцето й преди години.

Гейб е развълнуван от сбъдването на мечтата си – собствен хотел на острова, който значи толкова много за него. Докато всички се тревожат кой ли е мистериозният критик, който ще отседне в хотела, Гейб неочаквано се изправя пред жената, разбила сърцето му преди години.

Събрани на един магичен остров, Гейб и Пайпър ще се изправят пред миналото си и пред грешките, които и двамата са допуснали. Но може ли вълшебството на Коледа да излекува старите рани?

Холи Мартин е автор на романтични книги и печели множество литературни награди. Тя живее в малка бяла вила с изглед към морето и се е отдала изцяло на писането на любовни истории. 

Привет, четящи!

Хайде и днес още една коледна книжка. „Коледа под боровинковия залез“ разказва за една малко по-зряла любов, която всъщност се заражда още в детството на Пайпър и Гейб, но не успява да процъфти тогава.

Съдбата решава да ги срещне отново след много години, когато двамата вече са зрели хора, Гейб има и детенце, а Пайпър е пътешественик, който дава оценки на хотели по света. Двамата имат коренно различен начин на живот, но когато Пайпър изненадващо се озовава в хотела на Гейб между двамата пак се появяват искрици любов.

Пайпър не е имала особено хубаво детство, а след един трагичен инцидент, който бележи целия ѝ живот занапред, тя заминава в Лондон без да се сбогува с Гейб. Така между двамата остава една пропаст от недоразумения и неясноти, но дори години по-късно, любовта им все още съществува.

Книжката е доста предсказуема, леко захаросана, но това, което ми направи впечатление е въображението, с което авторката е измислила целия хотел, както и градчето до него. Цялата атмосфера е повече от коледна, тя просто заразява с коледен дух за години наред. Прекрасен хотел с различни къщички, иглута, от които да наблюдаваш Северното сияние, еленчета, замръзнало езеро, стъклен дворец и коледно градче, в което има всякакви съкровища, било то напитки и храни или просто уникални сувенири от мястото.

Другото нещо, което ми хареса в книгата бе детенцето на Гейб, момиченце, което е хитро и умно дете, леко непослушно, но и страшно добро. Може би от героите в книгата, то ми беше най-приятно. Давам по-ниска оценка на книгата не толкова за това, че бе предсказуема, защото всички знаем, че повечето коледни книги са такива, а за това, че главната героиня не ми хареса. Някак си авторката не е изградила добре главните си герои, повече се описваше за самата им връзка, както и действията им, отколкото това, което чувстват като отделни личности. Въпреки това Гейб ми хареса малко повече, за разлика от Пайпър, която така и не ми стана достатъчно приятна.

Но пък я препоръчвам, защото цялата обстановка в хотела и градчето носят страшно много коледна магия. 🙂

Leave a Reply