Коледни подаръци за книгомани

на

Привет, книголюбители!

Коледа все повече наближава и мисля, че е хубаво да се подготвим с подаръците на близки и приятели от по-рано. Поне аз така правя, за да ми е по-спокойно след това. В тази статия ще се съсредоточим главно върху подаръци за хора, които обичат да четат.

Както и миналата година, така и тази, събрах няколко възможности за подаръци, някои на по-ниска цена и други на по-висока, за да изберете по-лесно.

1. Карта за библиотека

Всички знаете, че тази година чувствително увеличих броя книги, които заемам от библиотеката и мисля, че и много други хора биха се радвали да имат възможността да взимат книжки и от библиотеката. Картата за там е доста бюджетен подарък, тъй като на повечето места тя е около 5-10лв. Просто проверете коя е най-близката и удобна такава за вашия приятел или близък и му направете карта.

Възможно е да изискат и документ за самоличност за направата ѝ, така че може да направите една изненадваща разходка заедно с книжното ви приятелче и да му я платите. Така хем ще направите карта, хем ще си изберете книжки и може дори и някое и друго кафенце да изпиете. 😀

2. Ваучер за книжарница

Този подарък никога не излиза от мода. Миналата година също го включих, защото вярвам, че е много по-добре да се подари ваучер за книжарница, отколкото да се вземе направо някоя книга, поради простата причина, че дори и за най-близките ни хора не всеки път може да улучим нещо, което да им хареса наистина. Почти всички физически и електронни книжарници предлагат ваучери, така че избирайте смело и ги зареждайте.

3. Пъзели вдъхновени от книги

Ако човекът, на когото ще подарявате, обича пъзели и обича да чете, защо не комбинирате двете в едно. На пазара има доста опции за пъзели вдъхновени от различни книги като например „Песен за огън и лед“, „Шерлок Холмс“, „Вещерът“ и много други. Възможностите са безкрайни, просто изберете пъзел по книга, която приятелят ви е чел и харесва. 🙂

4. Книгоразделител посочващ реда

Според мен този подарък е много полезен, поне за мен, защото имам други книгоразделители и отбелязвам до коя страница съм, но най-редовно забравям до кой ред съм стигнала. По принцип чета до края на някоя глава и така знам, когато отворя, че трябва да започна следващата. Но винаги има изключения… Някои книги, които съм чела са с много дълги глави и често се случва да стигна до половината на главата и тогава, когато отворя отново, не се сещам на кой параграф или ред съм стигнала, така че този тип книгоразделител е страхотен вариант за забравани като мен.

5. Свещи вдъхновени от книги

През 2020 също включих книжните свещи на The Reading Flamingo, защото имат страхотен и богат избор и мисля, че са много сладък и личен подарък за книгомани. Плюс това са доста бюджетни и няма да изхарчите много парички за тях.

6. Книга лампа

Лампите под форма на книги напоследък набраха доста популярност и мисля, че са подходящ подарък за Коледа. Светлината им е достатъчно силна, за да четете в леглото, също така придават една романтична и коледна атмосфера в стаята, която прави четенето още по-приятно.

7. Персонализирани чаши

Какво върви най-добре с книга? Естествено, че гореща напитка, за някои тя е кафе, за други чай, а за трети горещ шоколад. Независимо каква точно, винаги е по-сладко да пиеш от чашка, която е замислена и направена точно за теб, с лично посланиe или картинка, която да символизира нещо. Възможностите тук пак са безкрайни, така че мислете и измислете възможно най-оргиналната чаша от всички.

8. Подложка за нагряване на чаша

Ето и една идея допълнение към персонализираната чаша. Ако сте решили да похарчите малко повече пари за този подарък, може да прибавите към чашката и нагряваща подложка, за да сте сигурни, че на приятелчето ви никога няма да му изстине напитката и няма да е обезпокояван да спира четенето си, за да притопли например кафето. 😀

9. Дървена табла за вана

Като любител на комбинацията гореща вана с интересна книга късно вечер, ще ви кажа, че тази дървена табла е супер нужна. Лично аз се надявам моите близки да четат тази публикация и да ми купят една. 😀 Сигурна съм, че ще ми е полезна, тъй като винаги нося книгата, телефона, както и нещо за пиене, много неща, които никога няма къде да оставя, особено когато и двете ми котки решат, че ще ми правят компания в банята. 😀

Така че проучете, ако получателят на подаръка има вана вкъщи, не се чудете, а взимайте направо това удобство. Дори и да има друга вкъщи, втора никога не е излишна. 😀

10. Одеяла

Топлите завивки в зимните дни са неразделна част от ежедневието ни. Особено когато се свием да четем някоя вълнуваща книжка, тогава завиването с едно пухено одеало върши чудеса. Чувстваш се комфортно, топло и прекрасно и си готов за още и още четене.

11. Безжични слушалки

Ако получателят на подаръка е любител на аудио книгите, тогава няма по-добър подарък от едни нови и силни безжични слушалки. С тях съвсем спокойно ще може да се радва на любимите си книги докато готви, чисти, докато си разхожда кучето или отива на работа. Тук естествено, ако искате да направите подаръка още по-голям, можете да включите и един абонамент за слушане на аудио книги. Ако човекът знае английски, препоръчвам горещо Audible, на това приложение има безкрайни опции, книгите са четени от големи професионалисти и наистина те пренасят в книжния свят. Естествено, ако ви трябва приложение само на български, можете да закупите абонамент за storytel, но там възможностите са доста по-огрничени, лично на мен не ми върши работа. 🙂

12. Лавици за книги

Ако съвсем сте решили да „отпуснете кесията“ :D, нови етажерки и лавици в оргинални форми никога не са излишни за един книгоман. Все пак всички ние купуваме нови и нови книги без изобщо да спрем и да помислим къде точно ще ги поберем. Така че, ако човекът ви е по-близък и знаете какъв е интериорът на дома му и неговите вкусове, този подарък би го зарадвал доста.

13. Книгодържачи за нощното шкафче

Наскоро видях този вид книгодържачи специално направени за нощното шкафче. Не знам за вас, но на мен много често ми се случва да лежа на спалнята и да чета, но по някаква неясна за мен причина, почти винаги губя книгоразделителя си някъде по завивките и накрая не успявам да си отбележа докъде съм стигнала. Тази стойка ми изглежда доста удобна, защото когато решиш, че приключваш с четенето, можеш просто да си протегнеш ръката и да оставиш книгата отворена, а на другата сутрин можеш да започнеш от там, където си приключил вечерта без да се чудиш до коя страница си стигнал.

Leave a Reply