Съвети за преодоляване на читателски блокаж

на

Здравейте, книгомани!

Днес ще си говорим за трудностите, през които всеки един четящ човек преминава поне веднъж в живота си. Едно от най-трудните за преодоляване е читателският блокаж.

Всеки е имал моменти, когато четенето просто не върви, което може да се породи от различни причини. Може да сме претоверени от други задачи, угрижени за личните си проблеми или пък просто подбираме книги, които в момента не ни се четат наистина.

На мен ми се случва често да попадам в такава ситуация и имам няколко начина за справяне с проблема, по-долу ще ви разкажа за тях.

1. Прочетете лесна за четене книга

Ако до този момент сте чели някоя дълга и тежка за четене книга, не е особено добра идея да продължите с друга подобна. Вместо да започвате отново такъв роман, вземете си нещо бързо за четене, което няма да ви затормози допълнително. Кратките разкази са добър вариант за това, защото се четат бързо и се разтоварваме чрез тях. Също така, ако обичате по-леки и романтични четива, вземете си някоя такава книга. Те са особено подходящи за преодоляване на читателския блокаж, тъй като се четат много бързо, няма да се спирате на всеки втори ред, за да го преосмисляте или да се натъжавате.

2. Прочетете книга от друг жанр

Някой път читателският блокаж се дължи на това, че четем прекалено много книги от един и същи жанр. Аз например имах един период, в който не спирах да чета исторически романи, които са наистина тежки за осмисляне и се четат трудно и бавно. След няколко такива просто не е добра идея да продължаваме с тях. Умът ни се нуждае от разнообразие, както в ежедневието, така и с всичко останало, в което влиза и четенето. Ако обичате да четете само фантастика, сменете с някоя биография или пък трилър. Ако пък сте от романтичните души, изберете нещо по-смело, като например някой ужас или фентъзи. Възможностите са много, така че избирайте смело.

3. Препрочетете някоя любима книга

Миналата година бях попаднала в един огромен читателски блокаж и каквото и да започвах го оставях наполовина непрочетено. Тогава така се случи, че изготвях една задача за университета, която беше свързана с една от любимите ми книги, а именно „Верити“ от Колийн Хувър. В началото уж започнах да я чета отгоре-отгоре само заради задачата, но след това се усетих как се излегнах най-спокойно в креслото и докъде да видиш бях преполовила половината книжка. По някой път, когато се връщаме към нещо познато и любимо, си припомняме каква магия и уют носят книгите. Така че замислете се кой роман ви е бил особено интересен и го прочетете отново.

4. Ограничете времето в интернет

Живеем във време, в което сме пренаситени от информация. Отвсякъде ни заливат клипчета, снимки, статии и т.н., които ни отвличат вниманието. Другото нещо, което поне при мен много пречи е започването на гледане на дълъг сериал. Аз съм от онези хора, които не могат да изгледат просто една серия, аз гледам целия сезон, ако е излязъл. А това също ни отдалечава от четенето. Така че моят съвет е да прекарвате по-малко време в социалните мрежи и ако сте пристрастени към сериалите като мен, определете си да гледате например само по 1-2 серии на ден. Другият ми съвет е, когато сте в читателски блокаж да се отделичите от всичко това, седнете някъде на спокойствие, без телевизори, лаптопи или телефони. Просто вие и книгата…

5. Не е задължително да четете книгата до края

Ако сте започнали някоя книга и не ви грабва наистина вниманието, не сте длъжни да я дочитате. Започнете нещо ново и оставете тази настрани. След време преразгледайте книгата и вижте дали ще ви хареса повече, може би преди не ѝ е било времето. Все пак всеки човек изпада в различни емоционални състояния, затова е много важно да четете нещо, което наистина ви е интересно. Така няма да попаднете в поредния читателски блокаж.

Това са съветите от мен, книгомани. Надявам се следващия път, когато попаднете в подобна ситуация да се сетите за някой от тези съвети и да ви помогне да превъзмогнете читателския блокаж.

Leave a Reply