„Всичко, което искам за Коледа“ от Джоана Болури

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: „Всичко, което искам за Коледа/ All I Want for Christmas“
  • автор: Джоана Болури
  • превод от: Марианна Панова
  • дизайн на корицата: Фиделия Косева
  • страници: 280
  • жанр: романтична/ коледна
  • издателство: „Сиела“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 4/5
  • прочетена на: 14.12.2021

На Коледа се случват чудеса, но изглежда не и за Ник. Той тъкмо е загубил високоплатената си работа като лондонски адвокат, приятелката му инфлуенсърка го зарязва, а балансът по кредитната му карта започва силно да го притеснява.

Подарете си красива романтична комедия в духа на филмовата коледна класика „Наистина любов“ (Love Actually)….

Остава му само да се самосъжалява в квартирата, която споделя със своя най-добър приятел – доста по-добре справящия се в живота Мат, и да си търси работа – каквато и да е.

В отчаянието си Ник си намира ново призвание – става Дядо Коледа в близкия мол и започва да раздава подаръци. Въпреки ужасната шефка, драскащата го брада и факта, че никога не е харесвал деца, сякаш се справя изненадващо добре. Но когато 4-годишният Алфи си пожелава пред него майка му да е отново щастлива за Коледа, Ник ще трябва да се потруди доста, за да изпълни желанието.

Защото Сара – майката на Алфи – е вдовица. И в желанието си да помогне, той й урежда среща с Мат, преди да е премислил нещата и преди да е осъзнал, че това може да се превърне в разкъсващ сърцата и на тримата любовен триъгълник.

Привет, книголюбители!

Тази коледна книжка ме примами със сладурската си корица и се оказа доста приятна. Имаше любов, разочарования, но и много смях, който я прави много лека за четене.

Джоана Болури ни запознава с Ник, който отскоро е уволнен от работата си като адвокат и в момента е безработен и нещастен. Той идва от по-бедно семейство и се е трудил усилено, за да стигне до там, където е бил, но за съжаление съдбата му поднася лоша изненада.

Празниците наближават, а с това и обявите за работа намаляват, така Ник е принуден да приеме временната позиция като Дядо Коледа в близкия мол. В началото работата му се струва ужасна – отвратителен костюм, малко зла колежка, разглезени деца и нахални родители. На всичкото отгоре приятелката му го напуска, защото според нея тя заслужава приятел, който работи на по-престижно място.

Така времето на Ник минава с доста разочарования и дразнещи деца, докато не идва малкият Алфи, който се моли на Дядо Коледа да получи нещо, което Ник не е сигурен, че може да изпълни. Всъщност Алфи иска само майка му да е щастлива отново, защото откакто татко му е починал, тя е тъжна и унила, а за малкото момченце, щастието на майка му е всичко. 🙂

Желанието на Алфи трогва наистина Ник и когато се запознава с майката на детето – Сара, решава, че ще я запознае с най-добрия си приятел Мат. Идеята му е страхотна, защото двамата веднага си пасват и започват да се срещат.

Мат е от онзи тип мъже, които са били наранявани някога и след това не са имали друга сериозна връзка или поне докато на пътя му не се озовава Сара. Той е силно решен да бъде сериозен с нея и с детето ѝ. Така Ник мисли, че е щастлив, защото е изпълнил желанието на Алфи, но колкото повече време прекарва с приятелката на най-добрия си приятел, толкова повече осъзнава, че всъщност е сбъркал и е трябвало Сара да бъде с него…

Книжката е с леки обрати и големи разочарования за главните герои, но пък всичко това е поднесено с голяма шепа хумор. Хареса ми, че историята се разказва през призмата на мъжа в историята и не беше толкова лигаво разказана като много други коледни романи.

Ако искате нещо свежо и леко романтично, което да ви донесе и коледен дух, то „Всичко, което искам за Коледа“ е вашата книжка.

Leave a Reply