Защо трябва да четем?

на

Здравейте, книголюбители!

Щом четете тази статия, значи и вие сте запален книгоман, но знаете ли какъв ефект има четенето върху нас?

Дали това е занимание само за развлечение или има и физически и психически ползи? Има доста изследвания по тази тема и учените твърдят, че има огромни ползи. Всъщност редовното четене на книги влияе, както на физическото ни здраве, така и на психическото, това започва още от ранно детство до късните години на пенсионната възраст. По-долу ще ви разкажа кои са най-големите ефекти от четенето върху тялото и ума ни.

1. Четенето укрепва ума ни

Все повече учени смятат, че четенето буквално променя мозъка ни.

Чрез използване на ЯМР, изследователите потвърдиха, че четенето включва сложна мрежа от вериги и сигнали в мозъка. С нарастването на способността ви за четене тези мрежи също стават по-силни и по-сложни.

В едно проучване, проведено през 2013 г., изследователите са използвали ЯМР сканирания, за да измерят ефекта от четенето на роман върху мозъка. Участниците в проучването са помолени да четат романа „Помпей“ за период от 9 дни. С нарастването на напрежението в историята, все повече и повече области на мозъка се осветяват от активност.

Сканирането на мозъка показа, че през целия период на четене и дни след това, мозъчната свързаност се увеличава, особено в соматосензорната кора, частта от мозъка, която реагира на физически усещания като движение и болка.

2. Увеличава способността ни за съпричастност

И като говорим за усещането на болка, изследванията показват, че хората, които четат проза – истории, които изследват вътрешния живот на героите – показват повишена способност да разбират чувствата и вярванията на другите.

Въпреки че четенето един път на подобна литература е малко вероятно да предизвика това чувство, изследванията сочат, че дългосрочните читатели на художествена литература са склонни да имат по-добре развита теория на ума.

3. Изгражда речниковия ни запас

Изследователите са открили, че учениците, които четат книги редовно, започвайки от ранна възраст, постепенно развиват по-голям речник. И размерът на речниковия запас може да повлияе на много области от живота ви, от резултати от стандартизирани тестове до приемане в колеж и възможности за работа.

Проучване от 2019 г., показа, че 69% от работодателите се стремят да наемат хора с „деликатни“ умения, като способността за ефективно общуване. Четенето на книги е най-добрият начин да увеличите излагането си на нови думи, научени от контекста.

4. Помага за предотвратяване на когнитивния спад, свързан с възрастта

Учените съветват хората да не спират да четат, а дори да си създадат навик да четат редовно списания, вестници и книги, за да поддържат ума си ангажиран, което е много важно с напредване на възрастта.

Въпреки че изследванията не са доказали категорично, че четенето на книги предотвратява заболявания като болестта на Алцхаймер, проучванията показват, че възрастните хора, които четат и решават математически задачи всеки ден, поддържат и подобряват когнитивното си функциониране.

И колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Проучване от 2013 г., проведено от Медицински център на Университета Ръш, установи, че хората, които са се занимавали с психически стимулиращи дейности през целия си живот, са по-малко слонни да развият различни симптоми водещи до деменция.

5. Намалява стреса

През 2009 г. група изследователи измерват ефектите от йога, смеене и четене върху нивата на стрес на учениците в програми за здравни науки в Съединените щати.

Проучването установи, че 30 минути четене понижават кръвното налягане, сърдечната честота и чувството на психологически стрес също толкова ефективно, колкото практикуването на йога или смеенето.

6. Подготвя ни за добър сън

Лекари предлагат четенето като част от редовната рутина преди сън.

За по-добри резултати препоръчват книгата да е под формата на хартиен носител, а не електронен, тъй като светлината, излъчвана от устройството, може да ни държи будни и да доведе до други нежелани последици за здравето.

Лекарите също препоръчват да четете в някоя от другите стаи, а не в спалнята, ако имате проблеми със заспиването.

Какво трябва да запомним?

Книгомани, списъкът с положителни страни от четенето е доста дълъг, затова избрах едни от най-важните ефекти върху тялото и психиката ни, има и много други свързани с подобряване на депресия, намаляване на времето пред електронните устройства, та дори до това, че може би помага да живеем по-дълго. Но най-важното, което трябва да запомним тук е:

Четенето е полезно, както за физическото, така и за психическото ни здраве. Намирайте редовно време за четене и стимулирайте близките си към същото.

Утре очаквайте следващата статия от Книжен декмври 2021.

Leave a Reply