Трябва ли да дочитате задължително всяка книга?

на

Привет, книгомани!

Много пъти съм говорила на тази тема с познати и приятели, които обичат да четат много и всеки е с различно мнение по въпроса.

До преди известно време аз вярвах твърдо в това, че всеки автор заслужава книгата му да бъде съдена дали е хубава или не чак след като сме я прочели до край. Преди винаги се стремях да прочета всяка една книга до последната страница, защото мислех, че иначе не е справедливо към работата на автора. Дочитала съм книги, които не само че не са ми били интересни, но и такива които считах за посмешище в литературата.

Тази година, обаче си казах, че не си заслужава. Да, всеки автор е вложил супер много време и труд в написването на книгата си, но нашето време също е толкова ценно, колкото и тяхното. Ние също работим и имаме ежедневни задачи, така че рязко спрях да дочитам книгите, които не ми харесваха.

Направих си нещо като правило, ако книгата не ми хареса до 50-та страница, я оставям. И след това за тази книга има два варианта. Единият е книгата да е толкова зле и да не ми харесва, че направо да се отърва от нея, а другият е когато мисля, че книгата би могла да ми хареса, но просто сега не ѝ е времето. При втория вариант пробвам още веднъж да зачета книгата, но ако и тогава положението е същото, просто я продавам или подарявам на някого, на когото мисля че ще се хареса.

Много малко книги спадат към един трети вариант. И той е, когато книга на някой автор, когото по принцип харесвам много, не ми хареса. Тази година това ми се случи със „Слепият убиец“ на Маргарет Атууд. Започвам да я чета от време на време, чета към 50-100 стр. и хващам след това нещо друго. Все още не съм се отказала от книгата, тъй като за мен Маргарет Атууд е магьосник на перото и досега не ме е разочаровала с романите си. Може би „Слепият убиец“ не е точно моята книга, но се надявам все някой ден да я допрочета.

По принцип, когато четеш от доста дълго, започваш да разбираш още по корицата или анотацията на една книга дали е за теб или не и рядко се случва да сгрешиш с преценката си, но все пак се случва. Така че вече съм на този принцип, ако не ми допадне до петдесетата страница, я оставям. Иначе поне за мен става по-зле, ако продължа, защото попадам в читателски блокаж след това и не ми се чете абсолютно нищо.

Вие на какво мнение сте? Дочитате ли всяка една книга, дори и да не ви харесва или не?

Leave a Reply