„Сърцето не изгаря при пожар“ от Катрин Сентър

на
  • заглавие: „Сърцето не изгаря при пожар/ Things You Save in a Fire“
  • автор: Катрин Сентър
  • превод от: Нели Лозанова
  • дизайн на корицата: Олга Грилик
  • страници: 368
  • жанр: романтична
  • идателство: „СофтПрес“
  • издадена през: 2021
  • оценка: 4/5
  • прочетена на: 18.12.2021

Световен бестселър и финалист на наградите на Goodreads, „Сърцето не изгаря при пожар“ е роман, който съчетава свежа романтична история с дълбоките теми за вярата в себе си и силата на прошката. И ги поднася с щипка неподправен хумор. Книга, която ще ви потопи изцяло в света на огнеборците, за да ви разкрие през очите на Каси Хануел най-важния урок – някои пожари се гасят с вода, други просто трябва да бъдат оставени да погълнат всичко наоколо.

История за любовта и прошката – проницателна, забавна и напълно пристрастяваща.

Каси Хануел е родена за живот в опасни ситуации. Като пожарникарка в Тексас често се сблъсква с тях. В най-кризисните мигове тя е най-добра. Но когато отчуждената й майка я моли да изостави всичко и да се премести в Бостън, изглежда, че този път кризата е в собствения й живот.

Пожарната в Бостън по нищо не прилича на предишното работно място на Каси. А мъжете в екипа трудно преглъщат факта, че им се налага да работят с „дама“. Е, може би с изключение на новака, който постъпва едновременно с Каси и бързо включва в главата й сигнални светлини. Любовта не влиза в плановете й от години. Дълбоко заровената в миналото й тайна все още тупти прекалено болезнено. А и наскоро е получила недвусмислен съвет: „Никога с пожарникари“.

Пълнокръвен и изпълнен с обрати като самия живот, романът на Катрин Сентър въвлича чита­теля в историята на една жена с мъжка професия, която открива силата на любовта. И вижда в очите на другия своето истинско Аз.

Здравейте, книгомани!

Това бе първата книга, която прочетох от авторката и всъщност не знаех какво да очаквам от нея. В интернет простраснството се носят и лоши коментари за романа, но все пак реших да му дам шанс заради високия рейтинг в Goodreads и се радвам, че го направих.

„Сърцето не изгаря при пожар“ не е само романтична книга, тя разказва и за приятелство, лоялност, колегиалност и освен всичко това, авторката е добавила и добра доза хумор. Точно това прави книгата лесна и бърза за четене.

Каси Хануел определено е една огнена жена. Тя е единствената жена в пожарната. Затова Каси винаги иска да се докаже пред мъжете, да бъде по-издръжлива, по-бърза и по-находчива. Авторката разказва за това колко ужасно трудно е за една жена да се впише в такава работна сфера, а Каси дори се изкачва по „професионалната стълба“.

Каси в пожарната и Каси в личния си живот са две съвсем различни жени. Когато е на спешен случай, тя е пълна професионалистка, без паника, без виден страх, с бързи и бистри мисли влиза да спасява човешки животи, ако трябва да я опиша с една дума, то тя е безстрашна. Но в личния ѝ живот нещата са малко по-сложни. И това е така, защото Каси няма друг живот освен този в пожарната станция. Тя не ходи по срещи, няма гаджета, няма и приятели извън работа.

Така целият ѝ подреден живот се преобръща, когато майка ѝ се обажда. Майката, която я е оставила още, когато е била тийнейджър, майката, с която не поддържа почти никаква връзка от тогава и на която не може да прости. Тя я моли да се прехвърли да живее при нея за една година, защото има по-сериозни здравословни проблеми и след един инцидент, Каси решава, че това е най-добрият вариант и за нея.

Тя се прехръля в нова пожарна, където всички гледат на нея като жена – човек, който не може да се справи с работата и тя постоянно трябва да се доказва. С нея започва и новака Оуен, който за нейна изненада я привлича още с първото им виждане. Естествено отговорността кой да обучава новака се пада на Каси. Малко по малко тя започва да се привързва и да харесва Оуен, но едно от правилата, които страта ѝ шефка ѝ дава при преместването е: „Никога не илизай с пожарникар.“

Но чувствата не питат и не следват правила. Същото става и в дома на майка ѝ, която Каси си мисли, че мрази, но колкото повече време прекарва с нея, толкова повече я заобиква отново, но ѝ е трудно да прости за всичките ѝ грешки.

Най-много в този роман ми харесаха връзките между героите. Авторката разказва за връзки между приятели, колеги, семейство, както и романтични връзки. Също така ми хареса главната тема на книгата, която всъщност е даването на прошка. Катрин Сентър ни показва, че колкото и да е трудно да простим на някой, прошката винаги е най-добрият път към възстановяването от болката.

Книгата е трогателна, на места малко предсказуема, но пък е драматична и е интересно да четем книги и за силни и смели жени, а не само за мъже. 🙂

П.П. Тази година реших да правя и аудио запис на всяко едно мое ревю, защото в това забързано ежедневие сякаш винаги сме в крачка и се опитваме да правим по 10 неща накуп. Така ще можете да си пускате аудио записа докато пътувате към работа или разхождате кучето си или пък докато вършите домакинска работа. Надявам се идеята да ви хареса! 🙂

Leave a Reply