„Кръв и мед“(Змия и гълъб) от Шелби Махурин

на
 • заглавие: „Кръв и мед/ Blood & Honey“
 • автор: Шелби Махурин
 • превод от: Боряна Даракчиева
 • дизайн на корицата: Кремена Петрова
 • графично оформление: Владислав Кирилов
 • страници: 448
 • жанр: фентъзи/ YA
 • поредица: книга втора от „Змия и гълъб“
 • издателство: „Ибис“
 • издадена през: 2021
 • оценка: 5/5
 • прочетена на: 30.12.2021

Очакваното продължение на „Змия и гълъб“, изпълнено с романтика и тъмна магия.

Сега Рийд и Лу са бегълци, преследвани от всички – Белите дами, кралството и църквата. Те няма къде да се скрият, а за да останат живи, се нуждаят от съюзници. При това силни. Но защитата си има цена и те и приятелите им са принудени да поемат по различни пътища, за да укрепят силите си.

И докато Господарката на вещиците им залага подли капани в смъртоносна игра на котка и мишка, Лу и Рийд се опитват да преодолеят пропастта, образувала се помежду им…

Неочаквани срещи, нови съюзници и подмолни врагове ще се изпречат на пътя на Лу, Рийд, Коко, Ансел и Бо.

Здравейте, книжни приятели!

Преди доста време прочетох първата част от поредицата „Змия и гълъб“ и изобщо не бях впечатлена от книгата, но реших да дам още един шанс на поредицата с втората част и честно казано останах изненадана.

„Кръв и мед“ е доста по динамична и с много повече датайли за света, който авторката е изградила, което всъщност най-много ми липсваше при първата част. Няма да разказвам повече за нея, за да няма спойлери, но съветът ми е, ако продъжавате с поредицата, припомнете си първо какво се случва в „Змия и гълъб“.

Първата част завършва с край изпълнен с въпроси, на които честно казано, авторката не отговаря и в тази втора част. Но пък срещаме нови герои, нови предизвикателства и доста стари истории за магическия свят.

Главните герои Лу и Рийд продължават да бягат с техните най-верни приятели и през цялата книга се опитват да спрат Морган. По пътя към целта се опитват да примамят още хора към каузата си и срещат доста проблеми.

Ако в първата част атмосферата на книгата бе забавна и бърза за четене, тук нещата се променят. Всички са изнервени и уплашени за бъдещата среща с Морган.

В тази част се усложнява и връзката между Рийд и Лу, които са лудо влюбени, но след първата част много тайни излизат наяве. Като това, че Рийд също има магически сили. Това сякаш променя целия му живот в рамките на секунди, защото той е човекът, който е прекарал живота си с една единствена цел и тя е била да убива вещици. Но постепенно се опитва да свикне с идеята, че всъщност сега е един от тях. От друга страна наблюдава как магията все повече и повече променя Лу и излиза нейната по-тъмна и страшна страна. В нейна защита все пак се опитва да избяга от собствената си майка, която иска да я убие. Определно това е времето, в което може да излезе на всеки лошата страна от личноста му.

Общо взето втората част свършва с още повече въпроси, на които се надявам да намеря отговорите в следващата част. Тази поредица не е за всеки, препоръчвам я на хора, които обичат да четат по-леки фентъзи поредици, които са по-скоро за тийнейджъри. Наподобява доста поредиците „Вълшебният народ“ и „Хрониките на Девабад“, ако те са ви харесали, може би и тази ще ви допадне.

Аудио ревю

Leave a Reply