„Били Съмърс“ от Стивън Кинг

на

Rating: 5 out of 5.
 • заглавие: „Били Съмърс/ Billy Summers“
 • автор: Стивън Кинг
 • превод от: Катя Перчинкова
 • дизайн на корицата: „Megachrom“
 • жанр: трилър/ мистерия/ криминална
 • страници: 512
 • издателство: „Бард“
 • издадена през: 2021
 • оценка: 5/5
 • прочетена на: 03.01.2022

Били Съмърс седи сам в стая с пушка в ръце. Той е наемен убиец. Но приема поръчки само ако мишената е наистина лош човек. Сега Били иска да се оттегли. Преди това обаче му предлагат един последен удар. Били е сред най-добрите снайперисти в света, отличен с медали за храброст ветеран от войната в Ирак, който може да изчезне като Худини след удар. Тъй че какво би могло да се обърка?

Всъщност всичко.

Привет, книжни читатели!

Започвайки четенто на „Били Съмърс“ имах много объркани емоции и очаквания спрямо книгата. От една страна, не си падам особено много по стила на писане на Кинг, но пък от друга, навсякъде в интернет виждах само хубави и вълнуващи ревюта за романа. Затова се осмелих и започнах да го чета. И сега поглеждайки назад, мога да кажа със сигурност, че това е любимата ми книга, която съм чела от Краля на ужасите.

„Били Съмърс“ обаче няма нищо общо с хорър, чудовища и тем подобни. Били е един сравнително обикновен човек, но с необикновена професия. Стивън Кинг е изградил толкова добре главния герой, че приковава вниманието на читателя още от първата страница и така до последната.

Както споменах вече, Били има необикновена професия, доколкото убиването на хора може да се нарече професия… Целият живот на главния ни герой е изпълнен с много болка, самота и трудности, които малко или много са го довели до пътя към работата като наемен убиец.

Като дете преживява нещо наистина ужасяващо, което не би трябвало да го преживее възстрастен човек, а какво остава за невръстно дете. След това по стечение на обстоятелствата попада в приемни домове, а накрая намира призванието си във военната служба. Цялата болка и мъка, която Били насъбира в душата си през целия си живот някак не го превръщат в един от лошите. И сега сигурно се чудите – как така не е лош като убива хора по поръчка. Работата е в това, че Съмърс има правила и едно от тях е да взима поръчки само за лоши хора, такива, които наистина ще е по-добре светът да се отърве от тях.

Така минават годините и когато Били иска най-после да се оттегли от играта му предлагат една последна поръчка, страшно добре платена поръчка при това. И той се съгласява да я поеме, обещава си, че всичко ще свърши бързо и след това ще може да се „пенсионира“.

Поръчката на пръв поглед изглежда съвсем обикновена, просто поредният лош човек, когото трябва да убие. Но всъщност нищо не е такова, каквото изглежда. Едно от нещата, които най-много разочарова Били в началото е, че трябва да чака и то дълго. Трябва да се внедри сред нормалните хора, с обикновена работа, със съвсем нормална къща в китните квартали, докато точното време не настъпи.

Колкото повече време минава, толкова повече неща се объркват, но мен главно не ме впечатли толкова динамичният сюжет, за който няма да ви разказвам повече, все пак е трилър… Главното, което ме развълнува в тази книга са героите и най-вече Били. Стивън Кинг наистина влага чувства и емоции във всяко едно действие, което героите му правят и това ги прави толкова земни и неподправени, прави ги истински и многослойни.

Били Съмърс определено е многослоен герой, той е и лошият и добрият. Той е наемният убиец, но и дружелюбният съсед, с когото да играеш Монополи. Били е безскрупулният зрял мъж, но и раненото дете, което се показва все още. Герой, който пленява с характера си и те подтиква да преживееш приключенията на живота му заедно с него.

Както казах и в началото, не съм голям фен на Стивън Кинг, но в тази книга, стилът му на писане е по-различен, по-сбит и лично на мен това ми хареса повече. Имаше и много подробности за героите, както и за атмосферата, която изгражда в романа, но имаше и много динамика.Книгата ми хареса страшно много и дори краят ѝ бе истински. Препоръчвам горещо!

Аудио ревю

Един коментар Добавяне

 1. Нина каза:

  Благодаря за хубавото ревю!

Leave a Reply