„Хари Потър и Нечистокръвния принц“ от Дж. К. Роулинг

на

Rating: 5 out of 5.
 • заглавие: „Хари Потър и Нечистокръвния принц/ Harry Potter and the Half-Blood Prince“
 • автор: Дж. К. Роулинг
 • дизайн на корицата: Levi Pinfold
 • страници: 560
 • жанр: фентъзи, YA
 • поредица: „Хари Потър“, част шеста
 • издателство: „Bloomsbury“
 • издадена през: 2021
 • пърчоначално издадена през: 2005
 • оценка: 5/5
 • прочетена на: 24.01.2022

…Злото се въздига, започва втората война в магьосническия свят. Горките мъгъли зъзнат от студ през юли, странни урагани връхлитат тук-там, мостове се чупят като настъпени съчки, умират или безследно изчезват прочути магьосници… Министерството на магията разпространява указания за отпор срещу Тъмните сили, часовникът в Хралупата на семейство Уизли е изписал срещу всички имена „Смъртна опасност“…

Тази учебна година в „Хогуортс“ ще бъде много различна. Отряд аврори са командировани да охраняват замъка – хранилище на древна магия и крепост на войнството на Дъмбълдор. Но дали наистина крепостта е непристъпна? И нима някой би дръзнал да се изправи срещу самия Дъмбълдор?

И Хари вече е много различен. Безкрайно самотен в една вселена без обичания Сириус и в същото време дарен с вниманието и надеждата на целия магьоснически свят. Но има неотменими линии в живота му, начертани не от пророчества, а от мигове на върховно изпитание и решимост да пресече пътя на злото. „Ти си избран и това винаги е трудно!“ – бе му казал маестро Оливандър, когато Хари бе взел в ръка своята магическа пръчка. Но трудно не значи непреодолимо, ако те напътства най-великият учител и винаги до теб са верните приятели.

И момчешките неволи на Хари са различни. Той вече е капитан на отбора по куидич и трябва да избере състав, който да побеждава. В учението постига неочакван напредък, към който го тласка тъмна сянка от миналото. Изпълнява важна мисия от Дъмбълдор и узнава за най-зловещото откритие в магьосническия свят. В същото време в съзнанието му връхлитат, бушуват и воюват помежду си трепетни мисли за момиче. Но когато трябва да спаси живота на приятел, му помага хладнокръвието. Обзет от съмнение за подмолни действия в замъка, Хари се впуска в преследване на вътрешния враг. Неусетно учението по магия и вълшебство отстъпва място на противоборството с Тъмните сили.

И професор Дъмбълдор е много различен. Осъзнал мощта на врага и отслабването на своите сили, Дъмбълдор решава да поведе Хари към прозренията за личността на Волдемор – той ще види Том Риддъл като дете, после като дързък млад магьосник, устремен към черната магия, а накрая и като водач на смъртожадните. И момчето неволно си спомня разказа на самия Волдемор: „Правех експерименти, разширих пределите на магиите повече отвсякога…“

В началото на „Хари Потър и Нечистокръвния принц“ професор Дъмбълдор успокоява Хари с думите „тази вечер може и да не се страхуваш… защото си с мен“, а в края, в миг на върховно изпитание за двамата, му казва: „Не се тревожа, Хари. Нали съм с теб.“ Ученикът е готов да поеме по пътя си.

Над „Хогуортс“ се извисява Черния знак. Битката започва.

„Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг

„Хари Потър и Стаята на тайните“ от Дж.К.Роулинг

„Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ от Дж.К.Роулинг

„Хари Потър и Огненият бокал“ от Дж. К. Роулинг

„Хари Потър и Орденът на феникса“ от Дж. К. Роулинг

Привет, книжни магьосници!

Ехххх, прочетох и шестатата част от поредицата и определено сега отлагам прочитането на седмата и последна, защото не искам да свършва вълшебството, коeто струи от този прекрасен и далечен свят…

Поредицата на Дж. К. Роулинг ме връща към детството, към топли спомени, които сега докато чета книгите, сякаш отново се връщат и ме обгръщат като одеало от топлина и уют. Ако трябва да опиша какво означава поредицата „Хари Потър“ за мен, то ще е дом.

Ето и малко за случващото се в шестата част „Хари Потър и Нечистокръвния принц“… Атмосферата вече е напълно мрачна и подтискаща. Любимото ни трио променя все повече. Вече определено не са деца. Хари е изправен пред трдуни задачи през цялата година в Хогуортс и то такива, които са от голямо значение за настъпващата битка срещу Волдемор. Дъмбълдор му разкрива все повече тайни за бъдещето му и за това, пред какво ще трябва да се изправи съвсем скоро.

От друга страна, Хари съвсем като един нррмален тийнейджър започва да обръща все повече внимание на Джини Уизли, която не излиза от главата му. От друга иска да се доказва и да изкарва добри оценки, за да има шанс да стане Аврор след време. А за негов голям късмет намира един стар учебник, който принадлежи на Нечистокръвния принц. Личност, която му помага през двата семестъра в часовете по правене на отвари. Принцът е структурирал перфектни съвети за отварите, които Хари изпълнява без никакви въпроси. Докато един ден не разбира, че книгата му носи повече проблеми, околкото решава.

Връзката между Хърмаяни и Рон все повече се опъва. Все още по детски Рон не си признава чувствата към най-добрата му приятелка, а пък Хърмаяни го игонорира и наказва с безразличието си почти през цялата година, което обтяга още повече приятелството между любимите ни главни герои, защото Хари е по средата и всеки го тегли на своята страна.

Като цяло шестият филм се нарежда на второ любимо място, след втората част „Хари Потър и Стаята на тайните“, но при книгите нещата стоят по друг начин. При тях, третата част „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ си остава любима, а шестата се нарежда едва на трето място. 😀

Скоро очквайте ревю и за последната част от тази вълшебна поредица.

Аудио ревю:

Leave a Reply