„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Двор от рози и бодли/ A Court of Thorns and Roses“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от: Ирина Денева – Слав
  • страници: 496
  • жанр: фентъзи
  • издателство: „Егмонт“
  • издадена през: 2016
  • поредица „Двор от рози и бодли“, част първа
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 29.01.2022

Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си.

Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.

Докато обитава имението му, чувствата й към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.

Вълнуваща, увличаща поредица от авторката на бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ Сара Дж. Маас, съчетаваща любимата на поколения приказка за Красавицата и Звяра и вечното увлечение по вълшебството и магията.

Привет, книголюбители!

Днес най-после ще ви разкажа за невероятната поредица „Двор от рози и бодли“. Извинявам се предварително, ако изпусна някой и друг спойлер, но бях толкова потопена в историята, че не успявах да напиша ревютата след всяка част, колкото и да се опитвах. Прочетох всичките пет книги за 20 дни и с две ръце мога да кажа, че е любимата ми фентъзи поредица. Честно казано избягвах да седна и да напиша ревютата за тази поредица, защото се опасявах, че каквото и да напиша няма да е достатъчно. Сара Дж. Маас е създала толкова вълшебни герои и свят, които те отвличат от реалността още с първите страници.

Първата част, която разказва за човешкото момиче Фейра и могъщият елф Тамлин наподобява много приказката „Красавицата и Звяра“. След злощастен инцидент главната героиня е отвлечена в магическата земя отвъд стената, която разделя хората от елфите.

Тя ходи в тъмната и страшна гора всеки ден, защото цялото препитание на семейството ѝ лежи на нейните рамене. Така един ден в гората среща опасен звяр, когото убива, но смъртта му изисква възмездие. Смелото момиче е изправено пред невъзможен избор – да бъде убита на място от звяра Тамлин или да се остави да я отвлекат в земята на елфите, там където хората са мразени и убивани…

Не след дълго Фейра вижда, че Тамлин има и по-красива страна, почти човешка, а когато за първи път стъпва на земята в Двора на Пролетта, тя е очарована. Сред хората се разказват истории за кръвожадни, могъщи и зли елфи, за едва ли не ужасно място, където няма нищо хубаво. Но тя вижда само красота, прекрасни градини, природа, а самите елфи в имението се държат повече от любезно. Но колкото и да е красиво, Фейра не се предава духом, тя иска да се върне при семейството си и постоянно се опитва да намери изход от сделката с Тамлин, който пък още от първия ден се опитва да я опознае, както и тя него.

С течение на времето, Фейра се научава да харесва този нов свят, новия ѝ живот и все повече харесва компанията на Тамлин, който ѝ разказва за проклятието, което дебне върху Двора му и неговите поданици. Сюжетът се завърта постепенно, Фейра научава все повече неща за света извън Двора на Пролетта и нейния господар, докато междувременно връзката между нея и Тамлин се задълбочава все повече.

Хмм, надявам се да не разказах прекалено много, но честно казано е доста трудно да отсееш само фактите от една част, когато вече знаеш какво става и по-нататък. 😀

„Двор от рози и бодли“ ме плени с богатия свят, който авторката е изградила. Едновременно объркващ, непознат и страшен, но и красив и обаятелен. А за героите просто нямам думи, с които да опиша колко съвършено добре са изградени. Естествено между цялата магия, романсът между главните герои определено подтиква читателите да „поглъщат“ историята с пълни шепи. Препоръчвам я на всички, защото книгата е повече от добра. Скоро очаквайте ревю и за втората част.

Аудио ревю:

Leave a Reply