„Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Двор от мъгла и ярост/ A Court of Mist and Fury“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от: Цветелина Тенекеджиева
  • страници: 720
  • жанр: фентъзи
  • издателство: „Егмонт“
  • издадена през: 2016
  • поредица „Двор от рози и бодли“, част втора
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 2016

Доброто. Аз не носех добро в себе си. Не носех нищо, а душата ми, вечната ми душа, беше прокълната…

Фейра оцеля от хватката на Амаранта и се завърна в Двора на пролетта, но трябваше да плати висока цена. Въпреки че вече притежава силите на Върховен елф, сърцето й остава човешко и не може да забрави ужасяващите дела, които е извършила, за да спаси народа на Тамлин.

Не е забравила и за сделката си с Рисанд, Великия господар на страховития Двор на нощта. Но докато се опитва да се пребори с мрачната плетеница от политика, страст и заслепяваща сила, заплашваща да я погълне, по-грандиозно зло се задава и тя може да се окаже ключът към неговото спиране. Само ако можеше да впрегне опустошителните си дарби, да излекува наранената си душа и да реши как иска да изгради както своето бъдеще, така и това на този разделен на две свят…

Здравейте, книжни любители!

Искам още от първия ред да предупредя, че надолу ще има СПОЙЛЕРИ за първата част от поредицата „Двор от рози и бодли“, така че ако не сте чели първата книга ви съветвам да не продължавате да четете ревюто надолу, а да кликнете на долния линк.

„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

Разделяйки се с „Двор от рози и бодли“ оставихме Фейра и Тамлин в Двора на Пролетта след завръщането им от В недрата на Планината. Фейра сега е изправена пред нови трудности, на първо място трябва да свикне, че вече не е човек, а един от тях, от онези, които е научена да мрази през целия си живот. А второто нещо е да свикне да живее с мисълта, че е убила две невинни души в името на любовта си към Тамлин.

„Двор от мъгла и ярост“ представя завръщането в имението на Тамлин като нещо прекрасно, главните герои са преборили лошите, освобили са народа си от проклятието, което е дебнело над тях цели петдесет години и също така предстои сватбата на Фейра и Тамлин, но в същото време в душата на главната героиня нищо не е светло и прекрасно…

За Фейра седмиците след В недрата на Планината са един постоянен кошмар, от който излиза само докакто е с Рисанд. Една седмица всеки месец тя е в Двора на Нощта, където е далеч от постоянния спомен за това какво е направила в името на любовта си към Тамлин, далеч от новите ѝ отговорности като съпруга „трофей“ до Великия си господар.

Междувременно Притиан е все по-близо до война с краля на Хиберн и единственият начин да го спрат е, ако и Фейра се включи в борбата. Тя е изправена пред още един избор – да бъде просто послушна съпруга до Великия си господар или да бъде велик войн, да направи нещо повече за този свят…

Тази част ми е любима от цялата поредица, защото всичко се преобръща на 360 градуса. Още от първите страници Сара Дж. Маас ни притегля отново в Притиан със заплетен сюжет, изпълнен с интриги, политика, страст, нови приятелства и врагове, както и необяснима и огромна сила. В тази част също така авторката ни запознава с истинското лице на Двора на Нощта, място, което е така описано, че сякаш се разхождаш из улиците и го заобикваш моментално.

Ако първата част ми е харесала, то втората просто ми отвя главата. За мен „Двор от мъгла и ярост“ е най-добрата фентъзи книга, която съм чела. Препоръчвам я горещо!

Аудио ревю:

Leave a Reply