„Двор от крила и разруха“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Двор от крила и разруха/ A Court of Wings and Ruin“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от: Цветелина Тенекеджиева
  • страници: 824
  • жанр: фентъзи
  • издателство: „Егмонт“
  • издадена през: 2017
  • поредица „Двор от рози и бодли“, част трета
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 03.02.2022

Ужасна война застрашава всичко, което Фейра обича. Тя се завръща в Двора на Пролетта, решена да събере информация за плановете на Тамлин и краля на Хиберн, заплашващ да постави Притиан на колене. Но за да направи това, трябва да започне смъртоносна игра по надлъгване и хитрост, в която дори най-лекото залитане може да й изиграе лоша шега.

Войната плаши всички и Фейра трябва да прецени на кого от ослепителните и смъртоносни Върховни господари може да се довери – и да открие съюзници на най-неочаквани места. Във вълнуващата трета книга от историята на Фейра земята ще бъде оцветена в червено, докато могъщите армии се борят за власт над единственото, което може да унищожи всички тях.

Привет, книжни приятели!

Надолу е възможно да има СПОЙЛЕРИ за първата и втората част от поредицата, ако не сте ги чели, съветвам да посетите ревютата за първите две книги на долните линкове:

„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

„Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас

Хайде стигнахме и до ревюто за третата част от страхотната поредица „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас. Както казах в предишното, „Двор от мъгла и ярост“ е любимата ми част от поредицата, защото най-после можем да прочетем за развитието на връзката между Фейра и Рисанд, който се превърна в един от най-любимите ми художествени герои.

Във втората част оставихме Фейра отново в Двора на Пролетта с Тамлин, но този път тя е там, защото има по-грандиозен план от всякога. В „Двор от крила и разруха“ Фейра е разкъсана от вина, ярост и огромна сила. В края на миналата книга, хората, на които е мислила, че може да има доверие, я предават ужасно. Заслепен от ревността и чувството си на собственост над Фейра, Тамлин предава нея и кръга от хора около Рисанд на краля на Хиберн. А накрая дори и той е изигран, когато се оказва, че кралят е отвлякъл и сестрите на Фейра – Неста и Илейн, за да ги потопи в Котела и да ги превърне в елфи.

Заради всичко това Фейра измисля план на място, за да спаси приятелите и семейството си. Заради тях се жертва и се връща при Тамлин, криейки от него истинската причина за това. Междувременно в цял Притиан тече неспирна политика, нови интириги, приятелства и врагове се заформят, защото войната с Хиберн е почти „на прага им“.

В „Двор от крила и разруха“ има толкова много динамика, с прочитането на всяка следваща страница авторката ни „хвърля“ все по-надълбоко в сюжета и във войната…. Война, в която трябва да се обедини цял Притиан, за да имат дори някакъв минимален шанс срещу краля на Хиберн. А това не е никак лесно, защото всеки Велик господар иска нещо различно, никой не се доверява напълно на останалите, а главните хора, които трябва да поправят всичко това са Фейра и Рисанд. Подготовката за войната е изпълнена с много жертви, болка и изненадващи обрати.

А действията описани по време на самата война са толкова вълнуващи, че не успях да оставя книгата дори за минута. Ако в първите две книги сте си мислили, че се случват доста неща, то тази ще ви изненада дори повече, защото е изпълнена с интриги, динамика, любов, страст, политика, жертви, преговори и болка. Препоръчвам я горещо!

Аудио ревю:

Leave a Reply