„Двор от скреж и звездна светлина“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Двор от скреж и звездна светлина/ A Court of Frost and Starlight“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от: Цветлина Тенекеджиева
  • страници: 288
  • жанр: новела/фентъзи
  • поредица „Двор от рози и бодли“, част 3,1
  • издателство’: „Егмонт“
  • издадена през: 2018
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 07.02.2022

Надеждата сгрява и най-студената нощ.

Фейра, Рис и техните най-доверени приятели са погълнати от възстановяването на Двора на Нощта и променения свят отвъд. Зимното слънцестоене наближава, а с него идва ред и на заслужена почивка.

Само че и празничната атмосфера не може да удържи надигащите се сенки от миналото. Докато организира първото си Зимно слънцестоене като Велика господарка, Фейра открива, че най-скъпите й хора имат повече рани, отколкото е очаквала – белези, които ще окажат въздействие върху бъдещето на техния Двор.

***

„Двор от скреж и звездна светлина“ е съпътстваща новела към бестселър поредицата „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас. Действието се развива няколко месеца след събитията в „Двор от крила и разруха“ и играе ролята на връзка между първата трилогия и следващите романи от поредицата. Романът е разказан от гледните точки на Фейра, Рис и други ключови за поредицата герои.

Привет, книжни последователи!

Отново ще ви предупредя, че това е книга, която е част от поредицата „Двор от рози и бодли“, така че, ако не сте чели предишните книги, кликнете на долните линкове за ревютата им, защото по-натам ще има СПОЙЛЕРИ за тях.

„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

„Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас

„Двор от крила и разруха“ от Сара Дж. Маас

В интернет се носят много негативни коментари за тази част от поредицата, може би защото хората са очаквали голямата развръзка след войната с краля на Хиберн, но всъщност Сара Дж. Маас ни представя с тази кратка новела, как са се отразили тези мрачни моменти на всичките ни така обичани герои. Затова и започвам с този фактор, защото трябва да си създадете една определена представа за книгата, за да не останете разочаровани. В „Двор от скреж и звездна светлина“ няма да намерите онзи забързан сюжет, изпълнен с обрати и действия като в предишните три книги, тук героите се учат как да осъзнаят и преглътнат загубите от войната. Как да се изправят отново и да продължат живота си.

Цялата новела е разказана през призмата на много от главните герои, което я прави още по-интригуваща, защото тук можем да навлезем и в света на Касиан и Мориган, освен само в този на любимата ни фентъзи двойка Фейра и Рисанд.

Мащабната война между Притиан и Хиберн е приключила и всички сякаш не са посмяли дори и да си помислят какво ще се случи, ако победят краля на Хиберн. Сякаш чак сега осъзнават, че издигането на новия им свят от пепелта на стария е още по-трудна задача и от това, което вече са постигнали с войната. Още нови и по-огромни отговорности чакат Фейра и Рисанд. Те сега трябва да се справят с ужасните загуби след войната и с вдигането „на крака“ отново на хората си, както и на цял Притиан.

Тази част наистина е леко мудна, защото с всяка една стъпка, всяка една нова страница, виждаме как героите се опитват да се справят с новите си чувства и емоции и как да преодолеят това, което разкъсва душите им. Тук авторката изследва и показва душите на главните герои и какво ги терзае, а това не става с бързи действия, така че не очаквайте „екшън“.

„Двор от скреж и звездна светлина“ е значително по-кратка от миналите три части, но тя дава началото по-скоро не само на изцелението им след войната, но и началото на новите предстоящи книги и края на предишната. Определено ми бе тъжно, когато осъзнах, че в следващите части главните действащи лица няма да са Фейра и Рис, защото ги обожавам, но пък авторката иска да ни въведе във вътрешния свят и на останалите герои и по-точно в този на Касиан и Неста. Тази част определено дава заслужения край на двамата ни главни герои и предначертава пътя за новите такива.

Новелата с нищо не отстъпва от другите три книги, независимо, че не е изпълнена с обрати и действия, тук Сара Дж. Маас някак подтиква не само героите си да отдъхнат и да помислят за това, което предстои, но и своите читатели. Очаквайте скоро и ревюто за следващата част!

Аудио ревю:

Leave a Reply