Site icon — Reader Wizard —

„Двор от сребърни пламъци“ от Сара Дж. Маас

Rating: 5 out of 5.

Неста Арчерън винаги е била много горда, склонна бързо да се ядосва и да не прощава лесно. И откакто бе принудена да влезе в Котела и се превърна във Върховен елф, не спира да търси мястото си в този странен, смъртоносен свят, в който трябва да живее. Още по-страшното е, че не може да превъзмогне ужасите на войната и загубите, които понесе в нея.

Единственият, който успява да подпали темперамента ѝ е Касиан – воинът, чието място в Двора на Рисанд и Фейра го поставя непрекъснато в нейна орбита. Той обаче подпалва не само темперамента ѝ. Огънят между тях е осезаем и се разгаря все по-силно, когато биват принудени да живеят под един и същ покрив.

Заплахата от война дебне на прага им, а Неста и Касиан трябва да се изправят пред чудовищата в тях и извън тях, ако искат да успеят да победят враговете на Двора си. Но най-големият риск е да се приемат – и изцерят – един друг. 

Привет, книжни приятели!

Знам, че вече се повтарям, но ако не сте чели предишните книги от поредицата, посетете долните линкове първо, защото надолу може да има СПОЙЛЕРИ за другите части от поредицата.

„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

„Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас

„Двор от крила и разруха“ от Сара Дж. Маас

„Двор от скреж и звездна светлина“ от Сара Дж. Маас

Ако сте чели предишната част, ще знаете, че с „Двор от сребърни пламъци“ започва историята за Неста Арчерън и Касиан. Още след преобразяването си Неста не се чувства на място и преодолява промяната доста трудно, но когато войната вече „чука на вратата им“ тя решава да помогне, но битката с краля на Хиберн взема от душата ѝ повече от това, което тя може да понесе.

Младата елфка не знае как да продължи напред, наблюдава как сестрите ѝ се опитват и се подобряват, а тя междувременно чува отново и отново пукота от счупването на врата на баща им. Преживява отново и мига, в който мисли, че Касиан ще умре и как го предпазва с тялото си. Единствените неща, които носят някаква минимална утеха на Неста са силната музика по заведенията и случайните преспивания с непознати мъже.

Но когато Фейра вижда, че сестра ѝ се дави в алкохол и в тъгата си, решават да ѝ дадат ултиматум. Или да приеме да тренира с Касиан и да ходи на работа в библиотеката при жриците или да напусне Веларис. Тъй като Неста знае, че няма къде да отиде, решава да се подчини до някаква степен на исканията от сестра ѝ.

С Касиан се преместват в Дома на Ветровете и след много трудности и премеждия, Неста най-накрая вижда смисъла в уражненията, които прави с младия воин. Започва да харесва и работата си в библиотеката, постепенно намира дори сила в новите си приятелки и най-вече намира отново силата в себе си.

Естествено щом Неста и Касиан са настанени под един покрив, трябва да очаквате, че в книгата ще има и много романс и страст. Малко по малко той се опитва да пропука стената, която Неста така добре е изградила около себе си и така постепенно се създава красива връзка между главните ни герои.

Не си мислете, че в „Двор от сребърни пламъци“ се разказва само за Неста и нейното възстановяване след войната. Сюжетът отното е изпълнен с много обрати и препядствия, през които трябва да минат главните герои. Кралят на Хиберн може и да е умрял, но човешките кралици все още са живи и жадуват за отмъщение. Авторката отново ни потапя и в историята на Притиан и вълшебните му сили и по средата на всичко това стои красивата Неста. Тя е тази, която този път трябва да спаси семейството и приятелите си от злото, което дебне около тях.

Не мога да кажа, че историята на Неста и Касиан ми хареса повече от тази на Фейра и Рисанд, но пък любовта на първите е пламенна и страстна, а младото момиче е един от най-твърдоглавите и силни герои, за които съм чела, което определено прави книгата интересна за четене. Сара Дж. Маас също така не е пропуснала отново да вкара в книгата много тайни, история, вълшебни създания и предмети, интриги, борба и още много други елементи, които я правят наистина завладяваща. Препоръчвам я горещо и силно се надявам авторката да изкара много скоро и продължението на книгите, защото със сигурност се превърна в любимата ми поредица.

Аудио ревю:

Exit mobile version