„Дом на небеса и дихания“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
 • заглавие: „Дом на небеса и дихания/ House of Sky and Breath“
 • автор: Сара Дж. Маас
 • превод от:
 • дизайн на корицата:
 • страници: 864
 • жанр: фентъзи/ романтична
 • поредица: „Лунатион“, част втора
 • издателство: „Егмонт Анишър“
 • издадена през: 2022
 • оценка: 5/5
 • прочетена на: 16.03.2022

Брайс и Хънт се опитват да се върнат към нормалния живот след спасяването на Лунатион. Това, от което се нуждаят, е да забавят темпото и да помислят за бъдещето.

Плановете им обаче се объркват. Макар че астерите спазват думата си и стоят настрана, проблемите следват Брайс и Хънт по петите. Силата, с която разполагат бунтовниците, става заплаха за властта на управляващите. Брайс, Хънт и техните приятели са въвлечени в схемите на опозицията. Изборът, пред който се изправят, е очевиден: да затворят очите си, докато другите страдат, или да се борят за онова, което е правилно.

А Брайс и Хънт никога не са обичали да стоят безучастни.

Привет, книгомани!

Чаках с голямо нетърпение „Дом на небеса и дихания“ след първата част от поредицата „Лунатион“, която ме впечатли страшно много. А след като прочетох и поредицата „Двор от рози и бодли“ „лекичко“ се обсебих от творчеството на Сара Дж. Маас. Затова, когато видях, че издателство „Егмонт“ предлагат есклузивно издание на втората част от „Лунатион“ не се поколебах дори за секунда, а веднага я поръчах. И преди да започна с ревюто за романа, бих искала да кажа, че не съм виждала по-красива корица. Поздравления на издателството за красивата адаптация, имам чувството, че притежавам книжно съкровище в лицето на тази книга. А последните три бонус глави определено дават идея как ще продължи тази невероятна поредица.

Съкровище, но не само външно… Сара Дж. Маас определено не разочарова с продължението. Ако не сте чели първата част, на ваша отговорност четете надолу, защото ще има спойлери за нея, ако пък не искате да си развалите четенето, последвайте долния линк към ревюто за предишната част.

„Дом на пръст и кръв (Лунатион)“ от Сара Дж. Маас

Първата част беше изпълнена с обрати, очарователни герои, тайни и още повече тайни. 😀

След голяма борба между архангели, астери, върколци, мери и още много други вълшбени създания, с които ни запознава Сара Дж. Маас накрая Брайс и Хънт с подкрепа на много от приятелите си спасяват Лунатион в битката, когато накрая главната героиня е решена да направи Скока си само за да унищожи демоните пуснати в града им и да спаси жителите му. Освен това накрая се разбира кой е бил истинският виновник за смъртта на Даника и глутницата Дяволи. Смърт, която води до всички други ужасяващи събития в Лунния град.

Любимата ни двойка в крайна сметка убива архангела Мика, който е най-големият виновник за убийството на най-добрата приятелка на Брайс и за всички други мрачни събития след това, които водят града до това състояние. Но в края на книгата видния мир и спокойствие в Лунатион се завръща, а Брайс и Хънт са живи и предупредени от астерите да не предприемат никакви други действия и да живеят нормално, без да се бъркат в политиката на града.

Но както вече сте разбрали, Куинлан и Аталар не могат да стоят просто безучастно настрани, когато виждат, че нещата в Лунатион отново се объркват. Този път са замесени и бунтовнците от Офион, които водят една непрекъсната битка с астерите. От друга страна са принцовете на Ада, които също се подготвят за битка и искат да нападнат астерите, а Брайс и Хънт са отново по средата на всичко. Колкото и да не искат да се замесват в тази каша, накрая решават, че истината, която отдавна чакат да чуят е по-важна от мирния им живот.

Естествено, както и в първата част, двамата получават много голяма помощ от приятелите си, които се впускат в приключението заедно с тях. Авторката ни запознава и с нови герои като принц Кормак, Сара, Цербера и други, които изгиграват ключови роли в тази част.

През цялото време докато четях книгата имах едно леко предчувствие за края ѝ, но също така същевременно си казвах, че няма как да стане и че такова нещо никога не се е случвало в други поредици, които съм чела, но ето че Сара Дж. Маас направи неочакваното и неповторимото. Когато стигнете до края на книгата, ви обещавам, че просто няма да можете да си намерите място от напрежение, въодушевление и радост и ще сте разстроение, че следващата част все още не е излязла…

Книгата направо ми отвя главата… „Дом на небеса и дихания“ е изпънена дори с още повече сюжетни линии за различните герои. Тук вече нещата не започват и свършват само с Брайс и Хънт. В тази част авторката поставя „под прожекторите“ също и принц Рун, мера Тарион, вълка Итън и още други герои, които в първата част сякаш бяха в сянка. Също така в тази втора книга авторката ни запознава в дълбочини с историята на вълшебната планета Мидгард и историята на всичките вълшебни същества, които живеят в Лунатион и извън него… Политика, тайни кроежи, планове, нови приятели, както и врагове, много любов и страст – всичко това ви очаква в „Дом на небеса и дихания’. Препоръчвам я горещо и наистина НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ за продължението на тази история.

Аудио ревю:

Leave a Reply