„Острието на асасина“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Острието на асасина/ The Assassin’s Blade“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от английски: Цветелина Тенекеджиева
  • страници: 456
  • жанр: фентъзи/ YA
  • поредица „Стъкленият трон“, предистория
  • издателство: „Егмонт“
  • издадена през: 2017
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 28.03.2022

Селена Сардотиен е най-страховитият асасин на Адарлан. Като член на Гилдията на асасините, тя е предана на своя господар Аробин Хамел. Въпреки това Селена не се подчинява на никого и се доверява единствено на своя другар, наемния убиец Сам.
В тези пълни с екшън новели Селена се впуска в пет дръзки и опасни мисии, които я отвеждат до далечни острови и враждебни пустини. Но нейните действия са против заповедите на Аробин и последиците от тази измяна могат да бъдат невъобразими… 

Острието на асасина

Привет, книжни приятели!

След прочитането на другите две поредици от авторката се случи нещо, което рядко става при мен. И това е чувството на празнота след прочитането на много добра книга или в този случай на шест книги. И тогава приятелият ми ме зарадва на Св. Валентин с възможно най-прекрасния подарък, бе ми купил цялата поредица „Стъкленият трон“, за да се потопя отново в някой далечен и магичен свят сътворен от Сара Дж. Маас.

В интернет видях, че някои хора четат първо първите три части и чак след това предисторията, а пък други започват първо с нея, аз съм от втората група. Доста съм доволна, че го направих, защото тези пет разказа запознават читателите с неповторимата Селена Сардотиен по необикновен начин.

Селена Сардотиен – име, което се произнася със страх и ужас. Никой не знае как изглежда или на каква възраст е, освен най-приближените до нея хора. Тя е най-добрият асасин в Адарлан и всеки знае това. Всички знаят за безкрайния ѝ списък от жертви и всички се страхуват от нея, защото тя е протежето на краля на асасините Аробин Хамел.

Но всъщност Селена не е само хладнокръвният убиец, за когото я мислят всички. Тя е едно седемнайсетгодишно момиче, което има страшно труден живот и още по-ужасяващо минало. По време на тези пет мисии, авторката ни представя Селена в пълната ѝ светлина – не само безскрупулния асасин, но и леко плахото момиче под цялата фасада. Момиче, което въпреки всичко е леко разглезено, свикнало да живее в лукс и да става на нейното. Момиче, което забърква каши напред и назад, но в центъра на тези нейни действия се крие едно огромно сърце, което я води.

Острието на асасина

През послените десет години Селена е отглеждана като поредното оръжие за унищожение. Живее само сред мъже, другите наемници на Хамел, с които не иска да има нищо общо, но главното е, че нейният господар я манипулира постоянно и точно това изкривява представата ѝ за добро и зло. Но кой може да я вини… Когато е още толкова малка губи родителите си, близките и дома си и през всичките тези 10 години, тя просто иска да избяга от тъмнината, от загубата и тъгата, които ѝ носи миналото.

Сара Дж. Маас ни въвлича заедно със Селена в онзи магичен свят, за да се забъркаме и ние в приключенията, които я чакат зад всеки ъгъл. Освен с нея, авторката ни запознава и със Сам, колега наемник на Селена, който е леко груб, но мил и умен. Между двамата се заражда връзка, която е далеч по-дълбоко от това да са двойка. Слива ги едно здраво приятелство, крепено на това, че и двамата знаят през какво е минал другия, знаят какво е да си машина за убиване за ползите на някой друг, да те ползват сякаш си една обвивка без душа.

Естествено и с тази поредица изтървах момента, в който след всяка част да спирам и да пиша ревю и след това да продължавам със следващата, но… С какво друго да се оправдая освен че „Стъкленият трон“ е опияняваща история, която няма как да спреш да четеш, така че в следващите дни очаквайте отново ревю.

Leave a Reply