„Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас

на

Rating: 5 out of 5.
  • заглавие: „Стъкленият трон/ Throne of Glass“
  • автор: Сара Дж. Маас
  • превод от английски: Александър Драганов
  • страници: 408
  • жанр: фентъзи
  • поредица „Стъленият трон“, част първа
  • издателсво: „Егмонт“
  • издадена през: 2014
  • оценка: 5/5
  • прочетена на: 31.03.2022

Селена Сардотиен е измъкната от затвора на Ендовер, за да се озове в плен на разкоша на кралския дворец. Принц Дориан предлага да й върне свободата, но при едно условие. Тя трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, а нейни опоненти ще са най-жестоките мъже в кралството.

Всекидневието на Селена се изпълва с изтощителни тренировки за големия турнир и с отегчителни до смърт дворцови порядки. Нещата стават малко по-интересни, когато принцът започва да проявява интерес към нея… но грубият капитан на стражата Каол е този, който я разбира най-добре.

Когато участниците в турнира започват да измират един след друг, Селена осъзнава, че битката е не само за първото място в надпреварата, но за живота й. 

"Стъкленият трон" от Сара Дж. Маас

Привет, книгомани!

Ако не сте чели предисторията на поредицата, ви съветвам да последате първо долния линк.

„Острието на асасина“ от Сара Дж. Маас

Така, с предисторията на поредицата „Стъкленият трон“ се запознахме с безстрашната, безскрупулна и неповторима Селена Сардотиен. Но в края на миналата книга младото момиче се превръща от най-известеният асасин в роб, когато някой близък до нея човек я предава и ѝ залага капан. За няколко дни Селена губи любими си, богатството си, мястото си като асасин и най-вече свободата си…

Всичко това обаче се променя, когато младият принц на Адарлан Дориан идва и ѝ отправя предложение, на което дори тя не може да устои. Селена може да получи отново свободата си, ако се бие за принца в турнира за кралски убиец. На пръв поглед не изглежда толкова трудно, все пак тя е Селена Сардотиен, най-добрият асасин, но в турнира ще се състезава с най-кръвожадните и ужасни мъже в цялото кралство. Но какъв избор има, по-добре да се бие за свободата си, отколкото да изгние в затвора…

Сюжетът е изпълнен с обрати зад всеки ъгъл, с много нови герои и още повече интриги, тъй като вече Сара Дж. Маас ни отвежда сред кралските дворове, където сплетните са на дневен ред. След известно време Селена сякаш отново е в центъра на вниманието на всички. От една страна младият принц Дориан е привлечен от нея и се нуждае от компанията ѝ, защото не е като останалите придворни дами.

"Стъкленият трон" от Сара Дж. Маас

От друга капитанът на стражата Каол тренира с нея за състезанието и в началото не я харесва, защото смята, че е един безкрупулен убиец, но в последствие вижда е нея себе си. А път от трета е принцесата на Ейлве Нехемия, която пристига в Адарлан малко след Селена и намира в нея един истински приятел и довереник.

Но с напредване на турнира, нещата загрубяват все повече. Много от участниците биват убити мистериозно… „Стъкленият трон“ е изпълнен с тайни кроежи, интриги, страст, любов и нови приятелства, които дават началото на тази невероятна поредица.

Ако си падате по фентъзито и някак като мен сте изпуснали поредицата „Стъкленият трон“, препоръчвам горещо да я прочетете, защото е пленителна още от първата част.

Leave a Reply