„Котката на Мала“ от Мала Каценберг

на

Rating: 4 out of 5.
  • заглавие: „Котката на Мала/
  • автор: Мала Каценберг
  • превод от: Зорница Русева
  • дизайн на корицата: Фиделия Косева
  • страници: 324
  • жанр: исторически роман
  • издателство: „Сиела“
  • издадена през: 2022
  • оценка: 4/5
  • прочетена на: 31.05.2022

Истинска история за оцеляване и надежда по време на Холокоста.

Израствайки в полско село, в покрайнините на дълбока борова гора, Мала има щастливо и безгрижно детство. Германската инвазия й го отнема.

Домът й се превръща в гето, а семейството и приятелите й са оставени да гладуват.

Мала поема нещата в свои ръце. Външно прилича на полякиня и това й позволява да се промъква до околните села. В продължение на месеци тя се измъква от селото и търси храна в гората, работи в близките ферми и така помага на бедстващото си семейство.

Един ден обаче Мала намира селото празно. От писмо, оставено от сестра й разбира, че всичките й близки са отведени от немците. Останала абсолютно сама, Мала се крие в гората, където почти полудява от страх и самота. Единствената й компания е една котка, която сякаш се появява от нищото и не спира да я следва.

Котката се превръща в единственото й спасение от мъчителната самота, в ангел-хранител, който й помага да запази надеждата си дори когато е изправена пред неизмерим мрак.

С нейна помощ Мала намира начин да се ориентира в опасните гори, да надхитри германските войници и да оцелее въпреки всичко. 

С мега сладкото съдействие на малкия Елмо

Привет, книгохолици!

Историята започва през далечната 1939г. в Полша, където се срещаме с дванадесетгодишнатата Мала, където живее с нейното семейство. Тя е едно малко и щастливо дете, което ходи на училище с ентусиазъм и има мечти за бъдещето, една от тях е да замине при кака си във Варшава. Всичко това обаче се променя, когато започва Втората световна война. Когато немската армия завзема полското градче, Мала е принудена да прекъсне училище, евреите са отделени от християнската общност и така цялото ѝ семейство се озовава в една ужасна ситуация.

В началото ги ограничават с всякакви закони и правила докато накрая не започват и масовите убийства на еврейски семейства. Когато нещата се влошават още повече и нямат никаква храна, Мала решава, че ще пробва да изпроси дори и малко за семейството си. Малкото дете има късмет, че е бяла и със сини очи и може да обикаля наоколо без никой да ѝ обърне внимание. За съжаление дори и този риск не спасява семейството ѝ…

Когато цялото ѝ семейство е отнето от клетото дете, тя решава, че сама трябва да се погрижи за себе си и единствената ѝ компания е нейната котка Малах, която е винаги до нея. Инстинктите и интуицията на котката спасяват детето многократно.

По време на престоя си в горите и близките села, докато се крие, за да не бъде позната и заловена, Мала среща партизани, които са решени да убият колкото се може повече нацисти преди да бъдат убити. Също така среща мили семейства, които я приемат и ѝ помагат. Несигурна на кого да се довери, младото момиче трябва да разчита единствено на собствения си интелект, инстинкти и чиста решимост, за да оцелее.

Мала е едно доста умно и находчиво момиче, което преценява много добре всичко. Въпреки че симпатизира на сънародниците си евреи, които среща по пътя си, тя осъзнава, че всъщност повечето от тях са обречени на смърт и тя трябва да се погрижи сама за себе си.

След много криене и пътуване и премеждия, приема самоличността на полска християнка на име Стефания и така заминава за Германия. През 1942г. Мала пристига в Германия, където работи усилено, държи главата си наведена и живее в постоянен страх да не бъде разкрита. Малах е единственият ѝ истински спътник и приятел, за когото тя наистина вярва, че е ангел. Историята ѝ продължава до края на войната и преместването ѝ в Англия през 1945г., както и за събитията, които водят до брака ѝ – хората които среща, местата, до които пътува и препятствията по пътя, които се научава все по-добре да преминава.

Авторката споделя как е оцеляла през последните няколко години от войната, събирайки парчетата от стария си живот и разбитото си сърце, за да започне нов живот след толкова много наранявания и загуби.

Това е вълнуваща история за сила, устойчивост и разбира се оцеляване. Връзката на Мала с Малах ще докосне сърцето ви и ще ви накара да повярвате, че нейната котка е наистина изпратен ангел от небето, който да я брани през най-трудните години от живота ѝ.

Историите, които се развиват около Холокоста никога не са лесни за четене. А тази на Мала и Малах ни дават поглед върху борбите, пред които са изправени евреите, прекарали години, бягайки, за да не бъдат изпратени в концентрационните лагери.

Определено е една от книгите, които си заслужава да се прочетат.

Leave a Reply