„Сърцето на вещицата“ от Дженевийв Горничек

на
  • заглавие: „Сърцето на вещицата/ The Witch’s Heart
  • автор: Дженевийв Горничек
  • превод от: Ангел Ангелов
  • адаптация на корицата: Александър Александров
  • страници: 400
  • жанр: фентъзи/ митология
  • издателство: „Orange Books“
  • издадена през: 2022
  • прочетена на: 01.06.2022

Когато една прокудена в изгнание вещица се влюбва в легендарния хитрец Локи, тя рискува да си навлече гнева на боговете в този вълнуващ и разтърсващ дебютен роман, който преоткрива скандинавската митология.

Историята на Ангрбода започва там, където свършват повечето истории за вещици – с изгаряне на кладата. Наказана от Один за това, че е отказала да му разкрие бъдещето, Ангрбода оцелява след огъня, макар ранена и изгубила силите си. Тя бяга и намира подслон в затънтена далечна гора. Там я открива мъж, наричащ себе си Локи, и първоначалното ѝ недоверие към него се превръща в дълбока и непоклатима любов.

От връзката им се раждат три необикновени деца, орисани със скрита съдба. Ангрбода е твърдо решена да ги отгледа, скрити на края на света, в безопасност от всевиждащото око на Один. Но докато бавно възвръща пророческите си умения, тя разбира, че блаженият ѝ живот – и вероятно животът изобщо – е в опасност.

С помощта на свирепата ловджийка Скади, с която я свързва все по-дълбоко приятелство, Ангрбода трябва да избере дали да приеме съдбата, която е предрекла за собственото си семейство… или да се бори, за да промени бъдещето. Като използва за основа най-древните легенди, този роман съумява да създаде една съвременна история за любов, загуба и надежда.

сърцето на вещицата

Здравейте, книгомани!

Отново сме на фентъзи вълна и днес ще ви разкажа за вълнуващата история на Ангрбода. Авторката се е справила чудесно с разказа на скандинавската митология.

Каня ви на едно епично пътешествие. „Сърцето на вещицата“ е сърцераздирателна книга. Авторката ни подтиква да преосмислим наново скандинавската митология чрез въвеждане на нов герой, добавяне на по-модернистичен подход и пренаписване на историята около всичко това.

Това не е само любовната история на Локи и Ангрбода. Това е история за една истински непоклатима и силна жена, която защитава позицията и възгледите си. История за вещица, която е готова на всичко, за да спаси децата си, само за да изпълнят това, което им е предначертано…

Нека ви разкажа малко повече и за главните герои, тъй като са наистина различни и интересни.

Локи е Богът измамник и повечето от вас си го представят като Том Хидълстън благодарение на MCU! Хитрата му усмивка вече се е запечатала в мозъчните ми клетки и не мога да я изтрия с никакви умствени трикове или техники за хипноза (всички момичета харесват лоши момчета, така че ще продължим да го обичаме въпреки всичко 😀 ). Тази книга, обаче представя Локи и в друга светлина. Четейки историята им, постоянно имах чувството, че Локи се разкъсва между това да бъде лошото момче или да бъде с вещицата, която обича… Бог, който се чувства длъжен да бъде нещо различно от това, което всъщност е вътрешно само заради останалите и показва истинското си аз само пред прекрасната вещица.

сърцето на вещицата

Ангрбода е сложна героиня, мощна, решителна, надарена вещица от историята. Тя помага на боговете, но накрая е наказана от Один да бъде изгорена на клада, защото отказва да сподели дарбите си. Но в крайна сметка, историята ѝ не приключва така, защото тя побеждава смъртта и се завръща. Това няма да е единственият й валс с мрачния жътвар. Няколко пъти умира, но успява да се върне към живота. За жалост обаче след изгарянето си, остава лишена от силите си и остава съвсем сама в гората докато не среща Локи.

Той буквално пленява сърцето й. Тяхната нетрадиционна и забранена любовна история започва от този момент и е страшно вълнуваща, но и трудна и трагична. Те имат три деца: Хел: бъдеща владетелка, Фенрир: дете вълк и Йормунганд: полузмия.

Ангрбода започва да вижда видения, от които ѝ става ясно, че децата й са в голяма опасност. Въпреки че става приятелка със Скади, за да защити децата си от непосредствената опасност, която се приближава да съсипе живота им, тя не е достатъчно силна, за да победи Один, който е решен да завърши работата, която е започнал…

Призмата, през която е пречупила авторката тази част от скандинавската митология е уникална и страшно вълнуваща. Ако си падате по тази част от митологията и новите, свежи идеи на пренаписването ѝ, то задължително прочетете „Сърцето на вещицата“.

Leave a Reply