Site icon — Reader Wizard —

„Огнената наследница“ от Сара Дж. Маас

Rating: 5 out of 5.

Тя бе наследницата на огъня и пепелта и нямаше да преклони глава пред никого.

Селена Сардотиен оцеля след смъртоносна надпревара и унищожителнa любов – но на нечувана цена. Сега трябва да достигне до нова земя и да се изправи пред най-тъмната си истина… истина за потеклото си. А това ще промени живота и бъдещето й завинаги.

В същото време жестоки, чудовищни войски събират сили, за да поробят земите й. За да ги победи, Селена трябва да открие сили да се пребори не само с вътрешните си демони, но и да надвие злото, което заплашва да бъде отприщено. Кралският асасин поема по пътя на великата си съдба в третата част на великолепната поредица СТЪКЛЕНИЯТ ТРОН.

Привет, книгохолици!

Тази част от поредицата със сигурност ще остане една от любимите ми. Малко по-обширна е от предишните части, но я прочетох още по-бързо, защото всяка една страница беше интересна.

Мислите си, че познавате Селена от първите две книги, нали? О, но много грешите. В тази книга я виждаме повече от сломена, безмилостно обвиняваща себе си за съдбите и смъртта на любимите си хора. Тя сваля всеки свой щит, а празнотата, която чувства има опасност да я разбие отвътре навън. Вярвам, че това беше нейната повратна точка, истинският кръстопът в живота й, който я подтиква да види, приеме и прегърне цялата онази болка, съжаление и самоомраза, които грижливо пазеше скрити в душата си, гравирани в нейните ужасни и мрачни спомени.

И само какви спомени и минало. Можем да станем свидетели как тя се превърща в Селена Сардотиен, как животът й се променя завинаги в онази съдбовна нощ преди десет години. Но изправяйки се срещу цялата тази скръб и тъмнина, тя заема позиция. Бавно се превръща в кралица, по-могъща и по-смъртоносна, отколкото можете да си представите.

Развитието на нейния герой е феноменално, защото чрез новите си преживявания тя става по-силна, по-мъдра и по-решителна. Яростта й вдъхва страхопочитание и ми хареса, че остава все още същата упорита, заядлива и смела млада жена, може би с малко наранено его. Тя не се гордее с това, в което се е превърнала, както и от това, че е изоставила кралството си и не се е борила за възстановяването му през последните десет години, но е готова да се хвърли в битка, за да си върне земята.

Атмосферата в тази част е по-мрачна и темпото е една идея по-бавно, което ви позволява да си поемете дъх за малко, преди да започне друга близка до смъртта среща или епична битка. Изграждането на света е доста сполучливо, авторката ни води на пътешествия из различни земи и краища на този интересен свят. Научаваме и за миналото, срещаме кралица Мейв, бягаме от ужасяващи създания и придружаваме Селена, докато овладява силите си.

От гледна точка на сюжета, може да се каже, че е насочен малко повече към екшъна, но според мен развитието на Селена играе също толкова голяма роля, колкото обратите и битките.

Какво ще стане с любимата ни героиня, дали ще успее да победи лошите и да намери своя път, ще видим в следващата част от поредицата „Стъкленият трон“.

Exit mobile version